-
Odp: Artystyczne fotki z kotleta - watek zbiorowy!!!
Tylko czy ja wiem czy mój tekst był smutny -chyba nie ? :-) On był taki realny po prostu -tak to u mnie wygląda i chyba nie ma jakiegoś podziału na smutne i wesołe (takiego dokładnego, wyraźnie widocznego). Nie wiem kiedy i dlaczego tak się stało, ale kiedyś, jakiś czas temu po prostu postanowiłem sprawiać sobie przyjemność jak to tylko będzie możliwe. Przestałem z pewnymi sprawami walczyć, wykłucać się i przede wszystkim tłumaczyć samemu sobie dlaczego np. kupiłem nowy aparat (logicznie patrząc -zupełnie niepotrzebny). Byle nie krzywdzić nikogo (oby !!!!), robić sobie przyjemność jak tylko się da -bo nie wiadomo co będzie jutro.....
Lubię gonić króliczka -i błagam o to żebym go nigdy nie złapał :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Tylko czy ja wiem czy mój tekst był smutny -chyba nie ? :-) On był taki realny po prostu -tak to u mnie wygląda i chyba nie ma jakiegoś podziału na smutne i wesołe (takiego dokładnego, wyraźnie widocznego). Nie wiem kiedy i dlaczego tak się stało, ale kiedyś, jakiś czas temu po prostu postanowiłem sprawiać sobie przyjemność jak to tylko będzie możliwe. Przestałem z pewnymi sprawami walczyć, wykłucać się i przede wszystkim tłumaczyć samemu sobie dlaczego np. kupiłem nowy aparat (logicznie patrząc -zupełnie niepotrzebny). Byle nie krzywdzić nikogo (oby !!!!), robić sobie przyjemność jak tylko się da -bo nie wiadomo co będzie jutro.....
Lubię gonić króliczka -i błagam o to żebym go nigdy nie złapał :-)
I ten ostatni moment, wiedzącego co robisz w swojej dziedzinie/profesji, doprowadził do forum foto?
"Zmykaj stąd!" - w sensie serdecznym oczywiście!
-
W sumie to dzięki forum foto zajmuję się foto nadal ;-) Miałem to szczęście, że prezentując swoje pierwsze zdjęcia nie zostałem "zglanowany" przez nieprzyjaznych fachowców, zostałem na dłużej, poczytałem, wiele się nauczyłem. Dlatego fora o tematyce foto są dla mnie nadal ważne. No i dzięki nim poznałem duuuuużo wspaniałych ludzi (byłem nawet na jednym zlocie forum Olympusa -kto mnie pamięta z tego zlotu ? :-) ).
Pozdrawiam i spadam spać, bo OT robię ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
W sumie to dzięki forum foto zajmuję się foto nadal ;-) Miałem to szczęście, że prezentując swoje pierwsze zdjęcia nie zostałem "zglanowany" przez nieprzyjaznych fachowców, zostałem na dłużej, poczytałem, wiele się nauczyłem. Dlatego fora o tematyce foto są dla mnie nadal ważne. No i dzięki nim poznałem duuuuużo wspaniałych ludzi (byłem nawet na jednym zlocie forum Olympusa -kto mnie pamięta z tego zlotu ? :-) ).
Pozdrawiam i spadam spać, bo OT robię ;-)
OT.
Nie złapiesz króliczka... ten z poprzedniego postu już dawno zniknął;)
OT to to.
-
Fatmanie, ja Cię pamiętam z Łodzi. Pięknie trajkotałeś mi serią nad uchem, to był chyba D3 z 70-200 a modelka siedziała nieruchoma :) W każdym razie, nie mieliśmy okazji porozmawiać, ale wyglądałeś na bardzo sympatycznego gościa :)
Chciałem powiedzieć, że ładnie swoje dwa grosze k@czy dorzucił. Temat ogólnie jest bardzo rozległy, natomiast kwestia szacunku do siebie samego w tym co się robi jest bardzo istotna. Przyznam, że z niecierpliwością czekam na zbliżające się śluby. Lubię to, chociaż dzień wcześniej, nawet 2 godziny przed wyjściem z domu po prostu się nie chce. Wiadomo, namęczyć się trzeba. Jednak niesamowicie budujące i mobilizujące jest spotkanie z nowymi ludźmi, bardzo pozytywną atmosferą i praktycznie zawsze sympatią z ich strony. I chociaż ludzie wylewni nie są, to co jakiś czas dostaję sygnały, raz mniej a innym razem bardziej bezpośrednio, że to co zrobiłem jest dla nich bardzo ważne. To cholernie budujące i mobilizujące. Dlatego też nie traktuję fotografii ślubnej jak rzemiosła.
