Z czasem może się za to wezmę. Póki co cieszę się z nowego polara, choć nie mam nawet kiedy z niego korzystać i czekam na połówkę, ale z czasem kto wie.
Wersja do druku
Iza https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif czasu Masz sporo.
W fotografię plenerową IR najlepiej się bawić, gdy jest dużo zieleni, czyli wiosna/ lato.
P.S.
Polar świetny wynalazek- fajnie się robi np. wystawę sklepową (usuwa szybę)
Zdaję sobie z tego sprawę i czekam niecierpliwie do wiosny, choć póki co chyba zajmę się tym w photoshopie, a nad filtrem pomyślę w zależności od skali. Polar fajny, ale póki co nie ma gdzie stosować. Z IR pewnie też by tak było. Ale miło pooglądać Twoje albo innych w necie.
Ostania warjacyja w tem roku:
Pałac na wodzie/lodzie? albo ...
... "A król bez królestwa chodził na spacery
Nie ze swojej kasy utrzymując dwór" ...
Załącznik 41340
Ostatnie zdjęcie świetne, ma niesamowity klimat :grin:
OKserwis już:
I co teraz?? Co my bidne żuczki mamy zrobić, kto podrzuci adres przerabiaczy IRiotycznych?Cytat:
Witam
Niestety nie wykonujemy już tych usług, mamy problemy ze zdobyciem filtrów o
odpowiedniej gęstości.
Obiektywów do tego nigdy nie justowaliśmy, nawet serwis fabryczny sobie nie
poradził.
cześć Saboor,
Taka fotografia IR zmusza do oderwania się od 'codziennego spojrzenia' i pomaga inaczej odbierać 'świat' - na ten właśnie przykład Pałac na wodzie wygląda naprawdę odjazdowo, nienaturalnie, jakbyś jakąś wyklejankę zrobił. Bardzo ciekawy efekt.
pozdrawiam,
I słusznie, że Nabyłeś bo jest świetne: jasne szybkie i och i ach ale w IR wali hot spoty jak talerze:???: Nie jestem specem ale wyniuchałem coby tu się przydało ciemniejsze szkło np. 14-42. Ja tegoż nie posiadam, więc kombinuję z 70-300.
Zajrzyj tu na stronkę Wrotniaka, tam o IR z Olkiem jest prawie wszystko.
Życzę powodzonka z IRenkami.
Muszę trochę poczekać aż zwolni mi się EP1 pójdzie potem do przeróbki, do wbudowania filtra na stałe, potem myślę sobie jakieś np.50/3,5 macro od Zeissa na przejściówce i popróbuję się z tymi egzotycznymi kolorkami i ich dopasowywaniem. W pełnym słońcu robienie fotografii jest trudne, a IR-foto na pewno możliwe. Tak sobie to wyobrażam na razie...
Saboor ładnie Ci to wyszło :grin:
Fajne te IR'ki, przyjemnie się takie foty ogląda. Ja sam jakoś nigdy nie miałem zacięcia, choć po przeglądnięciu całego wątku coś korci by spróbować...:roll:
Wiosna idzie, czekam na następne...:wink:
Witam ponownie :grin: Już się nie mogę doczekać kiedy będziesz miał sprzęcik i będę mogła zobaczyć więcej fotek. Pałacyk oczywiście świetny tak samo jak wszystkie poprzednie. Mi jakoś lenistwo i brak czasu nie pozwala na takie zabawy, ale bardzo miło obejrzeć Twoje:grin:
A jak takie fotki IR wychodzą zimą? Czy na tym z pałacykiem był śnieg na drzewach? Na wodzie tak jakby był, ale nie jestem pewna.
Zimą nie próbowałem, bo za dużo wiatru a przy długich czasach ... Sama wiesz, wszystko by się mazało, ale po konwersji aparatu można popróbować.
Myślę że śniegu nie byłoby widać(zimny) a podczerwień hmmm.
jako ciekawostkę:
Rzeczywiście nie pomyślałam o tym wietrze, ale może choć coś artystycznego by wyszło. Takie zdjęcia wolałabym facetów :-P
Ale podgladacz z ciebie :wink:
Jeszcze trochę, niech się więcej zazieleni.
P.S.
Przyznaj, że w IR wygląda człek niesamowicie, podoba mi się.
__________________________________________________ ________
Ciekawostka!
Robiłem dzisiaj foty 14-42, 70-300 i 12-60. Żaden nie wali hotspotów! Natomiast wcześniej przy filtrze nakręcanym r72(720nm) 12-60 walił przepał centralny prawie za każdym razem.Pozdrawiam IRenki, IRków i IRoOglądaczy
Ja