Dwójka,fajnie uchwycony moment.
Wersja do druku
Dwójka,fajnie uchwycony moment.
62. bardzo mi się podoba. Świetne zestawienie "tradycji" z nowoczesnością. :wink:
przeglądam cały wątek i nie ukrywam że tak profesjonalnego podejscia do foto dawno nie spotkałem. Samokrytyka na najwyższym poziomie zdjęcia które pokazujesz są naprawdę wielkie, zazdroszczę tobie oka i refleksu na palcu ;)
Dziękuję wszystkim za opinie i komentarze :)
Co do samego podejścia do fotografii to jest ono czysto hobbystyczne.
Jest czymś co robię dla przyjemności i mogę spokojnie eksperymentować
nie myśląc co to by było gdyby nie wyszło ;)
Oczywiście cieszę się jeśli efekty tej zabawy podobają się mnie, znajomym czy też forumowiczom.
Komentarze i opinie także cieszą (zwłaszcza te pozytywne ;) ) ponieważ pozwalają spojrzeć na swoje zdjęcia oczami innych.
Poprawić coś czy nauczyć się czegoś nowego, by następne zdjęcia były lepsze.
Przede wszystkim jednak by czerpać radość z fotografowania :)
Pogoda całkiem, całkiem, chęci są tylko czasu jakoś zawsze brakuje.
Ostatnio zakupiłem pierścienie pośrednie z zamiarem pobawienia się w amatorskie makro.
Oczywiście najpierw były testy w domowym zaciszu na różnych mniejszych przedmiotach ale nie kupiłem ich po to by pstrykać monety czy oczka w pierścionkach żony ;)
Niestety jak to często bywa, plany weekendowe w zderzeniu z twardą rzeczywistością spowodowały, że czasu na plenerowe próby zostało niewiele. Stąd szybki pomysł by przejść się wzdłuż pola z nadzieją, że trafią się jakieś kwiatowo-robalowe modele ;)
Kilka zdjęć udało się zrobić, ale żeby nie drażnić robalonielubnych wstawiam tylko trzy w tym jedno bez robali ;)
Wszystko zrobione k-x + M50/1.7 przymknięte do f4 i w dwóch pierwszy dodatkowo średni pierścionek.
Jak na pierwsze próby bardzo udane to makro :grin: Najbardziej to pierwsze mie się podoba. Drugie w sumie też bardzo fajne. Tylko te pająki... Brrrrr :???:
Pzdr. L.
Przyznam się, że na co dzień fanem robactwa też nie jestem i mój kontakt wiąże się głównie z ich tępieniem ;)
Tu jednak zrobiłem wyjątek. Niech mają coś od swego krótkiego życia ;)
Z pajaczkiem niezla fotka.
Bardzo przyjemnie się Twoje foty ogląda (no może oprócz tej z pająkiem i jego ofiarą - trafiłem na nią podczas posiłku :D) - ogólnie dobra robota ;)
Dziękuję za wszystkie opinie. Ostatnio zabawa z pierścieniami pośrednimi trochę mnie wciągnęła.
Niestety z braku czasu a i trochę z lenistwa (jakoś nie uśmiecha mi się zrywać o świcie i ganiać po łące ;) ) pstrykam robale i drobne kwiatki. Choć chętnie upolowałbym bezkrwawo jakiegoś ładnego motylka czy ważkę :)
Może kiedy wyekspediuję żonę z córką na wakacje, znajdę więcej czasu i mobilizacji na inne fotołowy.
Póki co dorzucę jeszcze tylko jeden tryptyk pajęczy ;)
Mimo arachnofobii tryptyk podoba się bardzo.
Udany tryptyk, chociaz nie przepadam za pajakami :???:
Popieram w całej rozciągłości.
W przerwie ganiania za robaczkami wybrałem się na koncert „Lato ZET i Dwójki”.
Choć repertuar nie bardzo mi odpowiadał nie mogłem odmówić pewnej siedmiolatce obejrzenia Blue Cafe i Afromental na żywca ;)
Chciałem więc połączyć przyjemne z pożytecznym i spróbować swoich sił w koncertowych pstrykach.
Okazało się to trudniejsze niż myślałem. Bynajmniej nie z powodu braku światła czy też złego miejsca (byłem tuż przy barierkach). Największym utrudnieniem było robienie zdjęć, a szczególnie ustawianie się do nich, z 20kg dziecka trzymanego na ramionach ;)
Im dłużej trwał koncert, tym było trudniej.
Coś jednak udało się zrobić. Kilka z tych prób postanowiłem Wam zaprezentować poniżej.
Fotki ciekawe,a i potem za bardzo nie czuć :wink:
Pajaczki niezle :-)
Przy takich zdjęciach zmorą są mikrofony,
cienie na twarzy i beznadziejne tło.
Calkiem fajne te koncertowe.