-
Tak sobie czytam i nawet mnie zaciekawiły te wynurzenia, bez kłótni i bez dogryzania :).Czytając to wszystko doszedłem do paru wniosków; Nigdy się nie spotkałem z określeniem ,,fotografia do kotleta'', grać do kotleta to tak, a to się wzięło z wyjazdów zagranicznych naszych artystów muzycznych, i graniu nie na koncertach tylko po knajpach, a wymyślili to ci którzy bali się d.... ruszyć z kraju woląc w nim wegetować. A co do fotografów ślubnych to żywię do nich szacunek, nigdy nie spotkałem się ze złymi zdjęciami - były lepsze lub gorsze, trzeba się przy tym trochę nalatać i nagimnastykować, wybrać i złapać odpowiednią sytuację. Chyba jak każdy próbowałem tej sztuki i nie jest to takie łatwe, to nie to co zrobić kwiatka lub ptaszka - ale ptaszek w locie to już ... . A teraz czepię się Mirka54 w związku z tymi kwiatkami, Ty też czasami potrafisz komuś przysrać... i się nie obrażaj jak małe dzidzi, bo jak by nie te twoje kwiatki i zdjęcia Fridy to nie wiem czy to forum mnie by zainteresowało! . Dawaj kwiatki! ja też tylko(trochę) to umiem:mrgreen:
-
Hmm...można się spierać w nieskończoność o to, która dziedzina fotografii pretenduje do miana tej, o której można mówić w kategoriach artyzmu. Tu chyba wszystko powinno rozbijać się o to, co rozumiemy jako artyzm. Jeśli przyjmiemy za słownikiem, że to:
"1. Zespół środków stanowiących o walorach estetycznych dzieła sztuki, a także: mistrzowskie wykonanie dzieła sztuki
2. Zdolność tworzenia rzeczy o wybitnych walorach artystycznych; kunszt artystyczny" ,
to nie ma znaczenia jaką dziedzinę fotografii weźmiemy pod uwagę. Bo czym jest fotografia ślubna? Reportaż, portret...?
Czytam, że nie kwalifikuje się pod tą definicję bo jest robiona za pieniądze. A inne kierunki fotografii czy też innego rodzaju sztuki nie?
Malarze malują za darmo, rzeźbiarze, pisarze, reżyserzy itp.?
Dzieła sztuki powstają na zlecenia, za grube pieniądze i nikt wtedy nie mówi, że to tylko rzemiosło bo za kasę, że zrobione tak a nie inaczej bo tak życzył sobie zleceniodawca. Moim zdaniem takie a nie inne traktowanie tej formy fotografii wzięło się z zupełnie innego powodu.
Tak dzieje się gdy niektórzy na siłę chcą pokazać, że są lepsi od innych, często bezpodstawnie, a wiemy że to działa jak płachta na byka i przynosi efekt totalnej dezaprobaty. Wtedy już nikt nie patrzy czy zdjęcia są świetne, tylko na to co przedstawiają. Ślub? Jak można się do czegoś przyczepić to ok, jak nie to zawsze można dowalić, że kotlet i co to za sztuka. Także wina pewnie po części leży po stronie przedstawicieli tego gatunku ale tak jak przy innych zdjęciach spróbujmy patrzeć na nie nie przez pryzmat ich gatunku ale tego jaką prezentują wartość jako zdjęcia.
Co za różnica czy na zdjęciu jest kwiatek, górka ,domek czy panna młoda. Zdjęcie będzie albo nie będzie miało wartości artystycznej cokolwiek na nim pokażemy. To tyle moim skromnym zdaniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Hmm...można się spierać w nieskończoność o to, która dziedzina fotografii pretenduje do miana tej, o której można mówić w kategoriach artyzmu. Tu chyba wszystko powinno rozbijać się o to, co rozumiemy jako artyzm. Jeśli przyjmiemy za słownikiem, że to:
"1. Zespół środków stanowiących o walorach estetycznych dzieła sztuki, a także: mistrzowskie wykonanie dzieła sztuki
2. Zdolność tworzenia rzeczy o wybitnych walorach artystycznych; kunszt artystyczny" ,
to nie ma znaczenia jaką dziedzinę fotografii weźmiemy pod uwagę. Bo czym jest fotografia ślubna?
Kod:
błąd interpretera binarnego, kodu hexadecymalnego centralej jednostki obliczeniowe w trakcie rekompilacji jąder
:-D
Fotografia ślubna, jak pisał fatman bardzo ogranicza punkt 1, jeżeli uda się fotografowi przemycić trochę swojej wizji (rafrog) to sukces.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Reportaż, portret...?
Czytam, że nie kwalifikuje się pod tą definicję bo jest robiona za pieniądze. A inne kierunki fotografii czy też innego rodzaju sztuki nie?
Malarze malują za darmo, rzeźbiarze, pisarze, reżyserzy itp.?
Nie jest dyskwalifikowana, "bo jest robiona za pieniądze". W ogóle nie jest dyskwalifikowana "z grona sztuk".
Malarz, rzeźbiarz i im podobni dysponują 100% możliwością wykorzystania, danych im środków przekazu ... fotograf ślubny jest w
pewnym sensie zależny od kaprysów młodych, rodziny i reszty świata.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Dzieła sztuki powstają na zlecenia, za grube pieniądze i nikt wtedy nie mówi, że to tylko rzemiosło bo za kasę, że zrobione tak a nie inaczej bo tak życzył sobie zleceniodawca.
Tylko rzemiosło?? Z określenia rzemieślnik, należy być dumnym vide definicja tegoż.
