Gdzie Ty takie modele znajdujesz? U mnie na dzialce to ja takiego jak zyw nie widzialem! :)
Tom
Wersja do druku
Gdzie Ty takie modele znajdujesz? U mnie na dzialce to ja takiego jak zyw nie widzialem! :)
Tom
Chodzę sobie przeważnie po łące/krzakach i obserwuję bacznie tak na pół metra przed siebie ... a po powrocie szukam kleszczy :) A ten ostatni pająk lubi przebywać na drzewach (drewnie w ogóle - mam takiego również (ale foty marne) na płotku i drewnianych drzwiach). Ale najlepiej przed zdjęciami poznać przeciwnika - gdzie i kiedy występuje, jak się wtedy zachowuje, jak się porusza, ile potrafi usiedzieć w miejscu, gdzie lubi siadać, czego się boi itp. - albo książka pomoże, albo regularne kontrolowanie "terenu łowów" (poza tym z roku na rok sytuacja się raczej powtarza więc jest coraz łatwiej) - a najlepiej obie rzeczy. To bardzo pomaga złapać konkretne sytuacje (np. "rozmnażanie", latające mrówki, zapylanie, itp.). To się tyczy nie tylko robaczków, ale także innych zwierząt (ludzi może też?). A pająki fotografować lubię, bo przeważnie się nie ruszają czekając na ofiarę.
eeee ale te pająki są brzydkie:-P
Jako że ostatnio popularny był efekt dioramy, bawiąc się z makro postanowiłem zrobić coś odwrotnego. Ot, taki mini eksperyment, obróbka na szybko.
Zajebiaszcze :!: Szczególnie drugie :grin:
Fajne to pierwsze ;) Co to ?
Pierwsze to coś w rodzaju mchu, nie znam się. Te "palmy" mają po kilka milimetrów. Drugie - rowek odprowadzający wodę deszczową spod psiej budy, pokolorowany w obróbce.
Wyklikane z mobilka
fajne sa te dwa w drugim efekt jakby jakas mega rzeka :)
Dawno nic nie było, wrzucam więc coś dla podtrzymania tematu :wink:
1- bardzo podobają mi się barwy :) kadr już nie bardzo...
2- dosyć fajne, przydałoby się troche kontrastu dodać MZ i bedzie git
3- najmniej podoba mi się z tej serii
4- podoba mi się, nie wiem czemu ale podoba :):):)
5 - ładne, dobre
2, 4, 5 najbardziej mi podchodza.
No to dzisiejsza wieczorna wrzutka. Postanowiłem spróbować co wart jest Helios + Raynox - jeżeli tak ostro jest w Sigmie 105 to od dziś na nią zbieram :wink:.
PS. Znak ktoś sposób jak się obronić prze hordami komarów? Dłużej niż 3 sekundy bez ruchu i miałem prze... Ciężko było ostrość ustawić.
PS2. Sorki za odbłyski od lampy, jak sklecę dyfuzor będzie lepiej.
@Igorra - jedynkę niekadrowaną (właściwie przypadkowy pstryk - tak naprawdę sprawdzałem FF/BF w makro... ale potem mi się spodobał) załączam na końcu - może masz jakiś pomysł jak to lepiej przyciąć?
Próbowałam ale niestety nie mam pomysłu :roll: ale barwy rekompensują kadr, lubie takie kolory :wink:
Ostatnia seria
1- MZ najlepsza :)
2- bardzo fajna, zastanawiam się czy lepiej by nie było żeby ostrość na dwóch oczkach była, ale tak też wygląda dobrze :)
3- jakby miał się zaraz rzucić :grin: całkiem ładne
4- :lol: strasznie się świecą te robaczki i troche ciasno MZ skadrowane. Ładny moment dołapałeś :)
Czwarta czwarta czwarta:)
Czworka swietna.
3 i 4 - grejcik:D:D:D
Ładna seria, fajne ciepłe tonacje, udane kadry : )
3. mój faworyt, ze względu na ujęcie jak i GO : )
Mój Raynox nie chce się zaczepić na Heliosie, ale za to znalazłam pierścienie pośrednie : )
Pozdrawiam : )
A to dziwne z tym heliosem, bo raynoxowy snap-on ma zdaje się mocowanie od 52 do 67mm. Pierścienie też mam ale jakość gorsza.
Wyklikane z mobilka
Ten raynoxowy snap-on jest o kant **** potluc! :twisted:
Polecam dokupienie sobie redukcji filtrowej do skrecenia bezposrenio konwertera z obiektywem. Wieksza pewnosc mocowania, prosto, w osi, no profeska. Mozna skakac z tym i nie odpadnie.
T.
Nie jest taki zły, ale faktycznie z osiowością trzeba uważać.
Wyklikane z mobilka
No to dziś "ornitologicznie", testowałem sobie Sigmę 50-500. Ciężkie bydle do robienia z ręki, a do tego żeby jakość była dobra trzeba przymykać długi koniec do co najmniej f/8 a optymalnie do f/11...
Bardzo przyjemne kolorystycznie zdjecia. Relaksujace rzekl bym. Niewykluczone, ze i pod wzgledem ornitologicznym ciekawe, ale ptaszki mnie nie ruszaja wiec tego nie ocenie. Ogolna stylistyka bardzo na +. Miekkie swiatlo i kolorystyka zgraly sie z tematem zdjec. Z ostatnim moznaby moze pokusic sie o kwadratowe kadrowanie... W trzecim troszke szkoda, ze w kadr wlazl jakis badyl na blizszym planie i choc rozmyty, to jednak deczko przeszkadza.
Tomek
Nie powiem całą seria mi przypadła do gustu.
pozwolę sobie coś napisać
na ocenianiu się nie znam
seria ornitologiczna bardzo fajna dla mnie
pozdrawiam
No, mnie się ta seria podoba : )
1. Za klimat i kadrowanie : ) Delikatna tonacja, udana GO i + za ptaszka b. fajnie umieszczonego w kadrze : )
2. Bardzo podoba mi się tu światło i kompozycja : )
3. Kolejny raz za klimat, cudne światełko i uroczego szczygła dopełniającego kompozycje : )
Pozdrawiam : )
Cieszą oko takie strzały :wink:
No, tym razem Sigma w roli mało typowej dla siebie (chyba) - bynajmniej nie na długim końcu. Dziwne to szkło, ciekawe jakby się sprawowało na FF (winietę pomijam), bo na 4/3 ostrością otwarte nie grzeszy (choć po domknięciu do f/11 jest pięknie) za to "całokształt" mi się spodobał mimo że niektórzy narzekają na bokeh w tym szkle. W załączeniu mój ulubiony widok z okna, w dwóch wersjach.
Dwie ostatnie foty bardzo ładne. Zwlaszcza druga.
Bardzo ładny widok z okna. :grin:
Mnie bardziej podoba się wersja druga.
jeju!!! pięknie :) a mnie jakby wersja jeden, choć obie zacne :grin:
Świetne!
Cudny masz widok z okna! : ) Piękne kadry, najbardziej urzekła mnie tonacja i moment uchwycony : )
Pozdrowienia : )
Teraz mała pajęcza seria domowa... Helios + pierścienie + DCR-250 - jakość marna ale daje radę.
Jedynka ma coś w sobie : ) Minimalistycznie w ciekawym świetle z "przerentgenowanym światłem" pająkiem : )
zazdroszcze takich widokow z okna:grin:
Z trzech ostatnich jedynka mi najbradziej odpowiada.
Jak rozumiem pajączek na dwóch następnych fotach poruszał się dość szybko i trudno było zdążyć z ustawieniem ostrości i utrzymaniem odpowiedniej GO. W przypadku "podrasowanego" manuala jest to niesamowicie trudne.
@Karol - prawie trafiłeś :wink: - to akurat koścół św. Jakuba po drugiej stronie rzeki... Co dziwne, od zeszłorocznej jesieni takie widoki są wieczorami w standardzie przy słonecznej pogodzie (no może nie aż takie, ten jest zaraz po burzy), wcześniej dokąd sięgam pamięcią tak nie było - czyżby klimat nam się zmieniał albo 2012 nadchodził?
@rol6 - pajączek faktycznie był ruchliwy i trudno jedną ręką trzymać lampę a drugą aparat, ale w tym wypadku chciałem "pokombinować" z formą i o ile na dwójce mi ciut uciekł, to włochate odnóża z trójki są celowe.
No to dziś "Bigma wśród zwierząt". Jako że na safari czasu (ani kasy) nie mam, wybrałem się do ZOO w Krakowie.
Bardzo piękna seria,fajna kolorystyka,a mówią że bigmą się nie da i wineta też spoko.:wink: