Na razie w niczym. Myślałem że na Windowsie ktoś coś ... :mrgreen:
Wersja do druku
Zaktualizowałem Darktable do 3.8.0 i nic. Zresztą na ich stronie gdzie wymieniono obsługiwany sprzęt, to OM-1 nie ma jeszcze.
Rawy z OM-1 na ten moment oficjalnie otwiera ten nowy OM workspace do pobrania ze strony OM i Capture One (o tym napisano na Facebooku w grupie m43)
To wiemy, ale one (programy) są be :mrgreen:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ot ciekawostka - konwersja do *.dng
Czyli wielka czarna d**a :mrgreen:Cytat:
bodzio@domek2:~$ raw2dng /home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf
Starting conversion: "/home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf
- parsing raw file...
/home/bodzio/Pobrane/om_system_om_1_01.orf: Unexpected end of file
--> Error! (LibRaw-error while unpacking rawFile: Input/output error)
https://www.youtube.com/watch?v=oEwqMsPXrAg
Od 11:15 porównanie wysokich czułości ze starszymi modelami. Szum podobno, detale lepsze.
A czego się spodziewałeś Bogdan?
Należy zwrócić uwagę na to o czym wspomniałeś. Zdjęcia nie są jednakowo naświetlone. Na zdjęciach z tablicami rejestracyjnymi widać wyraźnie szwindelek. :) Lewa fotka jest dużo jaśniejsza. Czarne cyfry i czarny prostokąt pod cyframi na ramce tablicy rejestracyjnej wyraźnie się różnią w obu zdjęciach.
Jak można porównywać szczegółowość albo detal, przy takiej różnicy poziomu czerni decydującej właśnie o postrzeganiu detalu i kontrastu.
Bardzo kreatywny test. :)
Mz różnice mogą zniknąć, gdy naświetlimy identycznie zdjęcia w obu puszkach.
O reszcie nie można nic powiedzieć, bo jakość tego filmu pozostawia wiele do życzenia.
A czego się spodziewaliście?
Teoretycznie mógłby on składać zdjęcia o zwiększonej dynamice z klatek 5.22 mpix
lub HDR'y z klatek 2.32 mpix -co ma raczej mały sens.
Taki Hi Res z rąsi o zwiększonej dynamice z klatek 5mpix miałby rozdzielczość z 12mpix.
Wszelkiej maści HDRy i składanki nie zawsze dobrze wyglądają. Nawet prawie zawsze. :)
Ja rozumiem że każdy by chciał mieć aparat do wszystkiego, ale akurat pomimo wielu dobrych stron MFT, szumy i detal nie są atutem tego sprzętu.
Za przeproszeniem z lustra za 3 kPLN otrzymuje się więcej w tej materii nic nie robiąc.
Śledzenia gwiazd dzięki ruchom matrycy niestety chyba nie ma. Szkoda.
Cudów w obrazowaniu się nie spodziewam,
ale jest postęp w: szybkości (fps), czułości i ilości pól AF, stabilizacji, trybach wideo, zakresie ISO, wyświetlaczach, uszczelnieniach, pojemności aku,
Mało?
Oddałbym ten cały postęp za cud w obrazowaniu :D
Mało. Od pewnego momentu ilość fps nie ma znaczenia , ilość punktów AF też specjalnie nie robi różnicy, tryby wideo - to nie kamera, to aparat, nie używam, zakres ISO to nie to samo co jakość obrazu przy wysokim ISO tylko chwyt marketingowy, nie wiem o jakim postępie w uszczelnieniach piszesz (w porównaniu z M1X którego używam), a pojemność akumulatora też jest gorsza bo jest tylko jeden a w M1X mam dwa.
Jak na flagowiec dla mnie to krok do tyłu.
Przy czym wcale nie mówię że to zły aparat, tylko konfrontuje szumne zapowiedzi z rzeczywistością.
Miałem go kupić, ale jednak będzie drugi M1X w takim razie.
Z mojego punktu widzenia jedyne usprawnienie to lepszy EVF - to miła rzecz, ale bez wpływu na zdjęcia. No i "lepszy" w sensie "lepszy niż poprzednio w Olympusie", bo był tragiczny, a teraz jest powiedzmy ze średniej półki u konkurencji.
Nic dodać, nic ująć, sama prawda panie :-)
Ja bym bez żalu zapłacił $3000 za aparat taki jak M1X z matrycą 24 mpx BSI + lepszy wizjer, chociażby taki jak w G9 lub Sony A7III.
Jak widać każdy ma inne preferencje. Np dla nie fps ma znaczenie dopiero gdy jest duży. Jak body oferuje 5 czy 8 fps to i tak robię pojedyncze ujęcie usiłując wstrzelić się w moment. Fps ma znaczenie kiedy to są wartości od kilkunastu wzwyż.
Matryca BSI powinna poprawić szumy i to całkiem sporo (1 EV?). na zaprezentowanych zdjęciach ciężko to ocenic.
Kluczowy jest AF, a to chyba sporo poprawiono.
Niepotrzebnie narzekacie.
Mój obecny aparat Olympusa robi 18 lub 60 w zależności od ustawień, i autentycznie więcej nie jest mi potrzebne - a fotografuję przyrodę w ruchu. Już przy 18 fps przy fotografii seriami mam tyle udanych zdjęć że większość czasu spędzam kasując setki prawie identycznych, ostrych zdjęć zrobionych ułamek sekundy po sobie i nie mogąc się zdecydować które lepsze. Czy ktoś widzi praktyczne zastosowanie 50fps, w dodatku kiedy nowy OM-1 ma mniejszy bufor niż poprzednik i w zasadzie nie da się z tą prędkością fotografować bo naciśnięcie migawki powoduje natychmiastowe zapchanie bufora (pomijając już że nie ma to sensu)? To oficjalne dane, bufor w OM-1 ma 90 klatek, czyli poniżej 1 sekundy przy tych reklamowanych 120 fps, czy niecałe 2s przy 50 fps. Trzeba było zainwestować i zrobić bufor na 600 zdjęć, wtedy faktycznie, na kilka sekund serii by starczyło, a tak?
Za chwilę Canon albo Sony zrobią aparat który będzie miał 500 fps, tylko po co to komu :-)
Lepszy AF to zawsze fajnie, jestem za, pytanie czy faktycznie jest lepszy i jak bardzo, bo M1X daje mi 95% trafionych zdjęć przy fotografii ptaków z automatycznym śledzeniem obiektu.
Nie wiem czy to narzekanie, czy demonstrowanie niezadowolenia w kontekście swoich oczekiwań. Każdy ma inne potrzeby, czekałem na ten aparat i miałem zamiar go kupić jako następcę M1X, ale z punktu widzenia tego co i jak fotografuję nowy aparat wydaje się nie być tego wart.
M_a_g a nie przesadzasz czasem? Po co komu krowa jak m1x ważąca 1kg jak można mieć jedynkę o wadze 0,6kg? OM1 to złożenie najlepszych funkcji m1mark3 i m1x. I nowa matryca za cenę 10tys.zł Do tej pory atrakcyjnym body było m1mark2 za cenę poniżej 4tys.zł. Mark3 było trochę za drogie bo "eeee ta sama stara matryca". Tu jakiś chyba postęp i nowa cena. Pytanie czy warto kupić OM1 za 10tys.czy R6 za 11,5tys.zł, czy A7 3 za 8,5tys.zł, A7r3 za 11tys.zł, A7 4 za 13,5tys.zł czy też Z6 2 za 10,5tys.zł lub Z7 2 za15 tys.zł a może w końcu S5 za 8 tys.zł albo jakieś tam Fuji za ileś tam (sorry Fuji nie ogarniam :-P)? Mamy wybór i mamy topowe aparaty. Może nawet zrobią m1x mark 2. Pytanie z jakiego punktu będziemy startować. Ja poczekam na testy. I zbieram na OM1, bo startuję z poziomu m10mark 2.Bo m1mark3 będzie raczej za droga, a kupno używanego m1m2 albo nówki m5m3 ze starą matrycą jest raczej średnim interesem mimo wszystko. Czyli om1 do tego szkło12-100f4 albo para 12-40mark2 i 40-150f4 zaspokaja potrzeby na długo. Do tego macro 60 g2,8 i ewentualnie jakieś małe stałki olka lub sigmy. Zestaw kieszonkowy o dobrych parametrach jak na hobby amatorskie. Tak wiem hobby za 20tys.zł :mrgreen: ale można kupić tańsze auto. Gdybym miał m1mark2 lub 3 czy też m5m3 to nie wiem czy bym wymieniał... raczej to kwestia zadowolenia z tych modeli do rodzaju robionej fotografii. Ale patrząc na net robi się trochę ruch w używanych modelach i ofertach giełdowych więc chyba coś jest narzeczy. Dla mnie też OM1 przedłużył życie całego systemu o jakieś minimum 5 lat. A mógł go zabić...
To jest dobre podsumowanie.Ja nie jestem "targetem" {takie modne słowo}}} dla powyzszego modelu, ale sie cieszę, że taki korpus powstał, znajdzie swoich nabywców, którzy w nim znajdą to, czego potrzebują.Dobrze, że powstają nowe obiektywy do już istniejących i że jest ruch, który podtrzyma system mikro 4/3 na jeszcze jakis czas.
Ciekawie o OM1 rozpisują sie na niektórych forach w kontekscie nie tyle hardwaru co softwaru zaimplementowanego i poprawy JPEGu prosto z puszki itd.{zastosowanie AI}.
Oj Jacku, młody jesteś :mrgreen:
Narzekaliśmy, narzekamy i będziemy narzekać ;) Tak było przy każdej puszce którą Oly wypuszczał.
A najbardziej mnie wkurza taki oszukiwanie potencjalnych klientów jak na filmiku który epicure pokazał. My którzy w systemie już lata siedzimy, to taki niuans wyłapiemy, ale nowy klient... no nie wiem :roll:
Zresztą zdjęcie które poniżej pokażę to ISO = 20 000 z aparatu G9. Proszę zwrócić uwagę na szczegół na listkach. Można ? ...można.
Więc narzekanie, że stara matryca jest be, a nowa to happy to takie bicie piany.
Załącznik 241906
Lightroom Classic już otwiera ORFY z nowej puszki
Dla mnie ten nowy OM-1 jest naturalną kontynuacją "E-M jedynek" i plasowałbym go obok M1X, który był ruchem w nieco inną stronę.
Nie każdy potrzebuje tak dużego aparatu jakim jednak jest M1X, a Ci dla których OM-1 będzie za mały zapewne będą dokupywać gripa (jak tak robię przy EM1/I).
Więc nie dziwię się, @MAG że mając M1X nie znajdziesz aż tak wielu bonusów w nowym modelu - bo rzeczywiście trzeba ich szukać trochę na siłę (albo z wielkim entuzjazmem).
Ale dla wielu będzie to okazja do przejścia na jednak wyższy i bardziej zaawansowany model bez konieczności rezygnacji z wygody jakim jest niewielki rozmiar i waga sprzętu w tym systemie.
Dla mnie podobnie jednak, podobnie jak dla kilku innych istotniejszy byłby postęp w obrazowaniu - a tutaj wielkiej rewolucji raczej nie widać.
A cena dla większości amatorów poważna - w tej kwocie można już spokojnie znaleźć nowe bezlustra FF, które jednak w obrazowaniu stanowią zupełnie inną klasę.
Ale dobrze, że system trwa i jakoś jednak się rozwija - jest nadzieja, że jeszcze pojawi się w nim coś nowego - choćby dłuższe szkło makro, na które czekamy już nie wiem ile czasu.
Niestety wygląda na to, że powstrzymanie się od kupna E-M1 m III 2 lata temu byłoby dobrą decyzją. Wygląda też na to, że OM-1 jest większym upgrade niż mark III od mark I. Nie wiem czy są takie fajne kody rabatowe jak były na mIII (pewnie są) ale cena też jest inna.
Zastanawiam się, ilu z nas przywiezie OM-1 na zlot do Rabki ? :)
Na pocieszenie, kupiłem sobie dzisiaj 7Artisan 50/0,95
Będę się bawił :)
Bogdan lewe testy są "normą" internetową od zawsze. :) Następne pytanie dlaczego następny flagowiec jest porównywany z "piątką". :)
Waga i gabaryt już od dawna przestał być zaletą tego systemu. Inne marki też robią małe puszki.
Np. https://cameradecision.com/compare/N...D-E-M1-Mark-II
@paparapa
Chyba jednak nie do końca.
Załącznik 241916
:grin:
Dla mnie wada nr 1, dalej wideo zapisuje tylko na jednej karcie sd, co przeklesla go jako kamere do vlogow z podrozy (brak backupu).
Wada nr 2, liczylem, ze pojawi sie wbudowany GPS.
Funkcje pierdyliarda fpsow mnie nie kreca, szybszy AF owszem, jednak czekam na to, jak wyglada wysokie iso.
Majac G9 i EM1II w kazdym razie o zmianach nie mysle. BTW G9 skonczyla u mnie juz 4 lata ;) niezawodny sprzet do vlogow.
Fajnie jednak, ze jest postep, za kilka lat moze kupię za jakies smieszne pieniadze, jak moja em1 II, ktora po posprzedawaniu obiektywow z promocji na szkla 1.2 wyszla 1k PLN.
Jak dla mnie waga i rozmiary to głowny i w zasadzie jedyny powód do wejscia w mikro4/3.Przy okazji jest tu dużo fajnych obiektywów, które czynia ten system jescze bardziej atrakcyjnym.Bo oprócz dużych klocków typu G9 itp. mamy inne znacznie mniejsze typu GM1, GM5,, Peny itp.