To z niewiedzy bierze się pogarda dla tego słowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Moim zdaniem takie a nie inne traktowanie tej formy fotografii wzięło się z zupełnie innego powodu.
Tak dzieje się gdy niektórzy na siłę chcą pokazać, że są lepsi od innych, często bezpodstawnie, a wiemy że to działa jak płachta na byka i przynosi efekt totalnej dezaprobaty. Wtedy już nikt nie patrzy czy zdjęcia są świetne, tylko na to co przedstawiają. Ślub? Jak można się do czegoś przyczepić to ok, jak nie to zawsze można dowalić, że kotlet i co to za sztuka. Także wina pewnie po części leży po stronie przedstawicieli tego gatunku ale tak jak przy innych zdjęciach spróbujmy patrzeć na nie nie przez pryzmat ich gatunku ale tego jaką prezentują wartość jako zdjęcia.
Tu się zgadzam! Mało, podpisuję się wszystkimi do tego przeznaczonymi kończynami! Wszędzie są idioci, pozerzy bądź ludzie o gigantycznych kompleksach czy manii wielkości i na to nie ma rady
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Co za różnica czy na zdjęciu jest kwiatek, górka ,domek czy panna młoda. Zdjęcie będzie albo nie będzie miało wartości artystycznej cokolwiek na nim pokażemy.
Zasadnicza. Z kwiatkiem, górką, domkiem czy modelką zrobisz co zechcesz.
Z panną młodą czy młodą parą już nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
To tyle moim skromnym zdaniem.
A to ode mnie.
Lubię pogadać jak posty pisane są z sensem i bez osobistych wycieczek, dzięki Quentin.
Pozdrawiam
Saboor
przyp.aut.
Całą wiedzę na temat fotografii ślubnej, zaczerpnąłem od fatmana, rafroga, mariusha oraz własnych obserwacji.
Jak pisałem: nigdy takiej roboty bym się nie podjął. Chylę czoło prze tymi, którzy tworzą foto ślubne,
stojąc po tej jasnej stronie mocy.
-
Quentin 35,
Podzielam Twoje zdanie. W każdym temacie można stworzyć zarówno utwór artystyczny, jak i gniot.
Wydaje mi się, że na wielu forach publiczność chcąc zademonstrować z dobrej strony swoje kompetencje, głośno i wyraźnie sekuje działy fotografii, które w naszym społeczeństwie, wydobywającym się z izolacji mentalnej w Europie, mogą być określone jako powiedzmy prostackie, wiochmeńskie, targowiskowe, podporządkowane bez reszty cenie i wymaganiom zleceniodawcy, etc.
Tak się dziej z fotografia ślubną, imprezową, przyrodniczą i innymi „niepoważnymi” tematami. Jak świat światem zamawiający miał swoje wymagania, a twórca swoje koncepcje, jak świat światem zawsze się ze sobą ścierały dwa podejścia – utylitarne oraz artystyczne.
Jeśli chodzi o konotację, która ma deprecjonować twórczość, bo za pieniądze, to należy sobie uzmysłowić, że olbrzymia część uznanych dzieł sztuki była wykonana na zamówienie – od obrazów Vermeera, Rubensa, poprzez dzieła muzyczne Mozarta, czy rzeźby pomnikowe zdobiące skwery miast.
Należałoby pamiętać, że w każdej dziedzinie twórczości wytwory są bardzo udane, udane i średnio udane. Tych pierwszych jest z reguły najmniej. Tylko niektórym geniuszom zdarzało się tworzyć dzieła wyłącznie wybitne.
W dyskusjach na forach foto często się przejawia, przepraszam za mocna hipotezę, pewien kompleks polski, który każe dla jakiegoś wyimaginowanego idealizmu odrzucać robotę zarobkową, jako „niegodną”, ograniczającą, a nawet deprawującą artystycznie.
Dla mnie okoliczności finansowe wykonywania fotek maja drugorzędne znaczenie, liczy się przekaz, albo działa na zmysły i wyobraźnię, pobudza szare i inne komórki, wzrusza, przynosi nieoczekiwane skojarzenia, albo jest tylko nagą informacją, co nawiasem mówiąc też bywa potrzebne.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Quentin 35,
Podzielam Twoje zdanie. W każdym temacie można stworzyć zarówno utwór artystyczny, jak i gniot.
Wydaje mi się, że na wielu forach publiczność chcąc zademonstrować z dobrej strony swoje kompetencje, głośno i wyraźnie sekuje działy fotografii, które w naszym społeczeństwie, wydobywającym się z izolacji mentalnej w Europie, mogą być określone jako powiedzmy prostackie, wiochmeńskie, targowiskowe, podporządkowane bez reszty cenie i wymaganiom zleceniodawcy, etc.
Nie potrzebnie gloryfikujesz, marginalną część wirtualnych społeczności.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
/../
Jeśli chodzi o konotację, która ma deprecjonować twórczość, bo za pieniądze, to należy sobie uzmysłowić, że olbrzymia część uznanych dzieł sztuki była wykonana na zamówienie – od obrazów Vermeera, Rubensa, poprzez dzieła muzyczne Mozarta, czy rzeźby pomnikowe zdobiące skwery miast.
Przeanalizuj moją ripostę, na list Quentina, w części:
Cytat:
Zamieszczone przez Saboor dicit
Nie jest dyskwalifikowana, "bo jest robiona za pieniądze". W ogóle nie jest dyskwalifikowana "z grona sztuk".
Malarz, rzeźbiarz i im podobni dysponują 100% możliwością wykorzystania, danych im środków przekazu ... fotograf ślubny jest w
Wypowiedź moja diametralnie zmienia, ba! ukierunkowuje postrzeganie kwestii "zarobkowej" fotografii ślubnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Należałoby pamiętać, że w każdej dziedzinie twórczości wytwory są bardzo udane, udane i średnio udane. Tych pierwszych jest z reguły najmniej. Tylko niektórym geniuszom zdarzało się tworzyć dzieła wyłącznie wybitne.
I właśnie owy pierwiastek, że tak to ujmę "udaności"(daruj słowo twór) jest oceniany, a nie dziedzina w jakiej zostało dzieło spłodzone.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
W dyskusjach na forach foto często się przejawia, przepraszam za mocna hipotezę, pewien kompleks polski, który każe dla jakiegoś wyimaginowanego idealizmu odrzucać robotę zarobkową, jako „niegodną”, ograniczająca, a nawet deprawująca artystycznie.
iterum:
Cytat:
Zamieszczone przez Saboor dicit
I ad votum: "kompleks polski" baardzo nieetyczne określenie, gdyż z założenia deprecjonuje nasz Naród.
To drogi Tadeuszu kompleks, "małych duchem" świata całego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Dla mnie okoliczności finansowe wykonywania fotek maja drugorzędne znaczenie, liczy się przekaz, albo działa na zmysły i wyobraźnię, pobudza szare i inne komórki, wzrusza, przynosi nieoczekiwane skojarzenia, albo jest tylko nagą informacją, co nawiasem mówiąc też bywa potrzebne.
Pzdr, TJ
I z tym stwierdzeniem zgodzić się muszę, i czynię to z nie ukrywaną radością, albowiem tylko pod zasłoną egidy dobrego smaku oraz estetyki, ferować opinie na temat sztuki mamy prawo, bacząc jednak by być wiernym sentencji: "de gustibus non est disputandum".
Pozdrawiam
Saboor
-
Jako, że tekstem Tadeusza zgadzam się w całości to nie będę się do niego odnosił :)
A co do Twojej wypowiedzi drogi Saboorze ;) Wszystko albo prawie wszystko będzie zależało właśnie od zleceniodawcy.
Zleceniobiorca może próbować przedstawiać swoje wizje ale to ten pierwszy podejmie decyzję.
Tą decyzją może być danie wolnej ręki i zawierzenie profesjonalizmowi wykonawcy ale może być także konkretny spis wymagań.
W tej pierwszej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie by pokazać swój kunszt i artyzm.
Tą drugą może potraktować jako wyzwanie i "wycisną" co się da, pokazać że też można.
A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej" ;)
Co do modelki...czasami pewnie też będzie kłopotem znalezienie takiej, która spełni Twoje artystyczne wizje np. jakiś projekt performance ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Jako, że tekstem Tadeusza zgadzam się w całości to nie będę się do niego odnosił :)
A co do Twojej wypowiedzi drogi Saboorze ;) Wszystko albo prawie wszystko będzie zależało właśnie od zleceniodawcy.
Zleceniobiorca może próbować przedstawiać swoje wizje ale to ten pierwszy podejmie decyzję.
Tą decyzją może być danie wolnej ręki i zawierzenie profesjonalizmowi wykonawcy ale może być także konkretny spis wymagań.
W tej pierwszej sytuacji nic nie stoi na przeszkodzie by pokazać swój kunszt i artyzm.
Tą drugą może potraktować jako wyzwanie i "wycisną" co się da, pokazać że też można.
A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej" ;)
Co do modelki...czasami pewnie też będzie kłopotem znalezienie takiej, która spełni Twoje artystyczne wizje np. jakiś projekt performance ;)
Zali prawidłowe wnioski, z postów Fatmana i Rafroga wysnułem!
ad votum: "A co do kwiatka czy górki to powiedz górce żeby stanęła gdzie indziej a kwiatek miał łodyżkę "bardziej" :wink:"
Już mi nie smutno! :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
Quentin35
Co do modelki...czasami pewnie też będzie kłopotem znalezienie takiej, która spełni Twoje artystyczne wizje np. jakiś projekt performance :wink:
Nie potrafi stworzyć narzuconego nastroju czy sceny znaczy to: kiepska jest.
Z pozdrowieniami panie Quentin35
list kończę.
Saboor
-
Cytat:
Po latach znajomi oglądają ślubną fotoksięgę
- a co te zdjęcia takie krzywe, poruszone i nieostre? na wielu do siebie podobni nie jesteście...
- a bo ten fotograf powiedział że one są artrystyczne!*
O artyzmie lub jego braku nigdy i pod żadnym pozorem nie może orzekać autor. Czy w fotografii czy malarstwie czy innej formie sztuki. Są w końcu i dzieła na miarę "Ulissesa" i są książki kucharskie.
