-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Staram się... nie zawsze mi wychodzi ale wieżę że pewnego dnia uda mi się zrobić takie zdjęcie które (przede wszystkim mi ) będzie zapierać dech w piersi:)
Tak trzymaj.:lol:
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
będzie zapierać dech w piersi:)
A drugi cycuch to od macochy??Czy mniej zapierajacy dech??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A drugi cycuch to od macochy??Czy mniej zapierajacy dech??
Mirku, koleżanka zacytowała nie dokładnie popularne powiedzenie, mnie jakby co to może "dech zapierać w piersiach", a ostatnio to już raczej w brzuchu... o ile jest tam jakikolwiek dech, poza wydechem.
"Polska język jest trudna język" puentując za scenariuszami filmowymi. Cóż nawet autochtonów tutejszych potrafi zapędzić w kozi róg.
Ale jeszcze pokolenie i takie dywagacje będą mogli prowadzić tylko przyszły Miodek z przyszłym Bralczykiem. Dzisiejsi aktywni facebook-owcy, już nie będą wiedzieli o jakich anachronizmach jest mowa.
Co do fotografii lepiej, ale faktura cegły gdzieś się po drodze zgubiła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... koleżanka zacytowała nie dokładnie popularne powiedzenie ...
Mnie to aż tak bardzo nie razi. W końcu można się się zgodzić na pierś jako określenie tej części ciała/korpusu, z której wydobywa się głos (nie mylić z odgłosem), mieści się serce ("Z młodej piersi się wyrwało ...") i wypina się z dumy lub po/do medali.
Gorzej by było, gdyby zaparło jej deh w piersiach! :-P
PS
Jeśli chodzi o zdjęcie, jest znacznie lepiej :)
-
Helmuth- Cieszy mnie to bardzo...:) Naprawdę bardzo się starałam by zdjęcie było lepiej skadrowane i naświetlone. Poświęciłam temu dużo czasu. Kiedy zajechałam na miejsce (swoim ukochanym rowerem) zauważyłam że jakiś okropny łotr skosił trawę a razem z nią piękne "Mlecze" :( . Postanowiłam jednak potraktować to jak zadanie i zrobić najlepiej jak się tylko da... tzn jak potrafię :)
apz- W jaki sposób wydobyć strukturę cegły, w takiej fotografii?
-
2 załącznik(ów)
ładny kadr, postarałaś się, ale jakieś takie trochę ..... szare....
Poprawiłem ale niekoniecznie takie musi być....:roll:
To moje skrzywienie zawodowe, gdzie wszystko musi być Ok, niebo niebieskie . trawa zielona...itd.
gdy odnawiałem kiedyś stare obrazy olejne, które po latach były ledwo co widoczne, i po przetarciu specyfikiem własnego pomysłu okazuje się , że obraz ma piękne kolory....Do dzisiaj mnie to cieszy :grin:
Załącznik 87973 Załącznik 87972
-
W oryginalnej wersji było zupełnie szare... bawiąc się saturacją i balansem bieli nie chciałam przesadzić... :) w jaki sposób jeszcze można podkręcić kolory?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... bawiąc się saturacją i balansem bieli nie chciałam przesadzić...
Nie chodzi o "podkręcenie" a raczej o przywrócenie im naturalnego wyglądu. Balans bieli powinnaś ustawić na etapie wywoływania raw-a. Z saturacją raczej ostrożnie.
Najczęściej, do przywrócenia naturalnych kolorów używam Poziomów. Spróbuj pobawić się suwaczkami poszczególnych kolorów, zobacz jak zmienia się obraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
W oryginalnej wersji było zupełnie szare... bawiąc się saturacją i balansem bieli nie chciałam przesadzić... :) w jaki sposób jeszcze można podkręcić kolory?
Trochę kontrastu i zabawy z poszczególnymi kolorami (jest taka opcja w PS "kolor selektywny" Co u Ciebie jest to nie wiem....,
Nie dodaję nasycenia....
-
Tutaj rodzi się problem, muszę sprawdzić czy i jak można to zrobić...:) Niestety ale mój aparat nie zapisuje formatu rav(chyba), a tym bardziej nie wiem czy mogłabym otworzyć ten plik na swoim komputerze :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Niestety ale mój aparat nie zapisuje formatu rav(chyba), a tym bardziej nie wiem czy mogłabym otworzyć ten plik na swoim komputerze :twisted:
W/g optyczni.pl, zapisuje:
Cytat:
Dostępne rozdzielczości • 5472x3648 (RAW, JPEG)
Do otwarcia raw-a nie jest potrzebny superkomputer, wystarczy odpowiedni program. Na razie, skoro robisz w jpg-ach, staraj się zawsze ustawiać na aparacie balans bieli, odpowiedni do oświetlenia.
