Obie fotki są jak ta lala, obróbka kwestią gustu. Mnie się podobają bw + troszkę sephi dodaje klimatu.
Wersja do druku
Obie fotki są jak ta lala, obróbka kwestią gustu. Mnie się podobają bw + troszkę sephi dodaje klimatu.
Większość zdjec ktore pokazuje w tym watku powstaje w bardzo trudnych warunkach oswietleniowych, a to w polaczeniu z ciemnym szklem, wysokim iso i brakiem lampy powoduje ze zdjecia juz na poczatku sa lekko kichowate. Dlatego pozbawienie koloru wyglada jak dla mnie w miare znosnie - poza tym, z sentymentu za ciemnią, wole ogladac foty b&w.
Aż sobie zrobiłem małą białą kawkę. Fotka mleko super !
Dla mnie 2 świetna... dynaczmiczna! e-5 to super maszynka. Ale z tą sepią to przesadziłeś.
BTW... anegdota, mój znajmy też lubi kolorwać monochromy. Zrobił raz portret dziewczynki i mi pokazuje.
Portret jest na zielono!!! Noż kuźwa mówię mu (taka partykuła wzmacniająca), dlaczego całkiem śliczną dziewczynkę tak skrzywdziłeś (wyglądała jak żaba),
a on na to że mu się tak podobało. No nie idźmy tą drogą. Jak monochrom to niech będzie klasycznie B&W.
W takim razie, klasycznie - B&w. Z pełną dozą nieśmiałości, postanowiłem coś zmienić w moim Om-D. Nie było to zbicie ekranu, ani zdeformowanie obudowy, w sumie to nawet nic takiego, wszyscy robią to setki razy, to był jednak mój pierwszy raz. Co zmieniłem ? ISO a dokładnie auto-iso graniczne do 5000. Wczesniej tylko 3200 i koniec, ale postanowilem z tym zerwać ( z nikotyną nie poszło tak łatwo). Może wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej przed OM-D nie używałem auto iso. No dobra, po co ja to wszystko piszę, - z ostatniego zlecenia - ISO 5000 1/40 s.
Mam ustawione AUTO ISO na 6400. Jak dla mnie widać wyraźną różnicę przy obróbce między 6400 i 3200. Ale w ciężkich warunkach daje się używać.
Ten drugi facet też wygląda jakby dmuchał w balonik.
Ktoś może powiedzieć jak Kiepski " a ***** mnie to Panie obchodzi" ale podzielę się z Wami tą informacją. Sprzedałem Om-D. Wstawiam także zdjęcie z ostatniego ślubu na którym go użyłem. ISO 3200 1/60s
będziesz musiał teraz z tym żyć... Możesz też zmienić tytuł wątka na "Bój to był mój ostatni..."
A co do zawartości zdjęcia: to moim zdaniem jest niemądrym na ślubie wiązać fioletowe wstążki.
Cała reszta w tej kompozycji, gdzie klęcznik jest taki mocarny i staje się głównym aktorem kadru - też mi nie leży.
pozdrawiam,
:-) bingo APZ, chociaz poki co czekam na info o cenach, w gre wchodzi takze Olympus Pen E-P5
Oba z nich zacne aparaciki są... A ceny, jak to ceny...
mam pomysł na wykorzystanie wifi :-)
a tam gdzieś wyczytałem że miałeś d800 i EM-5 - jakbyś porównał te puchy pod wzgędem jakości obrazu zachowując wszelkie propocje (różnica megapiksele)? wiem że to trochę inna liga ale zależy mi na stwierdzeniu typu "EM-5 nie ma się czego wstydzić (do iso 1600)"... dzięki : )
Wszystko zalezy od tego co chcesz fotografować. W 99% przypadków E-M5 w zupelnosci wystarczy i da zadowalające efekty. Niestety, mialem przyjemnosc wykonywac zdjecia tylko kitowym obiektywem 12-50 oraz samyangiem 7.5 mm więc nie odkryłem wszystkich kart, które ma do pokazania om-d. Generalnie - na allegro wystawilem juz nikona D3, potem w sprzedazy beda szkla a nastepnie przejscie na m4/3. Jaka fotografię głównie uprawiasz ?
Chwilowo bez Olympusa, ale szuflada otwarta - co by watek nie zginął.
zgłosiłem do konkursu na fotografię miesiąca!
Dzieki koledzy i kolezanki, to miłe. To może Olympusa wygram :-)
Po rozstaniu z omd-m5 wracam do gry. Kiedy rozum śpi, człowiek kupuje M1. Pierwsze "testowe"
Aparat mam od wczoraj. Pierwsze zauwazalne roznice na plus to ergonomia aparatu oraz wizjer. O ile w M5 trudno mi bylo korzystac z wizjera, to w M1 jest naprawdę dobrze.
Co by wątek mój znowu był pod ręką. W środę OMD-M5 latał nad budową elektrowni w Kozienicach. Papierologia okrutna - numery seryjne aparatów, pesel, dowod, bramki, karty - obiekt strategiczny :-)
papierologia papierologią ale zgodę na publikację widać masz :) i dobrze bo zdjęcie niczego sobie, Samyangiem robione?
Tak. Samyang fish. Mój ulubiony obiektyw do oly.
świetne ujęcie. Nowe się juto wykuwa powoli... ;-)
takie tam z ulicy
nie działa link.
no nie działa
To juz w Wielkopolsce nie glosuja na ziemniaki?
Coś mi w tej kompozycji nie pasuje :roll:
Świetna fota! Dobrze, że ktoś zaraportował bo bym przeoczył. BTW - co do wątku o fotografii B&W - ta fota chyba jeszcze bardziej by pracowała jako B&W.
tym razem krajobrazowo - M10
1.
2.
3.
fajne panoramki, szczególnie ta pierwsza mi przypasowała, ale pozostałe też ok. Szkoda, że takie małe, tego typu zdjęcia fajnie się ogląda na całym ekranie.
tu są ciut większe https://www.facebook.com/sebastianfrost.photo