*/zmyślone
-
1 załącznik(ów)
Dyskusja rozgorzała akademicka, dobrze bo cos się dzieje!
Ale miały być zdjęcia ze ślubow i wesel. Fachowcy z tej branży, pochwalcie się, dajcie coś pod osąd. Napewno spośród tych tysiecy zrobionych zdjęć sa takie które budzą zainteresowanie czy podziw. Pokażcie je!
Aby jakoś wrócić do meritum.
Mam wśród pamiatek rodzinnych zdjęcie z konkurencyjnej "stajni" fotosprzetu, banalne, w sam raz na "rozruch" pokazu fotek. Łatwo je "przelicytowac" więc prosze smiało!
-
Miałem się nie odzywać w wątku, który mógłby być polem do wymiany doświadczeń przez "kotleciarzy" oraz pokazywania ciekawych zdjęć zrobionych przez nich, przy okazji ślubu.
Po pierwsze nie moja działka, po drugie sam tytuł tego wątku mnie zniechęcił. Jak można o swoich zdjęciach mówić artystyczne? :roll:
Nikt mnie nie przekona, że tytuł jest nieco żartobliwy. Dlaczego tylko ci od ślubniaków, nikt inny, nawet żartobliwie, nie określa swoich zdjęć jako artystyczne?
Wkurzyłem się dopiero, kiedy przeczytałem:
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
... trzeba się przy tym trochę nalatać i nagimnastykować ...
Co mogą "kotleciarze" porobić w głowach niewinnych amatorów fotografii! :evil:
Próbowałeś godzinami, bez ruchu wyczekiwać w czatowni aż jakiś ptak się pojawi? Czy leżałeś na lodzie aby sfotografować wydrę z okoniem w pysku?
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
Chyba jak każdy próbowałem tej sztuki i nie jest to takie łatwe,
...to nie to co zrobić kwiatka lub ptaszka - ale ptaszek w locie to już ... .
Czym się różni ptaszek siedzący na gałęzi od pary młodych stojących przy ołtarzu? Ja wiem, bo stałem kiedyś przy ołtarzu, próbowałem też fotografować ptaszki. Różnica jest i to zasadnicza- ptaszek z reguły nie posiedzi dłużej niż 2 sek a młodzi stoją i stoją... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Tak się dziej z fotografia ślubną, imprezową, przyrodniczą i innymi „niepoważnymi” tematami.
Mimo. że zwykle podziwiam Twoje komentarze za ich kwiecistość i głębię, to jednak tym razem się nie zgodzę.
To nie publiczność sekuje dział fotografii zajmującej się "kotletem". To ci (nie wszyscy ale wystarcza do powstania stereotypu), którzy zajmują się taką fotografią, stawiają się wyżej od innych w fotograficznej hierarchii. Stąd się bierze niechęć do nich, znacznej reszty forum.
-
Saboor napisał:
"I ad votum: "kompleks polski" baardzo nieetyczne określenie, gdyż z założenia deprecjonuje nasz Naród.
To drogi Tadeuszu kompleks, "małych duchem" świata całego."
Moim zdaniem to jest kompleks powszechny lecz nie w pełni uniwersalny, dotyczy społeczeństw zapóźnionych cywilizacyjnie – rozmijanie się wyobrażeń o sobie z rzeczywistością wynikające ze zderzenia się wygórowanych ambicji ze współczesnością, szczególnie widoczne dziś w erze globalnej wioski.
Tak nawiasem mówiąc polskie szamotanie się z realiami w dekoracjach komuny opisał Konwicki w swojej powieści „Kompleks polski”.
Dodam jeszcze, że w ocenie fotek nie powinno sie kierować lubieniem lub nie lubieniem kotleciarzy (oni sami są winni, że ich się nie lubi!?!), tylko własnymi jasno wyłożonymi kryteriami.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Saboor napisał:
"I ad votum: "kompleks polski" baardzo nieetyczne określenie, gdyż z założenia deprecjonuje nasz Naród.
To drogi Tadeuszu kompleks, "małych duchem" świata całego."
Moim zdaniem to jest kompleks powszechny lecz nie w pełni uniwersalny, dotyczy społeczeństw zapóźnionych cywilizacyjnie – rozmijanie się wyobrażeń o sobie z rzeczywistością wynikające ze zderzenia się wygórowanych ambicji ze współczesnością, szczególnie widoczne dziś w erze globalnej wioski.
Tu się całe szczęście nie zgadzamy, tak całe szczęście. Albowiem świadczy to o zróżnicowaniu naszego postrzegania, rzeczywistości ... a to naprawdę już do rzadkości należy, aby antypody światopoglądowe jak my, byli w stanie prowadzić dysputę.
/.../
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Dodam jeszcze, że w ocenie fotek nie powinno sie kierować lubieniem lub nie lubieniem kotleciarzy (oni sami są winni, że ich się nie lubi!?!), tylko własnymi jasno wyłożonymi kryteriami.