-
Zapisuje do Raw na 100%, pliczki możesz otworzyć dowolną aplikacja do zabawy z raw-lightroom(masz open beta lightrooma 5 teraz),zoner photostudio, czy jakiegos programu ktory dał Samsung do aparatu na płytce.
-
ja myślę, że dziewczyna może sobie odpuścić na razie rawy... Niech potrenuje JPG wpierw...:grin:
I słuszna uwaga : ustawienie w aparacie balansu bieli... Może być "auto", ale to się nie zawsze sprawdza...
-
Co do balansu bieli to już się z tą funkcją zaprzyjaźniłam:) kiedyś siedziałam w trawie i robiłam zdjęcia (jednego kadru) z różnymi balansami bieli i później porównywałam zdjęcia ... obecnie najczęściej używam "balans bieli: Dzienne" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
ja myślę, że dziewczyna może sobie odpuścić na razie rawy...
A ja myślę (po zajrzeniu w inny wątek :oops:), że powinna w stopce dopisać, obok Samsunga jeszcze tablet.
Może porady byłyby bardziej realne :-P
-
helmuth - już się robi... będzie dopisek o "tablecie":)
Zastanawiałam się nad zdjęciem z koniczynką....
czy tak nie będzie lepiej???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Helmuth- Cieszy mnie to bardzo...:) Naprawdę bardzo się starałam by zdjęcie było lepiej skadrowane i naświetlone. Poświęciłam temu dużo czasu. Kiedy zajechałam na miejsce (swoim ukochanym rowerem) zauważyłam że jakiś okropny łotr skosił trawę a razem z nią piękne "Mlecze" :( . Postanowiłam jednak potraktować to jak zadanie i zrobić najlepiej jak się tylko da... tzn jak potrafię :)
apz- W jaki sposób wydobyć strukturę cegły, w takiej fotografii?
A na 1:1 tę strukturę widać?
-
troszkę lepiej ale też nie bardzo... :/ myślisz żeby wyostrzyć???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
W jaki sposób wydobyć strukturę cegły, w takiej fotografii?
Zdaje się Saboor spróbował to w swojej wersji (https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1368051464) zrobić chociaż MZ nie wyszło to dobrze.
Aby to miało sens, musi być w kadrze więcej tego muru, cegła powinna być wyraźnie widoczna. Na zdjęciu starej cegielni, cegły komina są na tyle małe, że próba wydobycia ich struktury spowoduje pogorszenie jakości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zdaje się Saboor spróbował to w swojej wersji (
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1368051464) zrobić chociaż MZ nie wyszło to dobrze.
Aby to miało sens, musi być w kadrze więcej tego muru, cegła powinna być wyraźnie widoczna. Na zdjęciu starej cegielni, cegły komina są na tyle małe, że próba wydobycia ich struktury spowoduje pogorszenie jakości.
Można było się przyłożyć, tylko zrobiłoby się inne zdjęcie. Mnie zależało Heniu na kadrze i na pokazaniu że można, ale nie na tablecie.
-
1 załącznik(ów)
Co do koniczynki, to MZ zdjęcie zielonej koniczynki na zielonym tle, to nie jest dobry pomysł. Temat zdjęcia powinien się jakoś odróżniać od tła. Tutaj tło jest w takiej samej tonacji jak temat główny, czyli koniczynka. Na dodatek, tło jest zbyt "pstrokate" co odciąga wzrok od głównego obiektu.
Przerobiłem Twoje zdjęcie aby pokazać o czym mówię:
Załącznik 87998
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Świetne!!! :)
Bez przesady :)
Na szybko przerobione w programie ale podobny efekt da się uzyskać "w realu". Przede wszystkim wybór odpowiedniego obiektu (odpowiednio oświetlony i oddalony od tła) a potem to już kombinacja przesłony, ogniskowej i odległości aparatu od fotografowanego obiektu.
Jako przykład, moje zdjęcie
-
helmuth - Jeśli można zapytać, to w jaki sposób uzyskałeś taki efekt??? Ja starając się "skopiować" twoją wizję poczułam się bezradna... liczę na jakąś podpowiedź :)
---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post był o 12:21 ----------
Wiem z dobrego źródła że "systemu" który obecnie posiadam nie warto "rozbudowywać"... a w chwili obecnej na nic lepszego mnie nie stać. Więc jestem zmuszona korzystać z tego co mam... choć muszę przyznać że kusi mnie wymiana sprzętu, a w zasadzie to kupienie czegoś nowego, bo ten obecny na pewno zostanie w rodzinie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Co do koniczynki, to MZ zdjęcie zielonej koniczynki na zielonym tle, to nie jest dobry pomysł. Temat zdjęcia powinien się jakoś odróżniać od tła. Tutaj tło jest w takiej samej tonacji jak temat główny, czyli koniczynka. Na dodatek, tło jest zbyt "pstrokate" co odciąga wzrok od głównego obiektu.
