Przecież nie podałem ceny. Napisałem ileś taniej, ale nie wiadomo za co ;)
Wersja do druku
I to jest świetny pomysł, tym bardziej, że musze dopłacić jakieś 6 stówek za konwersję...
---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post był o 19:51 ----------
Stare powiedzenie głosi: spuścić zasłonę milczenia.... dobrze bywa korzystać z przemyśleń przodków...
Oj tam - śledzimy z uwagą Twoje rozterki zakupowe i wiemy (kilka Twoich wcześniejszych postów) co kupiłeś, gdzie i za ile. Wiedząc, jaka była różnica względem OJ otrzymujemy cenę OJ po prościutkim rachunku ;-). Dlatego pozwoliłem sobie wyedytować Twój post. Prośba żeby nie roztrząsać tu cennika i spraw OJ była nie tylko do Ciebie. Nie ciągnijmy więc tematu proszę... ;-)
E-PM2 jest bardzo fajnym aparatem, głównie dlatego, że ma możliwości większych braci w mniejszej obudowie.
W Łodzi wyprzedaż e-pl5 po 1999 zł.
To masz na myśli http://www.euro.com.pl/kompakty-z-wy...p=1999.00&cr=0 ?
czyż by się szykowały nowe matryce ? - a może nowe modele ? - czy może to po prostu korekta ceny na bardziej dostępną dla ludu ?
Napotkałem na problem używając Epm-2 kiedy ustawiam tryb Manualny i zmieniam parametry naświetlania(czy to iso,czy czas,czy przysłonę) nie widać żadnej różnicy na wyświetlaczu,no może jedynie aparat pokazuje że dany obiekt będzie prześwietlony,bądź niedoświetlony o daną wartość ev,jednak na samym ekranie nic się nie zmienia ani jest jaśniej ani ciemniej,człowiek dopóki nie zrobi zdjęcia to nie ma możliwości zobaczenia jak wygląda-słowem masakra. Przejrzałem te czytelne-inaczej menu Olympusa ale nic tam nie znalazłem co by się do tego mogło odnosić.Zna ktoś rozwiązanie mojego problemu? W epl-3 używając trybu manualnego nie napotkałem się na tego typu sytuacje.
PS. jak się używa innych trybów to w zależności na co ustawię pomiar widać różnicę w obrazowaniu już na ekranie...
Masz zapewne wlaczona opcje nocne kadry.
Pobawiłem się dziś tym aparacikiem, wstyd przyznać ale od premiery jakoś albo nie było okazji, albo niespecjalnie byłem zainteresowany. Aparacik miły. Brak pokrętła trybów niespecjalnie przeszkadza, w zasadzie wcale nie przeszkadza - to wirtualne jest OK, zmiany dokonuje się szybko i intuicyjnie. Pokrętło można tak ustawić, że obsługuje shift w Programie. Przyciski pod pokrętłem można spersonalizować. Jest też jeden Fn - można tam przypisać wyłączanie ekranu - tak jak lubię. Histogram, wskaźnik przepaleń - jest i działa jak w bardziej zaawansowanych Olkach. Migawka niestety dość się tłucze i czuć wibracje w tak małym/lekkim aparacie. Obawiam się, że pomimo stabilizacji czasy do utrzymania z ręki imponujące nie będą, ale szczerze to nie sprawdzałem tego, musiałbym zrobić z kilkadziesiąt fot. LCD oferuje niezłe kąty widzenia, zrobienie foty z pozycji brzucha czy znad głowy nie jest problemem, szczególnie jak aparat trzyma się jedną ręką a migawkę wyzwala drugą "pukając" w ekran. Reasumując - miły aparat, a z małą stałką bardzo miły. O zdjęciach nic nie piszę - sensor dobrze znany i to on jest największym walorem tego aparatu.
Po zaledwie 3 miesiącach jakiegoś nie dość intensywnego używania aparatu pokrętło zaczęło działać tak,że potrafi dobrze zdenerwować! Przykładowo,chce przybliżyć zdjęcie podczas oglądania a aparat mi oddala zdjęcia o 4 jakby stopnie(chociaż kręcone było raz),bardziej to denerwuje w ustawieniach gdzie wybieram ISO i potem i się samo przekręca np. z 200 na 25600 pewnie niedługo odeślę do naprawy na gwarancję ale w najbliższym czasie wiem,że aparat będzie mi bardzo potrzebny,bądź co bądź szkoda,że tak słabo jest z tą budową nowych penów w Epl3 wszystkie klawisze wciąż działają świetnie :)
ja dzisiaj testowałem sprzęt w macalni (waham się między canonem eos m, samsungiem nx300 i właśnie epm2). Nie mogłem w olku okiełznać pokrętła... nie wiem czy ktoś coś poprzestawiał czy to tak działa... zwykle działam na manualnych ustawieniach - przysłony i czasu migawki i chciałbym aby pokrętło zmieniało np. czas migawki a pokrętło z trzymanym innym przyciskiem zmieniało przysłonę. Czy coś takiego jest możliwe? (w ogóle po włączeniu aparatu i działaniu pokrętłem żaden parametr się nie zmieniał więc to pewnie jakieś krzywe ustawienie w wystawowym aparacie musiało być)
Setup, "trybiki", funkcje cośtam. Wybierasz co i jak ma się zmieniać, w zależności od wybranego trybu: A czy M.