Pzdr, TJ
Zda mi się ... jasno to właśnie wynikało z mego poprzedniego postu, jeśli nie - powtórzę:
Cytat:
Zamieszczone przez Saboor
... I właśnie owy pierwiastek, że tak to ujmę "udaności"(daruj słowo twór) jest oceniany, a nie dziedzina w jakiej zostało dzieło spłodzone.
Jak czytasz, nie człowiek, okoliczności czy gatunek dzieła, a ono samo poddawane winno być ocenie. To moje zdanie, acz nie skromnie odważę się twierdzić: taka powinna być reguła oceny, w ramach sztuki rzecz jasna.
Pozwolisz że na tym zdaniu, zakończę naszą dyskusję na łamach wątku, możemy przenieść ją na prywatne grunta.
Tu odbiegamy zbytnio, od założeń autora "Artystycznych fotek z kotleta ... ."
Pozdrawiam
Saboor
-
Wolałbym od wycieczek w stronę kompleksów polskich dyskusję na temat jednej lub kilku fotek, taką gdzie można sie skupić na konkretach, wszelkich wadach i zaletach zdjęcia. Tego najbardziej mi brakuje na forum fotograficznym.
Saboor, uwaga o niechęci do kotleciarzy odnosi sie do komentarza helmuta powyżej, który założył, że kotleciarze sami sobie sa winni.
Chciałem zwrócić uwagę na to, że nie powinno się ruszać tematu przewin czy zasług, tylko omawiać zdjęcia jako efekty zdjęciowania. Taki powinien być moim zdaniem sens dyskusji.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Wolałbym od wycieczek w stronę kompleksów polskich dyskusję na temat jednej lub kilku fotek, taką gdzie można sie skupić na konkretach, wszelkich wadach i zaletach zdjęcia. Tego najbardziej mi brakuje na forum fotograficznym./.../
Pzdr, TJ
I przy tym zostańmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
... uwaga o niechęci do kotleciarzy odnosi sie do komentarza helmuta powyżej, który założył, że kotleciarze sami sobie sa winni.
To nie jest założenie, to jest stwierdzenie.
Wystarczy uważnie przeczytać ten i wiele innych wątków o kotlecie aby to zauważyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Chciałem zwrócić uwagę na to, że nie powinno się ruszać tematu przewin czy zasług, tylko omawiać zdjęcia jako efekty zdjęciowania. Taki powinien być moim zdaniem sens dyskusji.
W każdym innym wątku tak ale w wątku o artystycznych zdjęciach z kotleta?
Toż taka megalomania bije z tytułu, że przesłania same zdjęcia. Może gdyby nie ten tytuł? :roll:
Poza tym, jaki sens ma dyskusja z artystą o jego zdjęciach? :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Saboor, uwaga o niechęci do kotleciarzy odnosi sie do komentarza helmuta powyżej, który założył, że kotleciarze sami sobie sa winni.
Pzdr, TJ
Czy to ja albo Helmuth uzyl w nazwie watku slowo "kotlet"?
Czy to ja albo Helmuth, albo ktorys klient wymyslil okeslenie "matysiak"?
Czy to ktorys klient stwierdzil, ze zdjecia autora watku sa wielka sztuka?
Pewnie to ci znienawidzeni przez artystow slubnych kameruni to wszystko wymyslili.... :D
Wydaje mi sie, ze zbyt latwo niektorym przychodzi postawic wspolny mianownik pomiedzy malarzem i malarzem pokojowym. Po tej dyskusji czlowiek moze nabrac przekonania, ze to przeciez jeden i ten sam zawod, tylko ten od obrazow ma lepiej, bo drabiny nie musi nosic do roboty :D
-
Helmuth napisał odnośnie postulatu zakładającego dyskusję na tym wątku o zdjęciach:
„W każdym innym wątku tak ale w wątku o artystycznych zdjęciach z kotleta?
Toż taka megalomania bije z tytułu, że przesłania same zdjęcia. Może gdyby nie ten tytuł?
Poza tym, jaki sens ma dyskusja z artystą o jego zdjęciach? „
Dyskusja na forum jest publicznym wydarzeniem, jest śledzona przez wielu użytkowników i jeśli dotyczy meritum, a nie wycieczek ad personam, nie przeradza się w boksowanie, to nie jest wtedy prywatną sprawą komentatora i „artysty”, lecz postawieniem i wspólnym omówieniem jakiegoś praktycznego problemu fotograficznego (np.problem flar na zdjęciach - fatman - czy absolutnie niedopuszczalne, czy w pewnych sytuacjch mogą sobie być, a jesli nie, to jak ich unikać), z czego mogą odnieść korzyść wszyscy.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
... to przeciez jeden i ten sam zawod, tylko ten od obrazow ma lepiej, bo drabiny nie musi nosic do roboty :D
Tylko czy ten od malowania pokojów, uważa się za lepszego bo musi nosić drabinę, ma większe pędzle a farby musi mieszać w kuble a nie na palecie? :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Helmuth napisał ...
„W każdym innym wątku tak ale w wątku o artystycznych zdjęciach z kotleta?
Toż taka megalomania bije z tytułu, że przesłania same zdjęcia. Może gdyby nie ten tytuł?
