@dzemski: bardzo podobny dylemat dzisiaj rozstrzygnąłem, bo kilka ostatnich dni zmóżdżałem się nad D750 + N 85 F/1.8 vs zamiana mZD 45 F/1.8 na Nocticrona 42.5 F/1.2 (stwierdziłem, że czasem do portretów trochę mniejsza GO by się przydała). Ślęczałem trochę nad tym porównaniem:
http://www.mu-43.com/threads/63080/
najpierw oględziny JPEGów, potem zabawa z RAWami. Jakość obrazka oczywiście z D750 lepsza, szczególnie jak się pojedyncze pixele z bliska ogląda. Z drugiej strony i tak wszystko potem oglądam na monitorze 1920x1200, więc zapas tak z 24, jak i 16 MP jest duży. Podniecałem się niedawno A7R II i Batisem 85, ale jak koniec końców obrazek do 2MP zmniejszysz, to różnic prawie nie ma - chociaż oczywiście jak człowiek ogląda powiększone obrazki w testach, to ciężko o tym pamiętać :).
W Nocticronie bardzo mi się jeszcze spodobała możliwość podejścia na krótki dystans (ostrzy od 50cm), ale ostatecznie przeważyło to, że ani z mZD 12-40 jako spacerówki, ani z mZD 60 do makro nie chciałbym rezygnować i nie uśmiechało mi się też za bardzo targanie ze sobą dwóch puszek. Ostateczna decyzja zapadła jakąś godzinę temu, teraz już tylko na przesyłkę czekam :).