Na szybko: u mnie kręcę kółkiem by zmienić czas, jak chcę zmienić przysłonę klikam na kółku górną ćwiartkę, nad OK i wtedy kręcąc kółkiem zmieniamy przysłonę.
Trudno to na początku zrozumieć innowiercom, ale potem to już jest we krwi.
Zdecydowanie bardziej polecam PM2, na forum masz 14/2.5 za 700, co chwil kilka pojawia się 45/1.8 za 800, potem zostaje ci więc kupno tylko 20/1.7, w tym przypadku promocji raczej nie ma bo to jest ikona m43. I masz system jak ta lala.
dzięki za odpowiedź z tym kółkiem.. przynajmniej wiem, że można tak ustawić :)
Ten zestaw, który podałeś właściwie jest idealny gdyby nie jedna luka.... systemowy szeroki kąt w dziwnie wysokiej cenie, na którym zależy mi najbardziej (już nie mówiąc o tym 7-14 panasonica a właściwie dopiero to jest dla mnie szeroki kąt - kiedyś działałem na C 7D i sigmie 10-20).
Olek jest fantastyczny, od razu mi się spodobał.. af genialny w porównaniu z canonem. Ale filmy już odwrotnie (jestem grafikiem - głównie webowym, zdarzają mi się sesje produktowe bardziej przy okazji realizacji strony niż docelowo, tak samo filmy "na stronę internetową" - do takich zadań by sprzęt służył). Czymś z dobrym video prawie takim jak canon i af delikatnie gorszym niż Oly jest Samsung nx300. Ma też dobrą szklarnię.. no nie łatwy wybór mam :)
Ale mam jeszcze jedno pytanie...
z czasów gdy używałem canona 7d zostały mi lampy yongnuo Y560 i radiowy wyzwalacz też tej firmy (nakładany na gorącą stopkę - pewnie się orientujecie co to za zestaw). Działało to też z nikonem więc wydaje się być to niezależne od systemu - ale czy z Olym także by działało?
Mity, mity. Warto byłoby obalić kiedyś testem porównawczym :)
Otóż siedzą sobie trzy Canony, a ja do filmu wolę Olka. Przyznaję, nie wiem jak z filmem z canonowego bezlusterkowca, acz jako urządzenie ogólnie, jest to wciąż wczesna wersja beta. Natomiast najniższy model lustrzanki Canona, który ładnie filmuje, to 5DIII. Nie ma żadnego sensownie filmującego cropa. Dynamika jest marna, a cienie tragiczne. Zapanować nad kolorem - nie sposób. Skalowanie - jak w Paincie w Windows 3.1. Ale mit się zrobił i ludzie kręcą tym filmy.
Olek - następujące wady: tylko 30fps i kiepska implementacja kodeka (dynamiczne sceny=artefakty). No i brak wejścia audio, które ma wyłącznie AGC). Ale kolor - możliwość kształtowania krzywej - jak wszystko dobrze ustawisz, nie trzeba robić postprodukcji. To wielka zaleta, bo oszczędza czas. I właśnie ten zapas kontrastu jest zgubny, bo fabryczny set jest marny i zwykle po pierwszym teście aparat jest odkładany na półkę. Jeszcze włączony AF, jakiś tryb auto z mruganiem ekranu...
Takie obrazki można mniej więcej wycisnąć z epm2:
http://youtu.be/KjmgwnETTto
http://youtu.be/IxaoD_-2D8s
I inne, które znajdziesz na kanale.
Oczywiście najlepiej mieć blackmagicka :)
a czym się różnią epm2 od epl5 jeśli chodzi o działanie na manualnych ustawieniach?
właśnie byłem jeszcze raz przemacać pm2 i znalazłem jak skonfigurować pokrętło... ustawiłem czas migawki na pokrętle (zmieniam najczęściej) a przysłonę można zmieniać też na pokrętle po wcześniejszym naciśnięciu na odpowiedni przycisk. Tak samo jest w canonie. Z tego co zauważyłem w epl5 inaczej nie będzie.
Olka wybrałbym ze względu na af ale chciałbym wiedzieć czy autofocus jest tak samo szybki z panasem 20 1.7 jak z kitowym obiektywem.. jeśli ktoś ma taki zestaw, to proszę o opinię (to moja wymarzona docelowa konfiguracja).
Nie - AF nawet w PM2 i nawet z kitem wymiata, Lumix 20/1.7, niezależnie od aparatu, nie jest tak szybki, chociaż dla mnie i tak jest wystarczający praktycznie w każdej sytuacji. Jeżeli jednak priorytetem jest szybkość raczej celowałbym w m.zd 25/1.8.
Nie wiem jak bardzo ogranicza Cię budżet ale wybrałbym OMD M-10 - dwie rolki, wizjer, BARDZO skuteczna stabilizacja, geotagi ze smartfona i jeszcze kilka innych bajerów.
Potwierdzam, E-M10 to aktualnie jedyny sluszny kierunek;-) Ergonomia e-pli jest kiepskawa.
Z punktu widzenia użytkowników systemu m43 20/1.7 ma wolny, ale to nie znaczy, że jest tak wolny i niezdecydowany jak w innych systemach.
Wszystkie wady 20/1.7 załatwia teraz mZD 17/1.8 a w przyszłości PL 15/1.7.
Imho nie warto się przejmować taką pierdołą jak wolniejszy AF w 20/1.7, jest to bardzo fajny obiektyw.
PS. Właśnie podpiąłem pod PM2 12-35X, ten tego... no 20/1.7 jest jednak dużo wolniejszy ;)
to jednak nie mój budżet... gdybym miał taki fundusz do wydania kupiłbym używanego ep5 jeśli chodzi o Olki. Ale nie będę się rozwodził... ja w użyteczności nie zauważyłem różnic między epl5 a epm2. Ale jeśli ktoś zna oba modele to chętnie poznałbym te różnice.
Oly ma świetny af z tym kitem. Jeśli ten atut znika przy ogniskowej do streetphoto/reportażu to mija się to trochę z celem albo z rozsądkiem w cenach - są m.zd ale zbyt drogie jak na amatora kupującego puszkę za 1100zł z ewentualnym przeznaczeniem na półprofesjonalne zastosowania.
Różnice znasz bo te najważniejsze są widoczne na pierwszy rzut oka. Pokrętło trybów i odchylany LCD. Z wirtualnym pokrętłem trybów da się żyć, odchylanego LCD trochę by mi było szkoda. Niemniej LCD w PM2 ma niezłe kąty widzenia i dla kogoś kto nie potrzebuje odchylanego ekranu tańszy aparat może być nawet fajniejszy.
Akurat m.zd 25/1.8 to mniej więcej ta sama półka cenowa, a nawet niższa, niż wspomniany przez Ciebie Lumix 20/1.7.
do tej pory bawiłem się starym canonetem QL 1.7 (40mm) i taki ekwiwalent chciałbym uzyskać; 50mm to dla mnie jednak za wąsko - 35mm (17mm/1.8 ) o wiele lepiej a to w m4/3 droga sprawa niestety.
Zarabianie na fotografii to nie mój cel, mam już inną pasję. Za pieniądze trafią się jedynie niskobudżetowe sesje produktowe i filmy prezentacyjne a przy nich szybki AF nie jest potrzebny. Ale chce aparat wykorzystać też do zabawy w streephoto, mieć go zawsze przy sobie, mały z dostatecznie szybkim AF. NX300 nie do końca mi odpowiada z powodu właśnie AF ale chyba innego wyjścia nie ma skoro streetphoto w MFT to w zasadzie 3.000 zł (samsung to nieco ponad 2.000 a różnica się powiększa jeśli zamarzę o drugim wymarzonym obiektywie - szerokim kącie). Dobrze, że lubię mieć takie dylematy :D
PS
canoneta mam na sprzedaż ;)
a mam jeszcze takie pytanie...
jak się sprawuje AF zestawu epm2 albo epl5 z olympus 17mm 2.8? Jest tak samo szybki jak kit?
chodzi o ten kitowy z nowym epm2 czyli 14-42 II
Nie myślałeś o Sigmie 19/2.8?
Da ekwiwalent 38mm czyli blisko tego czego szukasz.
mZD17mm1.8 użytkowałem na E-PM2 i E-P5 nie dostrzegłem żadnych różnic w AF.
Sigmę 19/2.8 polecam, bardzo ostra od pełnej dziurki, AF nie odbiega od innych szkieł - cena (niska oczywiście) nie do przebicia - były czasy, ze nowe chodziły po 400zł.