Jak będzie mniejsza i lżejsza to można zapomnieć o używaniu tego szkła z ręki. Pomyśl dlaczego karabiny snajperskie są takie ciężkie.
Co do reszty to się zgadzam.
Wersja do druku
Dwójnogi, opieranie i duża masa wynika z tego, że im coś cięższe tym stabilniej da się to utrzymać (oczywiście bez przesady, np. obiektyw 50kg).
Sigma 50-500 na 150mm jest o niebo stabilniejsza od długiego kita (40-150mm) na tej samej ogniskowej. Przy snajperkach dochodzi jeszcze przeniesieni energii odrzutu na masę karabinu.
Jak masz punkt podparcia, to waga nie gra roli.
Macie rację. Masa (oraz związana z tym bezwładność i chyba jeszcze sposób napięcia mięśni) przedmiotu dają odczuwalny efekt. Próbowałem utrzymać kompakt przez 60 sekund i nie skupiałem się na zdjęciu tylko na moich rękach. Musze przyznać, że zacząłem sie martwić czy mi nie brakuje witam lub minerałów (może magnez/potas). Trzęsło nieziemsko.
Natomiast to samo z E-500 i 40-150, było o wiele łatwiejsze i stabilniejsze, chociaż w dalszym ciągu jest to lekki zestaw. Podejrzewam, że tutaj trzeba znaleźć złoty środek, bo zależy to od masy, kształtu i oczywiście wyćwiczenia mięsni osoby trzymającej sprzęt. Spróbujcie utrzymać cokolwiek po ciężkim treningu, bieganiu, po imprezie.
No ale w micro 4/3 chyba nie chodzi o sprzęt dla profesjonalisty, który bedzie oczekiwał idealnego wyważenia i masy. To znajdzie w innym systemie. System micro 4/3 to chyba system kierowany do amatorów (jak ja) i tu "pomniejszona sigma" to fajna sprawa i jak najbardziej pożądana. Zmieści się w bagażu i zostawi trochę miejsca na termos.
Co do wypowiedzi Piotra 0602: Tak jakoś się nakierowałem na micro, bo ten wątek ma chyba taki temat. A w dużym 4/3 chyba również chodzi o kompaktowy rozmiar? Przynajmniej w propagandzie Olympusa.
BTW: Będą przejściówki z Leica M. Ale czy to ma sens? Czy ktoś kupi takie szkło za dużą kasę, aby używać je manualnie na Olympusie albo Panasonicu?
kateb: Te przejściówki do Leici kupią posiadacze starych obiektywów z czasów analogowych, aby się pobawić nimi z cyfrą... Także wątpię, aby ktokolwiek kupował nowy obiektyw i ten adapter :)-pozdrawiam
Poczytaj, potestuj - zamieść własne wnioski.
Mnie to i tak bez różnicy - wychowałem się na filmie gdzie 400 to już był raj.
I nie obchodzą mnie ekstrema w tej dziedzinie.
Fakt tylko taki, że konkurencja aspekt czułości posiada na wyższym technologicznie poziomie - to wszystko.
Oczywiście... Nie chodziłoby o zysk, tylko o prestiż. Są ludzie co mają te obiektywy, i mogą kupić cyfrową Leicę za koszmarne pieniądze, albo zostać przy swojej analogowej, a od czasu do czasu podpiąć niedrogi, mniejszy nawet od dalmierza Leici cyfrak.
Mógłby to Olek wykorzystać marketingowo.
Co do 50-500, to chodzi o to by Olek wykorzystywał atuty swojego systemu.
Ludzie łączą lustrzankę z teleskopem, robiąc na manualy fotki ptakom, a przesłonę mają minimalną f/13. A z 4/3 za nieduże pieniądze dostajemy ekwiwalent 1000mm f/6.3.
Skoro Olek reklamował 4/3 nie tylko jaki mały, lekki system (co jednak było nie wykorzystane), ale także jako lekkie, tanie tele. Tyle że obiektywów tele dla ludzi (90-250mm i 300mm nie liczę) nie było. Sigma 50-500 byłaby idealna, ale to obiektyw pod FF. Już na APS-ie nosimy wtedy niepotrzebne kilogramy, a na 4/3 jeszcze mniej sensu używania obiektywu z FF. Olek powinien, jako jeden z pierwszych obiektywów, zaprezentować przeróbkę 50-500 Sigmy (rozjaśniając ją i odchudzając na warunki matrycy FF). Może wtedy złapałby więcej klientów.
Teraz zobaczymy jak wykorzysta m4/3/
http://photogenius.ru/news/5157/Cytat:
[Слухи] спецификации камер формата Micro 4/3 от Olympus и объективы к ним
Буквально пару часов назад получил информацию о предстоящих анонсах (и выходах?) новой фототехники формата M4/3 от Olympus. Информация весьма странная, честно говоря, удивляющая. Судите сами:
1. Ожидается, что будет две камеры, а не одна, причем старшая - M-1, будет выполнена в погодозащищенном корпусе, иметь экран размером 3.2 дюйма по диагонали, уметь снимать видео (720p, 1080i, 1080p) и выйдет на рынок с объективом 12-45/2.4-3.5 (диаметр фильтра 62 мм, масса объектива 410 граммов).