Poza tym, jaki sens ma dyskusja z artystą o jego zdjęciach? „
Dyskusja na forum jest publicznym wydarzeniem, jest śledzona przez wielu użytkowników i jeśli dotyczy meritum, a nie wycieczek ad personam, wzajemnym boksowaniem się, to nie jest wtedy prywatną sprawą komentatora i „artysty”, lecz postawieniem i wspólnym omówieniem jakiegoś praktycznego problemu fotograficznego (np.problem flar na zdjęciach - fatman - czy absolutnie niedopuszczalne, czy w pewnych sytuacjch mogą sobie być, a jesli nie, to jak ich unikać), z czego mogą odnieść korzyść wszyscy.
Pzdr, TJ
Jak zwykle bardzo kwieciście, wręcz podniośle! Przyjemnie czytać- ładnie piszesz.
Dyskusja z Tobą jednak to już inna sprawa. Usiłujesz przepchnąć swoje tezy, nie zwracając uwagi na argumenty swoich oponentów.
Nie mam zamiaru kopać się z koniem- zamilknę więc.
-
Za lepszego to moze nie (chyba, ze lepszego od tego Zdziska, hydraulika z naprzeciwka), ale co najmniej rownemu Michalowi Temu Od Aniolow ;)
I tez chcialby, zeby ludzie kupowali bilety i ogladali jego malunki w milczeniu i pokorze :D
A jeszcze jakby widzowie w skupieniu pomysleli o tym, jaki to ciezki i niewdzieczny zawod artysty jest, to juz byliby spelnieni calkowicie :D
No i zeby wojen nie bylo i glodu :D
-
To jest chyba ostatni moment, żeby wątek sprowadzić na właściwy tor i przywrócić mu choćby procent przydatności do spożycia. Co prawda utnie to niektórym osobnikom możliwość popisywania się elokwencją podczas przedstawiania swoich opinii, ale może i oni z tego coś wyniosą.
W związku z tym proponuję na początek zmienić nazwę wątku, bo faktycznie jest do d.py. Niech będzie "Fotografia ślubna - dyskusja o zdjęciach" albo coś w tym stylu, żeby faktycznie można było mówić o zdjęciach, pokazywać przykłady nie tylko swoje, ale też fotografów, których prace lubimy lub nas inspirują.
No i ostatecznie chyba przydałoby się trochę pozamiatać, bo przez 15 stron niezły bajzelek się zrobił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
To jest chyba ostatni moment, żeby wątek sprowadzić na właściwy tor i przywrócić mu choćby procent przydatności do spożycia.
...
W związku z tym proponuję na początek zmienić nazwę wątku, bo faktycznie jest do d.py. Niech będzie "Fotografia ślubna - dyskusja o zdjęciach" albo coś w tym stylu, żeby faktycznie można było mówić o zdjęciach, pokazywać przykłady nie tylko swoje, ale też fotografów, których prace lubimy lub nas inspirują.
W pełni się zgadzam, sam przecież napisałem o wątku:
Cytat:
... mógłby być polem do wymiany doświadczeń przez "kotleciarzy" oraz pokazywania ciekawych zdjęć zrobionych przez nich, przy okazji ślubu.
Oraz o tytule:
Cytat:
...ale sam tytuł tego wątku ....
Jak można o swoich zdjęciach mówić artystyczne? :roll:
Może, pod innym tytułem, wątek stanie się tym, czym miał być w założeniach autora. :roll:
-
To ja w takim razie wdepnę w kompetencje autora wątku i proszę moderację na zmianę tytułu na "Dyskusje o zdjęciach i warsztacie fotografa ślubnego". Może uda się zrobić coś dobrego z tym tematem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
To ja w takim razie wdepnę w kompetencje autora wątku i proszę moderację na zmianę tytułu na "Dyskusje o zdjęciach i warsztacie fotografa ślubnego". Może uda się zrobić coś dobrego z tym tematem.
Dobrze by było zapuścić taką dyskusję.
Pzdr, TJ
-
Panowie szlachta,
Czesto sie nie znamy, nie zawsze zas mozna pojac frywolne me konstruowanie mysli zatem za namowa moderatora prostuje co nastepuje:
Tytul watka jest przewrotny az do bolu, zas jak mozna powiedziec, ze fotka z kotleta zawiera krztyne artyzmu? no wlasnie....
Zamierzeniem bylo pokazanie swojej i obcej tworczosci w roznych aspektach do dysputy, to nie mial byc watek najswietniejszych zdjec na swiecie tylko trendow, po czesci technikalii, dobrych i zlych stron, sposobu postrzegania wszelakich ogniw i koncepcji, gniotow i zdjec wg nas dobrych, ktore trafily na swiatlo dzienne.
Wartosc estetyki, twoja, mlodych czy gosci oraz osob postronnych do przeanalizowania.
Swietnie Fatman zauwazyl, iz pozorna niechec przedslubna, przeradza sie w realizowanie pasji, po 1 nacisnieciu spustu migawki czyli, to co wywoluje w nas fotografia, ciagle szukanie, naszego punktu widzenia. Poki to jeszcze dziala, poty nie jestesmy wypaleni, kiedy zas nastapi Nasz 'kotletowy' koniec, trzeba sobie szukac miejsca w czyms innym.
