Odp: Panasonic G 20mm F1.7
Cytat:
Zamieszczone przez
miki151
Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?
Jeśli nie masz doświadczenia w rozbieraniu i czyszczeniu obiektywów to się za to nie zabieraj.
Lepiej oddaj fachowcom z serwisu.
Cytat:
Zamieszczone przez
miki151
Wydaje mi się, że to kwestia syfu który się dostał do środka, bo jak trochę nim pokręcę to zaczyna chodzić. Czy taki obiektyw można samemu rozkręcić i wyczyścić nie będąc złotą rączką, czy od razu go popsuję?
Jeśli nie rozbierałeś szkiełek w takich rozmiarach wcześniej to lepiej nie ruszaj. 20stka jest mocno skompresowana w środku, a do toru optycznego bardzo ciężko się dostać.
Jeśli chodzi o kłopoty z AF to nie syf w torze optycznym tylko coś z silniczkiem = serwis albo czujniki położenia pierścienia ostrości w środku obiektywu = serwis..
Ciekawa wiadomość.
Może poprawią szybkość działania AF.
Byle tylko nie było tak jak w przypadku 14-140, że następca jest gorszy optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ciekawa wiadomość.
Jeszcze w tym roku mają w planie poprawki kilku zumów, m. in. stawiam na nowe 7-14.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Może poprawią szybkość działania AF.
I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)
I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)[/QUOTE]
No może jeszcze światło na 1,4 bez zmiany (radykalnej) rozmiarów ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
olyfot
I oby nic więcej. To ma być kit do GX7 czyli następcy GX1 ;)
No może jeszcze światło na 1,4 bez zmiany (radykalnej) rozmiarów ;)[/QUOTE]
Pomarzyć piękna rzecz... Na razie jest tendencja do odchudzania, przyspieszania i nieprzejmowania sie jakością, tj. nowe jest gorsze od poprzedniego.
Następcę pokażą pewnie po wakacjach ;) jakby ulepszyli AF to chyba by skończył się dylemat między wyborem 17mm 1.8 a tym Panasem(wiem że ma mniej uniwersalną ogniskową jednak AF był głównym atutem poza ogniskową aby wybrać Zuiko) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Następcę pokażą pewnie po wakacjach ;) jakby ulepszyli AF to chyba by skończył się dylemat między wyborem 17mm 1.8 a tym Panasem(wiem że ma mniej uniwersalną ogniskową jednak AF był głównym atutem poza ogniskową aby wybrać Zuiko) :)
Trzy razy przeczytałem i nie wiem o co chodzi. To chyba mieszanka suahili z jidisz. W tym narzeczu podobno nie stosuje się znaków przystankowych. :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
To chyba mieszanka suahili z jidisz. W tym narzeczu podobno nie stosuje się znaków przystankowych. :roll:
Znaków przestankowych także :mrgreen::mrgreen::mrgreen: