Podaj najlepiej dane z EXIFa, a będzie łatwiej zdiagnozować poprawienie czego by pomogło uzyskać lepszy efekt.
Generalnie też napisz co chcesz uzyskać? :)
Wersja do druku
myślę że w przypadku ujęć wody rozbijającej się o skały lepiej uchwycić moment czyli zamrozić kadr - czyli czas naświetlania dać jak najkrótszy. Ty dałeś być może krótki czas ale i tak zdjęcia wyszły nieostre..
ogniskowa 14mm iso 100 pomiar swiatła centralny wazony :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a efekt miał być prawie taki jaki widzicie ,oraz ciekawe i nieprzewidywalne rpzmycia wody przy długim czasie ,co moge więcej zrobić dla osiągnięcia ciekawych efektów , mile widziane foty z waszymi próbami .:wink:
:cool:
:mrgreen:
Eh, gdybyś jeszcze przyłożył się do obróbki a nie pakował tak jak je "wypluł" aparat, byłyby bardzo fajne zdjęcia :wink:
Np to:
:wink:
Helmuth Dziękuję za poprawkę, po obejrzeniu wrzutki kolegi poszedłem wyczyścić okulary - nie dowierzałem własnym oczom- wszystko na zdjęciu rozmyte, nie ostrzone. Jakby na złość odwiedzającym...
Pozdrawiam AP
Ja cos takiego wymodzilem:wink:
ładne no ja nie mam ps :wink: dajcie mi czas ...
Polubisz, polubisz - też będziesz chciał by Twoje fotografie przyzwoicie wyglądały. Zima jest długa.... będzie dosyć czasu popróbować.
tu masz przykładową radą udzieloną Izie przez Sambora. Są dziesiątki sposobów ostrzenia do internetu po zmniejszeniu zdjęcia. Bardzo podobają mi się wyniki uzyskiwane przez Mirka54 w poprawianiu naszych zdjęć. Czasem 2 podobne zdjęcia trzeba ostrzyć inaczej... A do oceny jak potrzebne jest doświadczenie.
Do wszystkiego trzeba dojść metodą prób i błędów. Zacząłem czytać 7 punktów Scotta Kelby'ego . Utkwiło mi w pamięci zdanie - Jeśli zbyt często musisz poprawiać ( swoje zdjęcia - cytat niedokładny) to musisz przemyśleć co jest nie tak z twoją fotografią.
Pozdrawiam AP.
Albo poznaj się z Gimp-em :grin:
ale czy coś oprócz obrobki :wink: hheeh jest nie tak z tymi fotkami jakieś rady :cool:
Modeli masz ciekawych, zdjęcia z wodą fajne, te z chmurzastym niebem świetne,
widać ,że się starasz. Poprawisz ,troszkę kolorki , wyostrzysz i będzie duuużo lepiej.
Dobrej nocy. AP.
bez odzewu :wink:
Maciek o twich problemach z obrobka koledzy juz napisali wiec nie bede sie powtarzac..ale dalej jest bardzo zle.
Inna wazna i wrecz niewybaczalna rzecz w zdjeciach to krzywy horyzont.
U ciebie woda "wylewa sie" na wszystkie strony :wink:
Popracuj nad tym.
Pozdrawiam.
czekam na opinie i konstruktywne krytyki :wink:
:cool:
mnie się nie podoba.
Kompozycja leży ale wcześniej to chyba warto się zastanowić dlaczego taka kiepska jakość.
Nie podobają mi się przepalenia, zaokrąglony horyzont, nie ostrości w miejscach które się nie ruszają.
Mam wrażenie jakby twój statyw się chwiał.
Nie ma EXIF-a to nawet nie wiem czym robione :-?
Masakra :???:
Nie napisze nic wiecej, bo i tak nie sluchasz. A szkoda, bo masz piekne widoki do fotografowania.
PAMIĘTAJ ,ŻE FOTOGRAFIA TO NIE TYLKO TEORIA ALE I PRAKTYKA I TE OSTATNIE FOTOGRAFIE ROBIONE BYŁY ,ŻE TAK TO UJMĘ DESZCZ ,WIATR O SILE HALNEGO .A TU KRYTYKA JEDYNE CO OD SIEBIE TO DAJE :cool: WYTYKA BŁENDY FACHOWCÓW ANALIZY SĄ DO P.... ALE WIEM ,ŻE TO JEDYNA DROGA WIĘC SPOKO
stary nie pękaj , widzisz sporo dałem z siebie żeby tam wogle stać a się nie podoba :wink:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zapraszam serdecznie jutro pokaże chyba coś nowego znalazłem ciekawe miejsce w okolicy pozdrowki dzięki za cierpliwość krok do tyłu i dwa w przód :cool:
Faktycznie krzyczysz niepotrzebnie. Nikt nic złego nie chce, wręcz przeciwnie. Ja w sprawie zdjęcia z galerii własciwie. Faktycznie Twoje krople wyglądają jak to namisał mariush "jak syfy na matrycy " Jeżeli masz problemy z komputerem, jakimkolwiek programem do obróbki to Picasa naprawdę oferuje prosty retusz zdjęć, a do tego nie wymaga wiele od komputera.
Pozwolę sobię na krople na filtrach, jak to piszesz, ale na jednym z moich zdjęć:
Czy widzisz różnicę ?
nie bardzo rozumiem chodzi ci o retusz pendzlem ,jak ty to robisz pendzlem na krople najeżdżasz :!:
Chcialem cos napisac,ale i tak bedziesz krzyczec:grin:.Chcialem cos podratowac ale za duzo sie nie da:roll:.A i tak nie mam co robic.Te plamki zostawilem,bo moze one sa potrzebne:-P
Dziękując apz za przytoczenie mojego posta, podpisuję się pod tym postem obiema rękoma, Uwierz mi Maćku wiem co to jest przywiązanie do kadru i chyba każdy z nas przechodził małą lub dużą "chłostę" za spaprane kadry.
fajnie że Chcesz się uczyć, tego nigdy za wiele, a obróbkę w cyfrowej ciemni Polubisz tak jak Polubiłeś fotografię. Widzisz ... jedno bez drugiego raczej się nie uchowa, przynajmniej nie na określonym poziomie.
Nie Chcesz Photoshopa - zainstaluj Gimpa o którym koledzy wspominali i Pytaj, Pytaj i Pytaj.
Powiem Ci tak po cichu: jest tu parę kadrów, które po retuszu na prawdę fajnie mogły by wyglądać np kamień nad którym pracował mirek54 czy mostek. teraz gdy opadły emocje, Popatrz na nie i zobacz różnice, fajnie wyszło co nie? Co w takiej sytuacji zrobić? Ano poleźć w to samo (o ile to możliwe ) miejsce i strzelić jeszcze raz parę kadrów z poprawką na to czego zabrakło przy poprzedniej sesji czyli: ostrość, horyzont, balans bieli i odrobina dekadencji:mrgreen: (obróbki).
Nie Krzycz:mrgreen: więcej, tylko Pytaj i Próbuj!
powodzenia
Pozdrawiam
Saboor