Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 241

Wątek: Foto paszczol

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Foto paszczol

Witam.

Zakładam nowy wątek z moimi zdjęciami, tym razem już z E-500. Rezultat? No właśnie. Kiepski. Może za wcześnie zdecydowałem sie na lustrzankę, bo jeszcze wiele muszę się nauczyć. Na początek daję to zdjęcie - nie jestem do końca zadowolony z kadru, ale to chciałbym tutaj pominąć - wiem, że jest średni. Napiszcie jakie inne błędy popełniam? Zdjęcie czysta surowizna, jedynie zmniejszone w Irfanview do dopuszczalnych rozmiarów.

W mojej ocenie jest tak:

1. Niebo wyszło tak jak powinno
    2. Trawa, prawie tak jak powinna, ale liście drzew mocno przygaszone, względem tego co widziałem
    3. Balot słomy zupełnie wypłowiał, daleko mu do oryginalnego, bardziej żółtego.

Co zrobiłem źle???

1.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gniot1_174.jpg
Wyświetleń:	157
Rozmiar:	179,6 KB
ID:	2245  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Piszesz ze trawa "prawie" jak powinna. Moze po prostu jest ciutke zjechany balans bieli. Dla mnie kolorki sa naturalne nie sa przesadnie nasycone. Reszte jesli ci nie pasuje to musisz podciagnac w graficznym jakims programie.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Marcinkowice/Nowy Sącz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też odbieram kolorystykę jako naturalną, choć nieco zgaszoną - tak jak kisi myślę, że jest to materiał na lekką obróbkę.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki Kisi i Janekb. Dokładam jeszczce jedno, tym razem z PS'em.

2.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gniot_2_198.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	188,0 KB
ID:	2246  

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Gniot 1 - trochę za mały - nie dziw się, że drzewa niedoświetlone - wyraźnie widać że czarne plamy to miejsca nieoświetlone przez słońce - po prostu zacienione. Też już kilka razy byłem rozczarowany po zrobieniu zdjęcia - piękne widoki, piękna zieleń - a tu później czarne dziury
    jednak wszystko się wyjaśnia jak dobrze przypatrzysz się fotografowanemu miejscu i powoli dojdziesz do wniosku - no tak, aparat musiał to tak widzieć. Balot ze słomą skutecznie odbija promienie (sam się przekonałem, kiedy często wychodził przepalony) no i piękny złoty robi się wypłowiały.
    Mam nadzieję, że pocieszyłem Cię trochę - wszystko robiłeś dobrze - tylko przyroda Ci nie sprzyjała

Robiłeś z szarą połówką ?

Gniot2 - wydaje mi się, że teraz na siłę próbujesz znaleźć dobry motyw do zdjęcia - ambicje przy nowym aparacie rosną i stąd takie efekty

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Trzeba mieć dużo dystansu i poczucia humoru, żeby własne zdjęcia nazywać gniot 1, gniot 2...
    Zdjęcie, które zamieściłeś jako pierwsze - podoba mi się bardziej. Bardzo poprawny kadr, wręcz podręcznikowy, ciekawe niebo - w sumie jest jakiś klimat. Co do kolorów - być może automatyczny BB pozbawił trochę klimatu i ściągnął nieco ciepłego zafarbu, który o 15.17 mógł być już obecny o tej porze roku. Czarne plamy mi nie przeszkadzają jednak zdjęcie trochę za ciemne - IMHO korekcja -0,7 EV niepotrzebna (odczytane z EXIF).
    Drugie zdjęcie zainteresowało mnie w mniejszym stopniu - kadr taki sobie, dominanta nadana w PS też nie do końca mi się podoba - jeśli już - wolałbym bardziej czerwono...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuję John i Ktotek za ciepłe słowa.
    Wszystkie dodatki - typu filtry - miałem pod 52mm. Teraz jak mam E-500 do 58mm nic nie mam. Trochę czasu, a dzięki allegro sprzedam 52 i zakupie 58mm. Czekam też aż Pan z Lublina będzie miał przjściówkę na M42, wtedy więcej powalczę.

Pozdr.

Oleryk
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    Czekam też aż Pan z Lublina będzie miał przjściówkę na M42, wtedy więcej powalczę.

Pozdr.
    http://www.allegro.pl/item252032689_...e_500_m42.html

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wrzucam kolejne zmagania na kitowym szkle. Przejściówka już w drodze 4 mocno straciła na i tak wątłej ostrości

3,4,5:

Nazwa:	polaa1_164.jpg
Wyświetleń:	102
Rozmiar:	201,9 KB
ID:	2289   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pola1001_132.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	204,5 KB
ID:	2290   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pola1006_164.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	255,3 KB
ID:	2291  

Oleryk
    Gość
    Podoba mi sie ta "ambona" chociaż chyba skadrowałbym ją ciaśniej.
    Nie myślałeś, żeby na niej się zaszyc i poczekac na grubego zwierza?