2. Младшая камера с наименованием M-100 (концепт которой уже демонстрировался), очевидно, не будет иметь защитных свойств (кроме стандартного фирменного пылетряса, разумеется), а поставляться будет с объективом 14-70/3.5-5.6.
3. Также будет доступен в ближайшее время еще один объектив - теледиапазона: 45-150/2.8-4 (диаметр фильтра 62 мм, видим стандартизацию, какова была ранее в линейке про-объективов системы 4/3) и массой 550 граммов.
google transalte powiedział:
Cytat:
[Rumors] aparat specyfikacji formatu Micro 4 / 3 z Olympus i do soczewek
Буквально пару часов назад получил информацию о предстоящих анонсах (и выходах?) новой фототехники формата M4/3 от Olympus. Zaledwie kilka godzin temu otrzymała informacje o zbliżających ogłoszeń (i obecnie?) Nowe zdjęcia w formacie M4 / 3 Olympus. Информация весьма странная, честно говоря, удивляющая. Informacja jest bardzo dziwne, mówiąc, zaskoczyła. Судите сами: Sędzia dla siebie:
1. Ожидается, что будет две камеры, а не одна, причем старшая - M-1, будет выполнена в погодозащищенном корпусе, иметь экран размером 3.2 дюйма по диагонали, уметь снимать видео (720p, 1080i, 1080p) и выйдет на рынок с объективом 12-45/2.4-3.5 (диаметр фильтра 62 мм, масса объектива 410 граммов). Oczekiwać, że będą dwie kamery, a nie jeden, starszy - K-1, będzie realizowany w pogodozaschischennom ciała, ma ekran 3,2 cala pomiarowych ukośnie, i być w stanie strzelać wideo (720p, 1080i, 1080p) i ukaże się na rynku z obiektywnym 12 -- 45/2.4-3.5 (filtr o średnicy 62 mm, waga 410 gramów obiektyw).
2. Младшая камера с наименованием M-100 (концепт которой уже демонстрировался), очевидно, не будет иметь защитных свойств (кроме стандартного фирменного пылетряса, разумеется), а поставляться будет с объективом 14-70/3.5-5.6. Junior Chamber o nazwie M-100 (pojęcie, które już pokazano), najwyraźniej nie mają właściwości ochronne (inne niż standardowe korporacyjnych pyletryasa, oczywiście), i będzie dostarczany z obiektywem 14-70/3.5-5.6.
3. Также будет доступен в ближайшее время еще один объектив - теледиапазона: 45-150/2.8-4 (диаметр фильтра 62 мм, видим стандартизацию, какова была ранее в линейке про-объективов системы 4/3) и массой 550 граммов. Nie będą również dostępne w niedalekiej przyszłości innego obiektywu - telediapazona: 45-150/2.8-4 (średnica 62 mm Filtr patrz normalizacji, co było wcześniej w linii pro-obiektyw systemu 4 / 3) i wadze 550 gramów.
Ничего, кроме банального "поживем - увидим", я добавить к этому не могу. Nic, z wyjątkiem banalnych "czekać - patrz, mogę dodać do tego nie mogę.
Na forum dpreview już nad tym debatowali. W skrócie: mają być dwie puszki M-1 i M-100. M-1 będzie uszczelniana i w kicie będzie miała dość jasne szkło (wyżej można chyba wybadać jakie), M-100 będzie chyba z kolei tańsze i z ciemniejszym, ale dłuższym kitem. Oczywiście to może być plotka.
Ktoś zauważył, że jest jeszcze miejsce na M-10 pomiędzy M-1 i M-1000. Ciekawe jaka będzie cena uszczelnianego M-1...
Może i jest, ale do fotografowania z ręki się słabo nadaje - jest zdecydowanie za ciężka i bez podpórki (monopoda) nie daje się używać. Co innego 14-150, które jest do tego celu idealne i przy foceniu z ręki bardziej stabilne, bo nie męczy przy dłuższym celowaniu. Dobrze to sprawdziłem przez ostatnie 2 tygodnie w Afryce, bo z 4,5 tys fotek około 30% zrobiłem właśnie Bigmą.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To by sie przydało. I może by było wreszcie ostro bez przymykania do f/9. Marzenie...
Na Optycznych , w ich "ploteczkach" wspominają coś o rzekomych modelach M-1 oraz M-100 . Oba aparaty mają mieć ekrany LCD o przekątnej 3.2 cala i możliwość rejestracji filmów HD.
http://www.optyczne.pl/1551-nowość-O..._tygodnia.html
a odchylane jak w Panasie G1 czy na stałe przymocowane do korpusu?
