znajomy ma przeznaczone 3000PLN na bezlusterkowca i chce m43.
Pytanie GH2 czy G5, wg mnie GH2... nie widzę argumentów za G5, miałby ktoś z Państwa coś do doradzenia w tej kwestii?
Wersja do druku
znajomy ma przeznaczone 3000PLN na bezlusterkowca i chce m43.
Pytanie GH2 czy G5, wg mnie GH2... nie widzę argumentów za G5, miałby ktoś z Państwa coś do doradzenia w tej kwestii?
Za G5: video 1080p60, być może kiedyś VK odblokuje zablokowaną funkcję multi aspect ratio (sensor) znaną z serii GH, w tym GH2.
Za GH2: multi aspect ratio sensor, dostępne hacki wg potrzeb, stosunkowo dobry współczynnik ceny do jakości w PL.
Przeciw GH2: brak zestawu handlowego: tylko korpus lub z 20/1.7; 14-42 OIS jest tak atrakcyjny jak cichy jest/był Zaporożec.
Powyższe nie zmienia faktu, że jeśli to ma być jedyny aparat w gospodarstwie domowym, w dodatku używany przez kobietę/mamę to poszedłbym w kierunku Olympusa EPL5 lub Nokii 808 PureView.
A mnie fascynuje rozstrzał w cenach tego modelu. W necie zestaw z 14-42 chodzi nieco poniżej 3 kpln, w Saturnie... po 4,5 kpln.
Sam aparacik niczegowaty. W Saturnie jest nawet pod prądem. Fajny wizjer.
wg mnie najlepszy to jest 12-35/2.8, taki i do tańca i do różańca, i szeroki kąt i na portret też by się nadał - no... ale ta "cenka"
zadziwiające jest dla mnie co innego, dlaczego na polskiej stronie Panasa jest G5 body only, a w żadnym polskim sklepie ni hu, hu..., tylko ciuli..we kity.
na polskiej stornie Panasa jest DMC-G5 samo body. widział je ktoś w polskim sklepie, bo ja nie potrafię znaleść
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/P...744/index.html
Ale w ich sklepie już nie ma
http://shop.panasonic.pl/Aparaty-Lum...start=10&sz=10
Nie, nie.
Mi chodziło o to, że może na stronie internetowej jest przedstawione samo body ale w sklepie internetowym już takowego nie ma.
Kolejny test - optyczne.pl - http://www.optyczne.pl/190.9-Test_ap...sumowanie.html
Nie zgadzam się trochę z wynikami (np Panas przegrał z OMD w temacie lampy, którą do OMD się dopina) ale ogólnie jest w miarę rzeczywiście.
W cyfrowe.pl jest oferta na zestaw G5 + 12-35/2.8 za 5999, dodają kartę 16GB i dodatkowy aku.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat...i-sd-16gb.html
Szału nie ma - ale źle też to nie wygląda...
Pomijając fakt, że cena jest wirtualna (brak towaru).
Cena samego body i obiektywu jest raptem kilka stówek większa. Wiec jakoś tej 45 się za to nie kupi. Jak ktoś chce kupić taki zestaw to oczywiście się opłaca.
Jak ktoś chce kupić i rozbić to już chyba niekoniecznie.
Nadal sporo drożej niż najlepsze oferty na X-E1, ale tam też trzeba dokupić lepsiejszą kartę bo na starszych ponoć muli i jakieś aku, no i gripa. Jednym słowem pięć, sześć stówek trza dołożyć. Fujik ma swoją mityczną matrycę ale poza tym to body G5 fajniejsze a zoom ma szerszy kąt. Ale Fujik z kolei... I jak tu z zakupów nie rezygnować - jak się ma czym zdjęcia robić? :wink:
.Mam parę pytań co do tego aparatu:
-czy jest możliwość sterowania zewnętrznymi lampami Olympusa(mam fl36r) za pomocą wbudowanego flesza w tym Panasonicu ?
-Jak z autofokusem? Będzie dużo szybciej chodził niż w Epl-3 ?
-są jakieś ukryte wady tego Panasa które wychodzą po dłuższym czasie używania?
-są jakieś hack'i polepszające filmowanie w tym Panasie i czy warto je instalować?
-czy was też boli fakt ,że do tego aparatu nie zrobiono gripa do pionowych zdjęć coś jak w GH3? Pięknie wtedy by naprawdę pięknie wyglądał :D
1. Nie
2. Tak
3. Wg mnie tylko bufor w RAW - bodajże 6 zdjęć.
4. Z tego co kojarzę to tak - ale nie filmuję, więc nie sprawdzałem.
5. Mnie to cieszy - staram się ograniczać rozmiar aparatów :)
dzięki za szybką odpowiedź :) co do 5 to po prostu czasami fajnie by było mieć grip by poważniej wyglądać wśród ludzi no i by mieć większy komfort podczas robienia zdjęć portretowych. A co z hmm...jakby to opisać...szybkością spustu migawki? W EPL-3 mam wrażenie ,że po naciśnięciu spustu aparat jeszcze czeka parę setnych sekundy i dopiero wykonuje zdjęcie,denerwujące to ,zwłaszcza przy portretach,bądź jak się robi koncerty,w G5 to trwa szybciej taka operacja
?
