Były już takie projekty... no, może nie z łysieniem, ale... Nie wstawię konkretnego filmiku. Niech każdy sam poszuka wg. frazy "face timelaps" na YouTube.
Wersja do druku
Nie dosc, ze centralnie, to jeszcze leb uciety i rozowy zafarb wszedzie.....
W nosie mam :-P
Chlopak mi rosnie :)
Co drogie to tanie..
O zesz... nie wymienilem seledynowej plamy... ;)
Nie ma szans :D Chlopak jest w stanie z nowych spodni zrobic krotkie spodenki w jeden dzien :D
Huehuehue - co racja, to racja :) Nie przypominam sobie, zebysmy kiedykolwiek narzekali na jakosc ciuchow tutaj - cos w tym musi byc.
Eeeeee, chyba musisz rozwinac, bo tak od rana, to slabo rozgarniety jestem :)
ale spojrzenie już ma niezłe - oczy skupiają uwagę
fajne !!
No tak, Kobiety... Wy tylko w oczy patrzycie :mrgreen:
No i czego zdradza tajemnice sluzbowe??? :mrgreen: Cicho, bo ekierke wezme :mrgreen:
Masz na mysli "wszystkie mamy" czy tez "wiecej wytrzyma"? :mrgreen:
(przypominam - gifa nie oceniamy)
Jeszcze cieple - wczoraj wieczorem wrocilismy z Polski, tfu..... z Chicago :) To prawie tak jak z Polski, tylko mniejszej :D
Mam nadzieje, ze materialu wystarczy mi do nastepnego podobnego miniurlopu i bede mial co obrabiac w dlugie, zimowe wieczory ;)
Tradycyjnie zachecam do oceniania, narzekania, podpowiadania oraz wychwalania :D
265
Windy City
Nie przepadam za miejskimi pejzażami ale en bardzo mi się podoba.
Panorama fajna. Czekam więc na cd. :grin:
Udane zdjęcie :)
Bardzo przyjemne, byś trochę więcej dał, a nie tak nam racjonujesz ;)
Jeszcze nie odespalem podrozy - dajcie mi kilka dni :) Wieczorem wstawie wiecej zdjec z jakims krotkm komentarzem, bo warto. Miasto jest niesamowite. Ciezko uwierzyc, ze w 1871 roku splonelo tam prawie 18 000 budynkow w ciagu zaledwie dwoch dni. Ogladajac nieliczne fotografie przychodzi na mysl inne miasto, ktore doznalo podobnych zniszczen:
Od tamtego czasu wydano zakaz stawiania budynkow, ktorych konstrukcja byla oparta na drewnie.
Dzieki wysilkowi calego kraju - pierwsza pomoc dotarla tego samego dnia, kiedy ugaszono ostatni plonacy budynek, miasto odbudowano i juz 22 lat pozniej Chicago przyjelo 21 milionow gosci na wystawie swiatowej organizowanej w miescie.
A Millenium Park...Mniam, mniam dla fotografa ;)
Świetne to zdjęcie z wieżowcami.
Ponispirowało Cię trochę to Cikago?
No kurcze pewnie, że tak :)
Troche czasu poswiecilem na przygotowania, przypomnialem sobie miejsca, ktore odwiedzilem wczesniej i bylem bardziej zdecydowany co chce miec przed obiektywem. Oprocz tego "zainwestowalem" w krotki rejs po rzece, co pozwolilo na zobaczenie miasta z trochę ciekawszej perspektywy- taka mam nadzieje :)
W weekend na spokojnie usiade i na spokojnie ogarne cały material :)
Ogarniaj... pooglądamy.
fajnie, Wolna Ameryka znowu nadaje :)
Ciekawie opowiedziane
fajne - potężne miasto - robi wrażenie
No to posuwamy sie dalej - calkiem jak w kolejce na 103 pietro Sears... o przepraszam - Willis Tower. Nazwa sie zmienila, kiedy zmienil sie wlasciciel w 2009 roku :)
Obecnie drugi najwyzszy budynek w USA. Ale przez 25 lat dzierzyl miano najwyzszego na swiecie - 442 metry wysokosci (527m razem z telewizyjnymi antenami) - 8 na swiecie obecnie.
Na poczatek garsc ciekawostek:) :
- 416 000m2 powierzchni
- 104 windy, w tym 16 dwupietrowych.
- 108 pieter
- 40 000 spryskiwaczy przecipozarowych
- podczas dobrej pogody i widocznosci budynek jest widoczny z 4 roznych stanow
- podczas zlej pogody budynek moze sie odczuwalnie odchylac od pionu o prawie 1 metr w kazda strone
- do mycia zewnetrznej elewacji zostaly zaprojektowane przez architektow budynku, specjalne maszyny, ktorym zajmuje to ok 2 tygodnie - w koncu jest tam okolo 16 000 okien, a maszyn tylko 6 :)
- windy poruszaja sie z predkoscia prawie 30km/h - najszybciej na swiecie
- 40 000 (!!!) kilometrow kabli elektrycznych jest niczym w porownaniu z 69 200 kilometrami kabli telefonicznych zainstalowanych w budynku.
- Skydeck - punkt widokowy z przezroczysta podloga, polozony jest 412 metrow nad ulica - najwyzej w USA.
Te male wypustki blisko szczytu to sa wlasnie te 4 balkony widokowe - ciezko je zauwazyc golym okiem z ulicy
Zeby sie tam dostac,to jednak trzeba swoje odczekac... w kolejce.... wlasciwie to kilku kolejkach i do tego w scisku. Punkt widokowy jest jednym z najpopularniejszych celow wycieczkowych w Wietrznym Miescie - rocznie jest odwiedzany przez ok 1.5mln turystow - wiec nie ma lekko - :)
W koncu po 2 godzinach czekania, stekania, przepychania, dreptania oraz jednorazowej oplacie udalo sie......
Klasyczna fota do albumu, pozniej jeszcze jedna z zona, potem ja z dzieciakami, potem wszyscy razem, bo pan nas pstryka i juz....
...mozna sie zaczac zachwycac po swojemu - na wszystkie 7 strony swiata :)
A trzeba przyznac, ze jest czym. Takiego widoku nie ma nawet z Palacu Kultury ;) Przy dobrej pogodzie i bez wady wzroku podobno mozna dostrzec obiekty polozone w odleglosci do 80-90 kilometrow. W tym dniu, kiedy my bylismy na gorze byla dosyc duza wilgotnosc i horyzont ginal w lekkiej mgielce.
...
To na dzisiaj wszystko :) Mam nadzieje, ze kogos choc troche zainteresowalem, a moze nawet zachecilem do obejrzenia na wlasne oczy w przyszlosci :)
Dziękuję Prezesie za kawałek Pawlakowa w pigułce ;)
pozrdo dla Prezesa, Prezesowej i Prezesiątek
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam i obejrzałam. Ja na tym szklanym tarasie bym się zes... :shock: Podziwiam za odwagę. No i czekam na dalszą część wycieczki :roll:
Ciekawe zdjęcia i relacja z Czikago, K@czy. Piękne widoki, ale mnie by zwieźli z tego tarasu... :???:
Czadowo! Ale ten tłum musi trochę psuć doznania ;)
Ja też podglądam, że się tak podliże Prezesie.:roll:
Podliziny przyjęte :mrgreen: Ogladaj do woli :mrgreen:
Zdjęcie na szklanej podłodze z dzieciakami czadziorskie, a kolejne wieżowce to już wiesz, że też:D Zostanę chyba fanem drapaczy.