Kolor też bym dorzucił i może po eksperymentował z HDR-em
Wersja do druku
Kolor też bym dorzucił i może po eksperymentował z HDR-em
Oj HDR znacznie by pomógł temu zdjęciu, bo jest robione niemal pod słońce (niemal, bo nie na wprost). Niestety jeszcze żaden HDR z mojej ręki nie powstał... Robię foty w Rawach, ale składanie - czarna magia. Mam już za sobą kilka nieudanych prób...
pozwoliłem sobie za HDR-ować Twą fotkę - wyszło takie coś:
Chyba fajniej, ale coś się niebo podzieliło jeśli chodzi o jasność - na strefę powyżej i poniżej pręta, po lewej stronie. Btw - jak zrobiłeś HDR-a z jednego jpg-a? Czy miałeś RAW... A ogólnie rzecz biorąc, fotka stodoły mi się podoba, ale można jeszcze kombinować z obróbką. Ja bym się zastanawiał nad jakimś bardziej kontrastowym b&w, może ciekawie wyjdzie..? Warto eksperymentować.
ooo tak. W tej fotce HDR idealnie pasuje. Mi się bardzo podoba. Teraz widać jaka to stara stodoła, stare maszyny, a wszystko ożywiene wieloma barwami. Paszczol znalazłeś wreszcie interesujące miejsce. Myślę, że jeszcze możesz tam wrócić i porobić jeszcze jakieś dobre fotki, może samych maszyn, może ich detali.
Wrócę do fotografii z ul. Długiej. Ta wersja B&W jest bardziej nostalgiczna i faktycznie intrygująca i mimo, że kolorowa ładniej wygląda to jednak nie skłania człowieka do zastanowienia się nad przekazem, a tylko ogląda się całość. Ta B&W wywołuje u mnie jakieś nieokreślone emocje i pobudza wyobraźnię.
Dziekan dał radę :) gdyby dopracować to niebo było by fajniusie, no i jeszcze odrobinę więcej drzewa z lewej - do spółki z prawą stroną kapitalnie zamknęło by kompozycję
Mi się podoba, ale umówmy się TO NIE JEST HDR! zdjęcie oryginalne mało LOW (256/kanał) dynamic range i poprzeciąganie poziomów nie uczyniło z tego HIGH.Cytat:
Zamieszczone przez dziekan
Jak to mówią "łatwiej gruby pocieńkować niż cienkiego pogrubasić" (o kijkach)
Ale i tak ta przeróbka pokazuje, że to zdjęcie ma potencjał, przynajmniej według mnie. Mając raw spece od HDR na pewno zrobią coś ładniejszego.
co racja to racja. Ale ważne , że jest efekt
Tak, oczywiście, widać ile w cieniach było do wyciągnięcia.Cytat:
Zamieszczone przez radlakos
Polecam program LightZone i narzędzia ZoneMapper i Relight.
Ale uwaga! można się uzależnić i jak się trial skończy trzeba będzie coś wysupłać.
PS. Ja tam jestem słabym autorytetem ale dzemski....
Nioooo , ja już się uzależniłem :shock: .Cytat:
Zamieszczone przez majkelx
LightZone jest COOL :mrgreen:
Chętnie bym zapodał oryginalnego Raw'a, ale tu go nie wrzucę ;) Jesli ktoś ma ochotę pomajstrować to niech podpowiedzcie gdzie i jak go wrzucić. Mi praca Dziekana się podoba, trochę musiał włożyć pracy w wywołanie Raw z jpeg ;) (oczywiście żartuje, bo zaraz mi ktoś napisze, że się tak nie da).
lightzone potrzebuje obsługi instrukcji SSE2 procka :/ ja mam starego poczciwego athlona xp 2600 z SSE1 wiec nie odpala a szkoda.Cytat:
Zamieszczone przez dziobolek
No i teraz mi się podoba :mrgreen:
Dopracować niebo na fotce dziakana i będzie świetnie :D
Dziękuję Panowie!
Tym razem E-500 + Helios 44M-4 2/58 i Prakticar 2.8/135
Zdjęcia 27, 28, 29, 30, 31
Sympatyczne "płotki" chociaz jak dla mnie, wstawiasz za małe zdjęcia.
Podobają mi się wszystkie kolorowe, BW trochę mniej.
Na wszystkich brakuje mi kontrastu i trochę, ostrości.
Widzę, że szału nie ma ;)
Dzięki Oleryk :)
Dwie kolejne z E-500 + Prakticar 2.8/135
32, 33
Płoty ładne, prawdziwa Plaska wieś. :mrgreen: A te ostatnie,,, chyba jednak za mało światła. Ale rozmycie za trawą piękne.
Pozdrawiam
No niestety, MZ słabo... Na wszystkich brakuje światła. Są za ciemne, ale przede wszystkim nie ma na nich interesującego światła. W fotografii kluczową rolę odgrywa właśnie owo światło. A gdy go nie ma...