Nie miałem EPL3 na żadnym koncercie, ale miałem G3/G5 i nie widziałem problemu :)
Podążając za modą na aparaty z oznaczeniem 5 kupiłem panasa G5:) Głównie dla video, którego w G1 nie było wcale. Lepszej jakości zdjęć od strony technicznej się nie spodziewam. Może tylko użyteczne iso z 800 (G1) wzrośnie do 1600 w G5. Jak na razie "przeraża" mnie nieco prądożerność tego aparaciku. Aku ładowany już 3 razy wystarcza tak orientacyjnie na ok. 2 godz. zabawy (może i mniej, dokładnie nie sprawdzałem). Fakt, że wyswietlacz prawie cały czas włączony. Mam nadzieję, że da radę te rekomendowane 320 zdjęć zrobić gdy głównie wizjer będzie używany. Brakuje w nim opcji aby stabilizacja działała od wciśnięcia spustu migawki do połowy, tak jak to było w G1. Przy włączonej stabilizacji działa ona non stop bez naciskania na spustu migawki.
Piekło zamarzło... ;)
andtor2, gratuluję nowej zabawki :)
W G3 na baterii dało się zrobić całkiem sporo zdjęć. Udane aparaty, w swojej cenie nawet bardzo udane. Gratulacje i oby się sprawował.
Dziękować:) Jutro spodziewam się karty pamięci, być może tez zamiennik aku przyjdzie. Zaszalałem 32GB class 10. W weekend sprawdzę jak to jest z tą ilością zdjęć.
Cena faktycznie teraz możliwa i chyba adekwatna do sprzętu. Miała być używka, ostatecznie jest nówka z kitem 14-42 (14-42 przeznaczony do G1) za 1379zl z przesyłką.
Na jednym akumulatorze robię spokojnie około 400 zdjęć przy umiarkowanym używaniu wyświetlacza. Używam tylko oryginalnych akumulatorów, więc nie wiem czy zamienniki będą tak samo wydajne.
P.S. Powinieneś być zadowolony z zakupu - G5 jest praktycznie pod każdym względem lepszy od G1.
Miałem zamiennik i był tak samo wydajny jak oryginał. W zasadzie nigdy nie zwróciłem uwagi, który wkładam do aparatu ;)
Jeżeli mówimy o zamiennikach to używałem(am) tylko Hahneli... W przypadku G1 był lepszy od oryginału.
Z 400 (a nawet 300) zdjęć byłbym bardzo zadowolony na oryginalnym akumulatorku. Na razie mam obawy co do tego:smile: Zamiennik kupiłem taki. W G1 na 6 letnim prawie już akumulatorku (oryginalnym) też 400 spokojnie robię. Za G5 w moim przypadku przemawiało oprócz ceny to, że LR4 obsługuje jeszcze RAW-y z tego aparatu, a także darmowy swego czasu DxO Optics Pro 8.
Dzisiaj sprawdziłem ile mogę pstryknąć fotek na oryginalnym aku. panasem G5. Rewelacji nie ma ale też i tragedii specjalnie:) Na w pełni naładowanym wyszło mi 360 zdjęć (w/g instrukcji 320 zdjęć).
Czas spaceru i pstrykania to 2 godz 45min z tym, że aparat nie był cały czas włączony i z wyświetlacza prawie nie korzystałem. Trochę się dziwie, że w teście na optycznych wyszło im (średnio) 490 zdjęć. Może liczyli ustawienie RAW+JPG jako dwa zdjęcia:wink::), a w takiej opcji zdecydowaną większość zdjęć robiłem. Podejrzewam, że spory wpływ na zużycie energii ma działająca non stop stabilizacja gdy jest włączona. Nie wiem czym kierowali się konstruktorzy rezygnując z opcji aby zaczęła działać dopiero od wciśnięcia spustu migawki do połowy. Taka opcja jest w panasie G1. Dobrze, że kit 14-45 ma wyłącznik stabilizacji w obiektywie i nie trzeba wchodzić do menu aby wyłączyć IS.
Ogólne wrażenia z użytkowania G5 pozytywne. Pewny uchwyt, grip. Bardzo praktyczne rozwiązanie z dźwigienką zaraz przy spuście migawki (foto z Optycznych). Momentalnie można skorygować ekspozycję z podglądu na żywo histogramu bez odrywania oka od wizjera. Poziomica fajna rzecz i sprawnie to działa. Nie sadziłem, że będę korzystał:) Zalet jest więcej w porównaniu do G1 (były już wymieniane to się nie będę powtarzał:), a więcej tu ), choć niektóre parametry można było szybciej zmienić w G1, bez wchodzenia do menu (np. tryb pracy AF, czy tryb zdjęć - pojedyncze, seria, z opóźnieniem czasowym, bracketing ekspozycji)