Odp: Tatrzański weekend - 2
Bardzo miło sobie przypomnieć sobie Tatry i trasy na których również się było : )
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
.... największą głupotą jest wybieranie się na szlak samotnie. ....
...Trasa przez Boczań jest piękna widokowo, a przez Jaworzynkę - taka se.
Pozwolisz, że się z Toba niezgodzę w obu powyższych przykładach :)
Oczywiście względy bezpieczeństwa przemawiają za gromadnymi wyprawami, ale całkiem inaczej przeżywa się wędrówkę idąc samotnie. Kiedyś chodziłem w grupie, potem samotnie, teraz znów przynajmniej we dwójkę - i chodzenie samotnie, ma w sobie coś szczególnego. A, że ryzyko ... no cóż jak spadniesz kilkadziesią/kilkaset metrów z grani to 1000 TOPRowców Ci nie pomoże :( A większych głupot w górach można zrobić zdecydowanie więcej ;)
I druga sprawa - przez wiele lat chodziłem przez Boczań, teraz zdecydowanie wolę Jaworzynkę - ot tak mam ;)
pozdrawiam!
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
...ot tak mam ;)
pozdrawiam!
Jak każdy z nas. I dobrze, że się różnimy bo inaczej to pewnie roboty :D
Gdybyś zaglądnął do mojego wątku "Beskidzkiego"... większość wędrówek jest samotna. Niesamowicie psychicznie odpoczywam tak wędrując, po użerce w robocie.
Nieraz żona się śmieje, że jak spadnę z jakiejś skarpy, to taniej będzie miała, bo mnie nikt nie znajdzie i zwierz mnie zezre :mrgreen:
W Tatry jednak chodzimy razem.
Pozdrów też Góralkę :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
Oczywiście względy bezpieczeństwa przemawiają za gromadnymi wyprawami, ale całkiem inaczej przeżywa się wędrówkę idąc samotnie. Kiedyś chodziłem w grupie, potem samotnie, teraz znów przynajmniej we dwójkę - i chodzenie samotnie, ma w sobie coś szczególnego. A, że ryzyko ... no cóż jak spadniesz kilkadziesią/kilkaset metrów z grani to 1000 TOPRowców Ci nie pomoże :( A większych głupot w górach można zrobić zdecydowanie więcej ;)
...
Jest dzisiaj technika, która u nas bywa niedoceniana lub nieznana - osobista radioplawa ratunkowa, znacznie podnosi bezpieczeństwo na morzu ale i w górach i na pustkowiach. Warto wiedzieć , warto posiadać.
Warto nosić ze sobą , jak żyjesz po upadku, zdołasz szybciej sprowadzić pomoc, jak nie żyjesz , czas nie ma aż takiego znaczenia, kiedy ratownicy truchło odnajdą. (No może dla rodziny ma znaczenie...)
Link do strony jednego z producentów, mam taką Fast find PLB 220, za stosownymi rejestracjami na morze. Idąć wyżej w góry też na pewno zabiorę ją ze sobą np. na Babią. http://www.fastfindplb.com/en/
Cytat:
Zamieszczone przez
Hom_er
Osobiście wolę chodzić w dwie osoby. Jest ten komfort psychiczny, że w razie czego jest ktoś, kto może spróbować wezwać od razu pomoc (pomijam te kilkaset m w dół). Pomijam wycieczkę, gdy idzie naście osób, bo to mija się z celem. Byłem w zeszłym roku w Szczyrku i trochę połaziliśmy właśnie taką ok. 20 osobową grupą, no i wrażenia średnio na jeża. Na około wszyscy gadają i wciąż trzeba patrzeć, bo ten się zatrzymuje, ten chce do tego który z przodu jest itd.
Ładnie Bodziu, bardzo ładnie. Lubię góry ale tylko w foto relacjach. Nie przypadam za łażeniem. W góry to tylko na narty i to dlatego, że pod górkę wyciągiem :lol: Kiedyś w Bieszczadach gospodarz mówił, że krowy z nizin nie potrafiły by chodzić po górach. No to ja jak ta krowa (temat widzę bardzo popularny ostatnio na OC) :mrgreen: Buziaki dla Ciebie i Marysi.
Bodziu - Kościelec I (we mgle) i Kościelec II super, widok na Gąsienicową zostaje głęboko w pamięci jeszcze raz dzięki za wirtualną wycieczkę!
Cytat:
Zamieszczone przez
Lolita
Ładnie Bodziu, bardzo ładnie. Lubię góry ale tylko w foto relacjach. Nie przypadam za łażeniem. W góry to tylko na narty i to dlatego, że pod górkę wyciągiem :lol: Kiedyś w Bieszczadach gospodarz mówił, że krowy z nizin nie potrafiły by chodzić po górach. No to ja jak ta krowa (temat widzę bardzo popularny ostatnio na OC) :mrgreen: Buziaki dla Ciebie i Marysi.
Też buziaki :)
Widzimy się w Chełmnie :mrgreen:
---------- Post dodany o 10:57 ---------- Poprzedni post był o 10:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
micky
Bodziu - Kościelec I (we mgle) i Kościelec II super, widok na Gąsienicową zostaje głęboko w pamięci jeszcze raz dzięki za wirtualną wycieczkę!
Fajnie, że się podoba :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...Pozdrów też Góralkę :mrgreen:
no to góralek więcej ;)
---------- Post dodany o 22:10 ---------- Poprzedni post był o 22:08 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
.. osobista radioplawa ratunkowa, ...
a czy TOPR ma do tego szukajki? Czy trza wołać WOPR z nad morza? :)
Tatrzański weekend - 3
Będzie się działo :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No nie może być :mrgreen:
Już się dzieje - sikanie :shock:
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Już się dzieje - sikanie :shock:
:mrgreen:
To są honorowi dawcy mocznika, takiego nawozu organicznego, aby to zielone było bardziej zielone. :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
szkoda że koniec. dzieki za mini przewodnik
sandały i skarpety to znak rozpoznawczy polaka za granicą, widać że w kraju też:mrgreen:
Hm, a ja myślałem, że Niemca po tym się poznaje ;)
Sandały w górach też wygodna sprawa. Na piargach i przy wspinaczce się nie sprawdzają, ale na wydeptanych ceprostradach jak najbardziej :)
Jak w poprzednim wątku, tak i w tym -- podsumowanie :)
Dolina Gąsienicowa
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
jesli przesadzicie to w górach zaprasza taki ośrodek
Załącznik 99957