@paparapa - raz jeszcze pełna zgoda.
Stąd zapewne trochę rozczarowania, że konstruktorzy O-M1 zajęli się "fjuczerami" a nie tym co najważniejsze, czyli jakością zdjęć.
Jest kwestia, czy m4/3 ma w tym zakresie jeszcze jakieś możliwości?
Dlatego - podobnie jak chyba jeszcze kilku kolegów tutaj - obok m4/3 zostaję w FF Nikona, bo w pewnych zastosowaniach ma jednak przewagę ( w razie czego - to moja opinia :-) )
Ale cieszy mnie, że system będzie trwał i się rozwijał, bo przez te kilka lat z Olympusem polubiłem ten sprzęt.
Ja czekam na poprawę jakości obrazka. Niestety na dzień dzisiejszy chyba nie da się lepiej, widać to nie tylko u olympusa. Świat jakości obrazka stanął w miejscu....
.... Ale w zupełności mi to wystarczy :-) cieszę się że jest kontynuacja.
Inne formaty też mają ograniczone możliwości rozwoju matryc
i epatują wodotryskami w nowościach.
Nie rozumiem dlaczego marketing poświęca tyle czasu profesjonalnemu wykorzystaniu tego systemu -jak to nie jest jego najmocniejsza strona.
...Siedząc całymi dniami w czatowni -jak jeden z polskich ambasadorów wolałbym używać sprzętu dającego możliwie najwyższą jakość.
https://www.youtube.com/watch?v=SE7pSEySG6I
Świat sie zmienia {oczywisty banal} i jeśli jeszcze parenascie lat temu C,N,P produkowały ciężkie lustra to pojawienie sie mikro4/3 było jak pojawienie sie wiosny w ponury listopadowy dzień, małe, lekkie, zgrabne, zupełnie "inna inszość".Ja wolalem male i lekkie i ciężkie lustra i obiektywy pozostaly w szufladzie.Potem jednak zaczęły sie zmiany, Sony wypuscilo relatywnie male i lekkie bezlustra czy to APSc czy to FF {A7}, podobnie Fuji a od kilku lat i C i N.No i sytuacja moim zdaniem zmieniła sie diametralnie {o smartfonach nie bede wspominał}.Piszę to oczywiscie ze swojej perspektywy, totalnego amatora i hobbysty.Mikro 4/3 zaczęło próbować rywalizację z FF na różnych polach, poszło w duże i cieżkie korpusy, zaniedbało male i lekkie i dobre {bo najwyzsze high-tech} poszło do dużych i drogich korpusów i niestety , tę rywalizację przegrywa.
Moim osobiscie zdaniem, mikro 4/3 ma szansę przetrwania jeśli większy nacisk poloży sie na lżejsze, mniejsze {ale bez przesady, ergonomia musi być zachowana}amatorskie puszki, ktore nie bedą wykastrowane z podstawowych rzeczy {czasem groteskowo to wyglada}, które zachowają atut "mały i lekki", ale także i "fajnie wyposażony i zaawansowany technologicznie", by nie bylo jak teraz albo maly i lekki i ubogi w technikalia albo zaawansowany, lecz duży i ciężki relatywnie i drogi.Sony robi fajne kompakty serii rx-100 xx5x6,7 gdzie potrafi zapakować naprawde kupę technologii, swietny autofocus itp. w malutkim ciele.Ceny sa jakie są, ale chyba Sony nie doplaca.Chyba nie tylko ja od lat czekam na następcę panasonica GM5 {noże być ciut większy} o osiagach {np. AF}choćby zbliżonych do sony rx100vii i raczej sie nie doczekam itp.No i pozostaje jeszcze całe pole "computational photography" do większego zaimplementowania w mikro 4/3 czyli rezerwy są.Choc jak dla mnie to juz obecne puszki choćby em-5iii daja obrazek "good inough", ktorego to aparatu ja nie wykorzystam w pełni, a co dopiero OM1 itp.Upss, rozpisałem sie a to wątek o om1 przecież.Dobrze, że jeszcze coś sie dzieje.
Dyskusję o zestawach i innych systemach przeniosłem tutaj
O Lumixie i NIKKORze nie słyszałem opinii, ale już o Canonie f2 makro bardzo wiele pozytywnych. Wniosek - kupować FF zamiast m43 :) (a tak serio, ktoś mądry mi tu kiedyś napisał, że m43 w wersji pro bez promocji jest drogie - i chyba tak jest w niektórych przypadkach).
@apz
Posty #5, #7, #8, #9 są o nowym korpusie.