Zależy od obiektu. Możliwe też, że 9-18 jest korygowany w puszce, bo testowałem tylko na JPG i z bliska prostokątny obiekt - na 9-18 był prosty, na Sigmie musiałem robić korektę w GIMP-ie, bo obiekt był wybrzuszony. :)
Wersja do druku
Powiedz że w promocji dodają do obiektywu bon na zakupy w seforze :) To łatwo przekonasz że zamiast wydać 1800 zł, zarobisz 200 zł (bo obiektyw i tak potrzebujesz a promocji później nie będzie) :)
Możesz jeszcze dodać że tym obiektywem to będziesz jej robił piękne portrety jakich jeszcze nie miała.
Generalnie argumentów mogą być tysiące sam musisz wiedzieć co ją przekona :)
Zrobiłem mały teścik tego obiektywu z korpusem mikro 4/3
Panasonic G1 mozna zobaczyć je tutaj:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=70520&page=6
wpis 57
Ni ma linka.
Edit: Dzieki.
Sposób jest prosty, powiedz, że znalazłeś promocję na jakiś fajny ciuch - sweterek, tudzież coś co żonie się wymarzyło. Cena - nie gra roli, to prezent :). Teraz pozostaje ci wykonać zakup łączony, żonę obdarować sweterkiem, a potem z radością obwieścić - 'Popatrz kochanie, jaki gratis dołączyli'...
Ja zamówiłem wczoraj za 1677 zł http://fotozakupy.pl/obiektyw/olympu...f4-0-5-6,8087s
minus 200 za cashback to wyniesie 1477 zł. Miałem zamiar kupić w USA za 475 $ http://cameras.pricegrabber.com/slr-...=9-18/st=query , ale w tym układzie cena prawie taka sam i musiałbym czekać kilka miesiecy na przyjazd znajomych do Polski.
Z USA gwarancja miedzynarodowa 12-miesięcy. Nie słyszałem o przypadku napraw gwarancyjnych obiektywów Olka po roku czasu. Jak coś ma nawalić to w pierwszym okresie użytkowania, chociaż w moim 14-54 zauważyłem paproch w obiektywie dopiero po 1,5 roku, więc gwarancja mnie ominęła.
mam 9-18mm i polecam go z czystym sumieniem fanom fotografii krajobrazu. naprawde dobra inwestycja.
Całkiem całkiem ten obiektyw 9-18 .Teraz mam niezły orzech do zgryzienia,szeroki kąt czy tele 70-300 oto jest pytanie.
musisz przemyśleć i to m miarę szybko , bo promocja tylko do końca marca, przy 9-18 zwrot 200zł a przy 70-300 120zł.
Ale najważniesze pytanie , na które musisz sobie odpowiedzieć to , którego zakresu używał byś częściej
Tu ceny z netu 70-300 potem 9-18
http://www.ceneo.pl/783776
http://www.ceneo.pl/1768642
gdybyś odpowiedzial , że w mirę jednakowo to biorąc proporcje ceny do zwrotu korzystniej 9-18
Chyba pejzaże łatwiej skadrować niż upolować jakąś ptaszynę
ale w takim wypadku, chyba rzeczywiście wszystko wskazuje na: ZD 9-18
sample : 9 i 18 i 9 mm
Przeglądam ten wątek i to powinno być karalne, czym więcej sampelków tym poważniej zastanawiam się nad tym obiektywem. A zaczęło się od zdjęcia rynku epicure. Właściwie to się nie zastanawiam tylko szukam argumentów do uzasadnienia zakupu (argumentów dla żonki)
Badz facet z j......i:wink:.Nie konsultuje sie z zona kupna dla niej prezentow.Prezent to niespodzianka ma byc.
8 marca-dzien kobiet-jest okazja na kupno
13 marca imieniny Bozeny i Krystyny-jest okazja.To ze akurat w tym dniu byc moze nie ma jej imienin to nie powod zebys ze szczerego serca kupil obiektyw kochanej osobie.
Teraz napiszesz,ze zona nie fotografuje,tylko ty.To tez zaden problem.Przeciez moze Ci pozyczac szklo co na prezent dostala-chyba,ze nie kocha to nie pozyczy.
Napewno Ci bedzie pozyczac,przecie meza ma jednego.:grin:
No i mnie przekonaliście do zakupu. Mam nadzieję, że zdążę na cashback. W czerwcu szykuje mi się wyjazd do ciepłych krajów i trochę go tam potestuję.
Mam takie pytanko do użytkowników. Posiadam polara 77mm. Czy po zamontowaniu z przejściówką 77>72 nie będzie winiety? I co wtedy z osłoną przeciwsłoneczną?
Nie powinno być winiety, ale żeby to stwierdzić na 100% trzeba by było sprawdzić. W każdym razie normalny (nie slim) filtr nie powoduje winiety z ZD 9-18 a więc ten większy z przejściówką też nie powinien, slim tym bardziej.
Prawdopodobnie jak założysz osłonę p. słoneczną filtr 77 mm z przejściówką już się nie zmieści, więc albo osłona albo polar na przejściówce. Nie ubolewałbym jednak nad tym, sam przy polarze z reguły już nie zakładam osłony p. słonecznej. Filtr polaryzacyjny - jeśli go użyć do przyciemnienia nieba, daje najlepszy efekt jeżeli słońce jest pod takim kątem, że wpada do ucha. W takich warunkach raczej nie widzę korzyści z założenia osłony. Ona się najbardziej się przyda jak robisz prawie pod słońce, lub w nocy gdzie są różne źródła światła, ale wówczas filtr PL raczej się nie przyda.
Kręcenie polarem przy założonym tulipanie (takim bez okienka) to niezapomniane doznanie bezsilności i niemocy ;)
Niekoniecznie. Osłona w ZD 9-18 jest względnie płytka, filtr który mam (klasyczna Hoya) ma na zewnętrznym pierścieniu takie ząbki ułatwiające kręcenie. Obracanie filtrem przy założonej osłonie nie stanowi żadnego problemu. Mam szpeje pod ręką i właśnie to sprawdziłem ;-) W ZD 14-54 jest nieco gorzej, ale też jest to wykonalne.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie ma sprawy. Gdybym był w podobnej sytuacji również zastosowałbym przejściówkę.
No i w końcu (po wielu perturbacjach) dostałem paczkę z 9-18.
Po wkręceniu filtra polaryzacyjnego 77mm przez redukcję filtrową 77>72 winiety nie zauważyłem. Tulipana już wtedy nie ma szans założyć, a i dekielek nie pasuje:)
Obiektyw jest stosunkowo mały i z e-620 na wyjazdy będzie idealny.
Jak wiadomo ażeby skorzystać ze zwrotu gotówki za te obiektyw należy między innymi wyciąć kod kreskowy z pudełka i wysłać do Niemiec.
Pytanie moje głupie zatem brzmi.
Który kod należy wyciąć bo mam ich na pudełku 3 (trzy) sztuki?
Po telefonie do Olympus Polska nie dowiedziałem się nic konkretnego, chyba przyjdzie mi poszatkować pudełko i wysłać wszystkie, tak na wszelki wypadek. Miał ktoś z Was podobną sytuację?