Niestety, kadry też nieciekawe. Tu płot, tam płot, a tam gałązka. Proste motywy, co samo w sobie nie jest złe, ale niestety nie sfotografowałeś ich w interesujący sposób.
Pzdr
Dziękuje.
No faktycznie, tego dnia słońca nie było. Miały byc próby Jupitera, ale po kilku cyknięciach już wiedziałem, że jest coś z nim nie tak i w taki pochmurny dzień pstryknąłem parę klatek na pocieszenie tym co w torbie miałem i wiedziałem, że działa ;) . Co do kadru to pewnie faktycznie ot takie sobie. Może jak kiedyś tam będę i światło dopisze uda mi się zrobić coś lepszego. Dziękuje za konstruktywne wypowiedzi, zapraszam częściej :D .
Płoty fajne, ale mdłe i cała reszta za przedmówcami ;)
poczekaj na słoneczko
pzdr
Ładne kadry, piękny bokeh ale trochę ciemno i buro.
Patrzę sobie tu i na inne fotki i widzę, że o tej porze roku, jeśli brakuje światła to przy tej szarości nie ma ładnych zdjęć. Nawet, jak kadr i obiekt dobry to brakuje światła, które napełnia zdjęcia kolorem i je ożywia. Te same zdjęcia zrobione w słoneczny dzień, kiedy światło wyciąga szczegóły, tworzy rozbłyski, cienie wygląda zupełnie inaczej. Dzisiaj była piękna słoneczna pogoda w Bydgoszczy, ale sam też nie wykorzystałem tego czasu.
Chyba nie wyostrzasz zdjęć po zmniejszeniu? Ja też mam problem z wyczuciem o ile wyostrzyć po zmniejszeniu.
A ten Helios daje piękne możliwości, co pokazałeś. Będiesz miał z niego pożytek. Poczekaj na słońce.
No niestety, pogoda dzisiaj była, ale nie było czasu...
Fotki wyostrzam po zmniejszeniu ( w Irfanview - tam jest taka opcja "wyostrz po zmniejszeniu").
nr 33 (pierwszy HDR - nie bardzo wiem co zrobiłem ;) ) Wyszło jednak trochę ciemne...
heh :) no faktycznie mogles lekko rozjasnic bez ryzyka przepalu-niebo bylo laskawe i nie wyszla spalenizna. ale tak czy tak cialbym lekko gore, bo zbyt duzy kontrast jest pomiedzy obiema polowkami zdjecia. automatycznie wydaje sie, ze dol jest za ciemny.Cytat:
Zamieszczone przez paszczol
Za Smerfem, kadr mi się podoba ale wolałbym nieco jasniej.
z serii płotów, BW najbardziej mi leży, nieźle skomponowany, ale BW mdłe
HDR . za ciemny dół ( wstępnie wzoruj się na tym co zrobił dziekan ), szara chmura. Obrób dół i na drugiej wersji obrób górę i zlep
J już w galerii pisałem... ciemno i kolorki niektóre wyłażą zbyt mocno.
Na razie tak jak pisałem, klikałem w programie i nie bardzo wiem co robiłem, ot taka nieświadoma składanka.
klknąlem tylko w PS detrukture. Właśnie nie umie zrobić dobrego B&W, nie wiem czy tam kontrast trzeba podciągnąć, czy miimo wszytko jakieś nasycenie czy Hue ??? Laik ze mnie...Cytat:
BW najbardziej mi leży, nieźle skomponowany, ale BW mdłe
Ale oczy masz? Widzisz co wychodzi... więc nie rozumiem dlaczego nie pobawisz się tymi suwaczkami.Cytat:
No no, bardzo sympatycznie napisane...Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Przechodzisz na ciemną stronę mocy czy co ?
co do obróbki BW
najpierw przeczytaj TO
A jak mam reagować na lenistwo? Sam widzisz, ze jest źle, a nie poprawisz tego :/Cytat:
grizz to nie lenistwo tylko słaba znajomość j.angielskiego i programu. Minie trochę czasu zanim to opanuję a i pewnie trial się skończy ;)
Próby przy resztkach słońca - Jupiter 4/300 (zdjęcia na pełnej dziurze).
34, 35.
34, 35 aż tak słabe?
Kolejne z Jupitera 4/200
36. 37.
34 - obcięte ważne "elementy" sylwetki psa: ogon i łapy! I to tak bez ładu i składu. Portret ok, chociaż piecho smutny jakiś (a moze skupiony?) i troszkę mdławe kolory (mało nasycone wg mnie)
Ładnie uchwyciłeś ptaka, myślę że jest to najładniejsze, z Twoich "zwierzęcych"
pzdr
Nadal E-500 i Jupiter 4/200.
Bez cropu
38.