14-54 ma uszczelnienia.
Wersja do druku
14-54 ma uszczelnienia.
14-54 jest szczelny. Jak wszystko z tej i wyższej półki...
Co do tej kwestii...
Przy zakupie pierwszej w życiu ( i na razie jedynej ) lustrzanki, uszczelnienia były dla mnie zupełnie nieistotne. O, jakiż byłem głupi...Oczywiście, jak piszecie, w niesprzyjających warunkach zawsze można schować aparat do torby ale....ja z takimi warunkami maiłem do czynienia niejednokrotnie.
Przykłady:
1.Pokazy lotnicze i fotki na lotniskach: jedną z najciekawszych scenerii jest właśnie deszcz i olbrzymia wilgotność - samolot ciągnie smugę konensacyjną, śmigła zostawiają "kółka kondensacji" , włączenie reversów ciągu, skutkuje chmurą deszczu i błota wokół maszyny. Dodajmy do tego odladzanie kadłuba itd... i...nie zrobiłbym z bliska żadnego zdjęcia a ponad 70% nawet z daleka, z powodu padającego deszczu/śniegu.
2. Piasek plaży/pustyni itd...nieraz widziałem biedaków ojców na plaży, którzy albo nie zmieniali szkieł albo robili to z kocem na głowie :mrgreen: , dodatkowo po cyknięciu fotki myk, sprzęt do torby - mój E-1 przeżył kilkanaście wycieczek pustynno-plażowych, przeleżał na ręczniku obok syna kopiącego w piachu, został schlapany w wodzie słodkiej i słonej itd...po wszystkim tylko ściereczka i do torby. Dodamy do tego łódki wszelkiego rodzaju, focenie w wodzie ( zdaża mi się włazić ze sprzętem do wody i jest często mocno schlapany, w tym raz małe nurkowanie....) łódki, kajaki i inne mokre sporty i ...teraz nie kupię nieuszczelnianego sprzętu nigdy w życiu. Ewentualnie jako drugi zestaw ale nie pozbawię się tej wygody....
Uszczelnienia mają wszystkie Top i Top Pro :DCytat:
Zamieszczone przez Syd Barrett
Znalazlem tona forum w innym watku:Cytat:
Zamieszczone przez Fachowiec25
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1248&z=1
Wnika z tego ze nie straszny mu snieg i mroz pomimo paramerow podanych przez producenta.
Przypomina mi to reklame odkurzacza - "my wiemy jak wy urzytujecie nasz sprzet" :mrgreen:
Znalazlem to na forum w innym watku:Cytat:
Zamieszczone przez Fachowiec25
http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1248&z=1
Wynika z tego, ze nie straszny mu (E3) snieg i mroz pomimo parametrow podanych przez producenta.
Przypomina mi to reklame odkurzacza - "my wiemy jak wy uzytkujecie nasz sprzet" :mrgreen:
[quote="Syd Barrett"] czyżby 14-54 był? które modele są uszczelnione?
[quote]
Uszczelione są:
11-22, 14-54, 12-60, 50-200, 7-14, 14-35 (jak pojawi się w sklepach), 35-100, 90-250, 50, 150, 300
O czymś zapomniałem?
50, 8 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
50 już jest ;)Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
fakt, zapomniałem o tym specyficznym szkiełku - 8mm fish-eye
ale oczy rybie chyba z samej natury powinny być uszczelnione ;)
Ciekawe jednak czy ktokolwiek z forumowiczów wydał kwotę zbliżoną do ceny 11-22 za 8mm obiektyw Zuiko przedstawiający pogiętą rzeczywistość. Takie coś to już specyficzna nisza.
ja mam, oleryk też :PCytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602