Jak dla mnie, mogą mieć i 2,5 cala, byle byłyby odchylane.
Znacznie bardziej to użytyczne niż dodatkowe cale.
Ale żaden aparat z odchylanym LCD nie jest mały a z tego co widać było na targach to chcą by było to jak najmniejsze.
Ah tam ekran, CENA!
Jak "słabsze" maleństwo będzie taniutkie, to więcej ludzi wejdzie, kupi, zostanie, przejdzie na wyższy model, interes będzie się kręcił ;p
epicure no nie specjalnie. Są większe od serii SX xxx czy też popularnych Panasoniców TZ
No i dobra!
Ważne, że wreszcie pojawiły się jakieś wieści. Jakoś tak mam wrażenie, że micro ścichło (przynajmniej dla mnie) - dostęp do tele, przelotki na 4/3, albo na jakiś inny format, przysłowiowo żałosny - ceny nie dygają - jakoś się chyba kryzys nałożył na ten system. Jestem pewny, że jak Olek się ruszy to wreszcie wszystko nabierze właściwego rozmachu, Pasikoniki są jednak jakieś takie pasywne... Skończyły się reklamy, skończyła się ekspansja, "a tu emocji trochę czeba"... :)
Czytam ten wątek i myślę że dla osób, które fotografują w terenie gdzie liczy się waga lub dyskrecja np street foto taka uszczelniana puszka napawa optymizmem kit zoom + jasna stałka np ok 20mm (dla 35mm) wszytko czego mi potrzeba dla mnie byłby to idealny zestaw konsensus pomiędzy poręcznością kompaktu a praktycznością systemów z wymienną optyką ! W sumie wszedłem w system 4/3 ze względu przede wszystkim na jakość, wielkość optyki i poręczność korpusów. Teraz coraz częściej myślę że jak się pojawi w/w zestaw lub podobny to puszka 4/3 + szkło idzie pod młotek! Przy tym stylistyka i jakość wykonania dla mnie też się bardzo liczy więc to co zaproponowali bardzo mi "leży" hmm jeżeli będzie podobny do jakiejś dalmierza np CONTAX G to chyba nerkę na allegro wystawię, w końcu mam jeszcze jedną;)
Temat trochu przycichł, więc znalazłem 2 preteksty do pobudzenia krwi:
1) Zbliżające się targi foto PMA ( początek marca) gdzie , jak wieść ludowa niesie, ma być premiera olka pod m4/3.
2) ano takie projekty w sieci znalazłem - fakt, to panas - ale jak różny od G1. Czy to tylko wyobraźnia jakiegoś fana , czy faktyczne projekty ?
http://zuiko.exblog.jp/9500125/
rumpel: Moim zdaniem wzornictwo bomba :)
To już było:)
przecież to jest zerżnięta LX3 ;)
Zachwyty jak najbardziej wskazane... LX-3 jest niesamowitym kompaktem.
Jakby tak miał wyglądać to musiałbym go mieć.
Za samo wzornictwo :)
Dobra wiadomość dla oczekujących na puszeczkę micro 4/3 od Olka:
takowa pojawi się w czerwcu i ma być "40% mniejsza od E-420".
Wiadomość pochodzi od zwiedzającego pokazy Focus on Imaging w Birmingham, gdzie Olympus rozdawał ulotki z tą informacją:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31112951
Pozdrawiam
Niedługo nie bedzie jak złapać tych aparatów.
Andy Warhol marzył o takim aparacie.
i ciekawostka:
http://blog.wired.com/gadgets/2008/1...y-filmmak.html
Nie jest tak źle jak myślisz ;)
Wyobraźmy sobie objętość puszki aparatu o 40% mniejszą.
Załóżmy, że puszka ma wymiary, np. 12cm x 8cm x 4cm (grubość).
Wystarczy, że zmniejszysz tylko grubość do 2,4cm i masz już objętość mniejszą o 40% :D
A to już nie robi takiego efektu jak hasło "40% mniejsza", co? ;)
Pozdro
Jak Olek nie da ciała z m4/3 to będzie mój system. I nie chcę innego!!!
Je też się pod tym podpisuje.
rocco ja wiem czy taki żart, 510 mi leży dobrze (może nawet minimalnie za mały:) ) 40% mniejszego nie potrafię sobie wyobraźić.
Obecnie nie jestem zainteresowany zakupem. Ale nowość, na którą trzeba czekać (prawie rok- info było w sierpniu, puszka ma być w czerwcu) - przy obecnym tempie zmian modeli staje się kolejnym Duke Nuke'em If Ever.
Nie zdziwię się bardzo, jeśli na PMA np Nikoś wyskoczy z czymś podobnym ale w stadium "ready to deliver".
I sprawdzi się powiedzenie, ze pionierzy giną ze strzałami w plecach.