Nadmienilem takze, iz najwazniejsze wg mnie jest dzialanie dla dobra klienta, przy zachowaniu poziomu wlasnego samozadowolenia i spelnienia czy tez uczuciu wykonania dobrze swojej roboty.
Przypomne, chcialbym dyskutowac o zdjeciach, po to wlasnie wklejalem takie, a nie inne, by moc sie wyrazic, co komu odpowiada, a co nie.
Watki takie jak ten na wszech forach niestety skazane sa na zaglade, sek w tym, ze czasem wpadaja nowi uzytkownicy, badz po prostu trolle, ktorzy sie rejestruja tylko po to by klepac swoje prawdy, osob czesto nawet nie zwiazanych z ta dziedzina fotografii.
Prosze rowniez o czytanie ze zrozumieniem, nie traktowanie tytulu watka doslownie, no i o debaty i wyrazanie mysli.
A teraz zdjecie, ktore onegdaj rozgrzalo do czerwonosci kilka for internetowych i co Wy na to:
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Przepraszam, ze nazwalem kilka osob po imieniu, w kazdym z nas drzemie troche imbecyla.
Kajam sie
(kaczy, pamietam i ogra nie daruje)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Co konkretnie?
Pzdr, TJ
Konkretnie dobry temat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Konkretnie dobry temat.
Jestem za tym w kontekście Twojej wypowiedzi oraz powyższej janeczka.
Pzdr, TJ
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Pzdr, TJ
:) Jest nas więcej?
Tylko wydaje mi się, że Janeczek chciał pokazać zdjęcie, ale zapomniał je wkleić :)
-
Jak to nie weszlo?
jeszcze raz, zdjecia, ktore rozgrzaly kilka for:
http://www.swiatobrazu.pl/white-smok...ony-19485.html
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Pzdr, TJ
[OT]Jeżeli ktoś pisze swój nick z małej litery to jego wybór, ale jeżeli z dużej i w dodatku jest to jego imię to należało by uszanować to i również pisać je z dużej, chyba że jest to chęć poniżenia adwersarza co potępiam zdecydowanie[/OT]
-
Gwoli ciekawostki - zdjęcie jednego z pozbawionych artystycznego "ąę" rzemieślników kotletowych, niejakiego Tomka Lazara http://www.tomaszlazar.com/ zdobyło jakąś tam nagrodę w pewnym mało znanym konkursie fotograficznym http://www.worldpressphoto.org/photo...2?gallery=2634
-
Zdjęcie Janeczka rozumiem jako pamiątke z jakiejś smutnej ceremonii. Mam zasadnicze pytanie -czy ucięcie głów bylo zamierzone przez fotografa i w czym tkwi przekaz, dowcip że tak powiem?
Dla mojego oka fotka jest skrajnie przesycona i kontrastowa.
Nie mogę wydedukować powodu - dlaczego.
Pzdr, TJ
-
Nie wiem Janeczek co na tym zdjęciu tak rozgrzewa ? :roll: (a może podnieca):)
-
Tadeuszu,
to z weselicha jest...
leszekkl,
kombinuj, kombinuj:) jak artystycznie to z grubej rury trzeba...
dobrze, ze fotki nie znacie, komentujcie, zobaczymy co uda nam sie ustalic....
pozdrawiam serdecznie
Janek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
To moze jeszcze na zachete 2szt dodam, mam nadzieje, ze autor sie nie obrazi wszak:)
Mamy rozumieć, że publikujesz tu cudze zdjęcia bez wiedzy i zgody autora?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
... utnie to niektórym osobnikom możliwość popisywania się elokwencją podczas przedstawiania swoich opinii, ale może i oni z tego coś wyniosą.
...
Nie wiem, co ci przeszkadzaja wypowiedzi T. Jankowskiego, ale to nie moja sprawa :D ( bo chyba nie nazywasz moich wypocin "elokwentnymi"?)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Watki takie jak ten na wszech forach niestety skazane sa na zaglade...
(kaczy, pamietam i ogra nie daruje)
Skoro wiesz, ze sa skazane na zaglade, to po co zaczynasz kolejny?
Tutaj masz linki do poprzednich slubnych dyskusji:
https://forum.olympusclub.pl/threads...jęcia-ślubne
https://forum.olympusclub.pl/threads...nci-od-kotleta.
https://forum.olympusclub.pl/threads...rafii-ślubnej
A tu ciekawy watek a artyzmie:
https://forum.olympusclub.pl/threads/19015-Artyzm
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
W tym oto zdjeciu chodzi o to, ze pani nie ma torebki. Wszyscy inni maja, a ona nie ma i jej smutno.
No dobra zmieniamy temat watku, siadamy prosto, przestajemy dlubac w nosie i zaczynamy dyskusje.
Dyskusje.
Jak wstawiamy swoje zdjecie, to wyjasniamy, dlaczego jest takie a nie inne.
Nie robimy z tego watku kolejnego miejsca na reklamowanie swoich uslug.
Dyskutujemy.
Wstawiamy SWOJE zdjecia.
Wyrazamy SWOJE zdanie.
Prosze.
Kto pierwszy?