Dziekuje za ocene.
Wersja do druku
Jeszcze wspomnienia z lata....
Bullando....
w 31 coś jest :) Ładnie :)
Fotka nr 31- choć właściwie to taki widoczek, to muszę powiedzieć, że się podoba ale dlaczego to sam nie wiem. :grin:
No to ja sie wylamie chlopaki :???: Wpatrywalam sie w nia z uparciem i nie znalazlam nic co by przyciagnelo moja uwage. Mily wakacyjny widoczek, ale nie porywa, niebo nic ciekawego i do tego kadr praktycznie pol na pol.
Sorry Waruga, nie miej mi tego za zle, mysle ze powinienes troche bardziej sie skoncentrowac przy twoich fotach, pewnie kolejne beda lepsze, ale na ohy i achy musisz ciezko zapracowac :-P
Z portowych ciekawe jest 27, chociaż coś mi nie do końca kadr gra. W tej gęstwinie masztów jest coś fajnego. Na innych zdjęciach nie ma charakterystycznych przedmiotów, osób, które przykułyby uwagę.
Widoczek 31 moim zdaniem byłby ciekawy, gdybyś podniósł wodę do 2/3 i dał tylko 1/3 nieba. Tak, żeby na oglądcza ta woda z kadru się przelała.
Hej
Dużo pracy przed tobą. Jeśli zależy ci na lepszych efektach musisz dużo czytać i oglądać efekty pracy innych. Przede wszystkim poznać podstawowe fotograficzne zasady które na początek powinny być jak alfabet. Bardzowiele możesz sie nauczyć czytając komentarze innych pod forumowymi fotkami.
Żeby nie przedobrzyć, na dzisiaj zasada pierwsza. Zdjęcie musi być ostre. Program do obróbki tylko podrasowuje ostrość.Nie da się naprawić zdjęcia nieostrego , wyostrzając programem. Zapanuj nad swoim aparatem i naucz sie prawidłowo nastawiać ostrość na obiektach. (patrz instrukcja obsługi aparatu). Wszystkie kadry nieostre osobiście wywalam do kosza na wstępie i co najwyżej zastanawiam się jaki popełniłam błąd i jak na drugi raz go uniknąć. Widziałam , że masz kłopot z ostrzeniem. Na początek proponuję prosty i bezpłatny program do obróbki Picassa- znajdziesz w necie. Tam do ostrzenia służy suwak i łatwiej podejrzeć efekt końcowy.
No i podstawa- NIGDY nie pracuj na oryginale.
Pozdrawiam :)
Dziekuje za cenne wskazowki, co do ostrosci to sie zgadzam, jezeli jest kicha po wykonaniu fotki, to wyostrzenie nic nie daje, orginal musi byc ostry od tego nie ma odwolania. Kitowym 17.5-45 to za wiele sie nie wskura jezeli chodzi o jakos w trudniejszych warunakch...mam juz lepsze szkielo, wiec postaram sie, aby zdjecia byly dopracowane. Komentarze oczywiscie czytam jak najbardziej. Milo mi za cenne rady od osob, ktore dzieki wypracowanej technice wpajaja zasady dobrej praktyki. Ps. Korzystam z Picassa od dawna, nie zawsze zadawala, ale do wstepnej obrobki nadaje sie jak najbardziej!
Koniec rejsu Oslo-Trzebiez, ostatni klar.. i rozstanie sie z jachtem.
Dziewczyny prowadza jacht, rzadki widok...
W ogóle nie panujesz nad jakością. Nie widzisz tego jakie paskudztwo wychodzi?
Pomijam juz zasady kadrowania.
Płomyk...
Plomyk..
Wspomnienia to do siebie maja, ze czasem wracaja...
płomyczek całkiem całkiem :) Trochę za jasno ale dobrze :)
Coś z morza...
Nie ostrz tak bardzo bo kicha wychodzi.
Waruga ty ciągle swoje. Jak ci mówią nie wystrzaj tak bardzo bo do d... efekt to może jednak weźmiesz to do siebie. Po drugie po raz kolejny piszę, wrzucaj maks 800 - 900 pix w szerokim boku. Źle się ogląda fotki w np. 80% powiększenia.
jakiego programu używasz? jak szopa to podeślij na priva swój e mail wyślę Ci coś :)
Ważne :) bo wysłał bym fajny plugin do ostrzenia :)
No to wysłać możesz. Nie mówię, że nie :wink:
Proby ze statywem..
41a. po obrobce.. !
O! Teraz o wiele lepiej :wink:
Wtrące moje 5 groszy jeżeli mozna. Świeczka po obróbce duzo gorzej. Zobacz na otoczke płomienia, pixeloza wychodzi. Za ostro. Proponuje ostrzyc na masce a miejsca czułe na działanie narzedzia z wyczuciem wygumkować.
Podobnie jak w galerii Ci napisałem to płomień świecy nieodzownie kojarzy się z ciepłym żywym ogniem który roztacza wokół siebie charakterystyczny czar blasku coś takiego jak ognisko, płonace polana w kominku itp. Na załączonej fotografii zarówno tej orginalnej jak i tej po obróbce nie ma tego czaru płomienia. Może być centralnie ale gdzieś tam w oddali dobrze aby jakiś delikatny kształt jakiegoś motywu zamajaczył dopełniając całości. Z uwagą przegladałem Twoje zdjęcia z rejsów jachtem. Mogę o nich powiedzieć, że są w miare dobre technicznie i wiernie oddają aspekty pływania ale bardziej od strony fachowej i rzekłbym takiej dla znawców. Ja patrząc na nie chciałbym usłyszeć i zobaczyć napięte wiatrem żagle, ich łopot, smagajace o burtę lub dziób fale, widzieć przestrzeń którą trzeba pokonać. Jestem pewien, że doczekam sie w następnym sezonie takich widoków.
Wiejo i dr_feelgood dzieki za rzeczowa ocene, nie mam wyczucia co do wyostrzenia musze nadal pracowac nad poprawa ..! Wiejo co do fotek z rejsu to beda na pewno, trwaja przgotowania do wyparwy na Alandy w sierpniu, bede prowadzil rejsik, wiec bedzie i czas na fotki..:-)
41 znacznie lepiej niż 41a ale i tak nie jest zbyt fajnie. W tle jakiś element dekoracyjny ściany czy coś psuje prostotę fotki. Zgadzam się z Wiejo, że przydałby się jakiś fajny element ale dobrze dobrany kształtem no i może nie tak centralnie.
Pozdrawiam
Marecki dzieki za wskazkowki, bede probowal dalej, moze cos wyjdzie po "n" probach :-) Zapraszam znow do odwiedzin watku..!
Takich konkretnych rad to Ci nie udzielę bo sam dopiero zaczynam ale trzymam kciuki. Popróbuj jeszcze z tym ogniem może uda się go ocieplić.:grin:(coś w tym kierunku co Wiejo sugerował).
Widze że e420 ma potencjał.
Trzeba każdą fotkę przemyśleć:) Zastanowić się jak to zrobić :)