Przerobiłem Twoje zdjęcie aby pokazać o czym mówię:
Załącznik 87998
Płatki zamordowałeś, Koniczynobójco Ściemniarny! Krawędzie popraw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Jeśli można zapytać, to w jaki sposób uzyskałeś taki efekt??? Ja starając się "skopiować" twoją wizję poczułam się bezradna...
Pytasz o wizję Twojej koniczynki?
Może Ci się nie udać uzyskanie podobnego efektu. Nie wiem, co może Twój program do edycji zdjęć.
W skrócie:
Zastosowałem warstwy i maskę. Na jednej (z maską) koniczynka, na drugiej tło. Warstwę z koniczynką nieco rozjaśniłem i wyciągnąłem trochę szczegółów a warstwę z tłem nieco przyciemniłem i rozmyłem. Po połączeniu, dzięki masce, otrzymałem obraz z koniczynką z pierwszej warstwy i tłem z drugiej.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post był o 12:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Płatki zamordowałeś, Koniczynobójco Ściemniarny! Krawędzie popraw.
Nie chodziło mi o uzyskanie pięknego zdjęcia tylko o pokazanie o czym mówię. Dlatego nie przyłożyłem się zbytnio ;)
PS
Dobrze, że koniczynobójco a nie koniobójco :-P
-
No tak warstwy... no to tego nie zrobię... chyba... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
No tak warstwy... no to tego nie zrobię... chyba... :)
Nic Ci nie doradzę, nie znam Twojego programu :roll:
Zawsze możesz spróbować uzyskać taki efekt w naturze (jak na moim zdjęciu), bez wspomagania się programem. ;)
-
Jasne postaram się przy następnej okazji...:)
-
Jaki masz obiektyw przy Samsungu?
-
1:3,5-5,6 20-50mm II
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
i 2 wycięte z jednego nie mogłam się zdecydować
#27#1
#27#2
-
Napisałem
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przede wszystkim wybór odpowiedniego obiektu (odpowiednio oświetlony i oddalony od tła) a potem to już kombinacja przesłony, ogniskowej i odległości aparatu od fotografowanego obiektu.
Obiekt im dalej oddalony od tła tym bardziej tło będzie rozmyte.
Co do kombinacji, to radzę tak:
Jak już znajdziesz odpowiedni obiekt, przysuń się tak blisko niego z aparatem (ogniskowa obiektywu 20mm) aby uzyskać zadowalającą Cię jego wielkość w kadrze. Maksymalnie, możesz zbliżyć się na (w/g specyfikacji obiektywu) 28cm. Jeżeli zbliżysz się na tę odległość a wielkość obiektu nie będzie Cię zadowalała, zwiększaj ogniskową. Pamiętaj jednak, że dłuższa ogniskowa to mniejszy otwór przysłony czyli większa głębia ostrości (mniej rozmyte tło). Z drugiej strony, mniejsza głębia ostrości to więcej nieostrych (poza GO) elementów obiektu.
Dlatego pisałem o kombinacji :) W zależności od rodzaju obiektu, jego wielkości, odległości od tła, Twojego pomysłu na zdjęcie, właściwa GO będzie inna. Musisz zrobić zdjęcie, spojrzeć czy się podoba i ew. skorygować. Można też od razu założyć wykonanie kilku prób przy różnych przysłonach i na dużym ekranie ocenić i wybrać to, które najbardziej Ci odpowiada.
Mam nadzieję, że nie zamotałem :-P
-
Dość jasno to wytłumaczyłeś:) ale okaże się jak będą efekty tej lekcji...:) Dziękuję
-
Pergola na 26 zaraz upadnie :D
-
Faktycznie...:oops: Nie postarali się Niemieccy inżynierowie... :D
-
Pewnie ze starości, chyli się ku upadkowi. Tak ok. 2,7° w lewo.
-
trudno wyprostować to zdjęcie... jak jedna część wydaje się prosto to reszta leci... grrr...
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Faktycznie...:oops: Nie postarali się Niemieccy inżynierowie... :D
Im też się zdarzały wpadki. :mrgreen:
Be_Beata zwróć uwagę na taki detal jak WB (balans bieli) Spójrz jak różnie może wyglądać jeden kadr:
Załącznik 88057__Załącznik 88058
To bardzo pomaga, czasem i pogodę można zmienić, jak w zieleni budowla się chowa a słonka nie widać.:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
trudno wyprostować to zdjęcie... jak jedna część wydaje się prosto to reszta leci... grrr...
To jest typowy przykład zniekształceń perspektywy połączone z przechyleniem w lewo.
Jak wyprostujesz z lewej to leci prawa. Należy najpierw wyprostować pochylenie (środek zdjęcia do pionu) a potem prostować perspektywę (jeśli twój program ma taką opcję).
-
:) jeszcze daleka droga przede mną...