Mnie tam mikrofony nie przeszkadzaja :grin:
afromental fajnie złapany
Pomimo braku warunków do pracy koncert pokazałeś fajnie, a szczególną uwagę zwraca afromental. :wink:
Dziękuję wszystkim za opinie. Co do mikrofonów, świateł i cieni czy też tła to myślę, że przy zdjęciach koncertowych dają one jakiś klimat i chyba aż tak nie przeszkadzają.
Cieszę się, że wyszły nie najgorzej zwłaszcza z "przeszkadzajką" na ramionach ;) Przyznam się teraz do czegoś co nie jest popularne. Wiedząc, że w takich warunkach nie powalczę i nie będę miał swobody w ustawianiu parametrów, zdałem się na automatykę aparatu ustawiając mu jedynie zakres ISO między 200 a 1600.
Oczywiście aparat skorzystał przy wszystkich z 1600 ale myślę, że nie zmasakrował obrazków ;)
Zaskoczyło mnie też to jak poradził sobie ze zmiennym, kolorowym oświetleniem. Jedyne co poprawiałem po nim to delikatna korekcja poziomów.
Wniosek na przyszłość - można w takich warunkach zaufać sprzętowi ;)
Nie ma lipy vide Wilson, E-510, ISO 1600 w moim wątku.
Koncertówki całkiem, całkiem.
Pozdrawiam AP.
A może mniejszą głębię ostrości zastosować :) lepiej "wyciągałbyś" detale, które znowu dobitniej by wpadały w oko widza, bo przyznam, że troszkę chaosu w kadrze :)
Ale to co mi się podoba, to fakt, iż wiesz, co chcesz przekazać widzowi i za to wielki plus :)
Pozdrawiam :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tryptyk super, coraz lepsze dzieła tworzysz :)
Po całości: fajne jest! A będzie jeszcze lepiej!
Bardzo udane fotki. Od razu widać, ze masz świetne oko. Spodobała mi się różnorodna tematyka w Twoim wątku.
Dziękuję Wszystkim za opinie i pochwały ;) Tak jak już pisałem jakiś czas temu, fotografia jest dla mnie niczym więcej jak hobby i przyjemnym spędzaniem czasu. Nie napinam się i nie mam parcia na szkło ;)
Oczywiście zazdroszczę innym jak widzę jakie potrafią robić zdjęcia ale to zdrowa zazdrość, broń Boże nie zawiść ;)
Wracając do tematu zdjęć z braku koncertów, ciekawych wydarzeń, pomysłów i ogólnie z braku czasu powróciłem na łąkę by podglądać braci mniejszych ;)
Jako, że nie mogłem się zdecydować, które odrzucić zamiast 4 jest 5.
1 i 4 to moi faworyci :) ładne kadry ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ostatnia seria również na tak, choć nie robię macro i się tym nie zajmuję, tak uważam, że dobrze przemyślałeś swoje zamiary co do kadru i tła :) W 2 zdjęciu nawet nie przeszkadza mi drugi kfiotek w tle :) wręcz przeciwnie, mnie on tam jak najbardziej pasuje :) jestem na TAK
Bardzo fajne ostatnie zdjęcia. Widać, ze są starannie wykonane, szczególnie podoba mi się pięknie pokazany motylek
to z muchą fajne :)
Z lakowej wrzutki 3 z mucha jest swietne :grin:
Po roku przerwy ponownie odwiedziłem skansen w Ochli.
Przyznam, że powód nie był tylko czysto fotograficzny.
Przy okazji uzupełniłem zapas miodu i zakupiłem kilka buteleczek wina od okolicznych producentów ;)
W końcu to święto miodu i wina :)
Jednak nie samym miodem i winem człowiek żyje. Mimo iż tłumy ludzi nie pomagały w szukaniu kadrów, kilka udało się zrobić.
Przy okazji obrabiania zdjęć złapałem się na tym iż w tym roku zrobiłem praktycznie takie samo zdjęcie jak rok temu ;)
Poniżej kilka sentymentalnych ujęć a na koniec dwuznaczny obrazek ;)
Jedynka ,czwórka świetna, Pani w obrazkiem ciekawa fotka, ostatnie zdjęcie figlarne, ta zaduma i strapienie na twarzy figurki... bezcenne.
Pozdrawiam AP.
Fajna, klimatyczna seria. Najbardziej wpadł mi w oko kadr z lampą.
Bardzo ciekawa seria. Najbardziej przypadło mi do gustu pierwsze i ostatnie. :grin:
Bardzo podoba mi się ta pani z obrazem. Robiłeś coś z obróbką, bo trochę na forum jakość się tego zdjęcia posypała.
Pani z obrazem ciekawie wyszla, tak malarsko.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i opinie :)
Co do Pani to faktycznie pokombinowałem z obróbką ponieważ chciałem pokazać na jej twarzy upływający czas.
Niestety teraz widzę, że jednak wpłynęło to zbyt mocno na całość.