Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Aalternatywa dla E3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Aalternatywa dla E3

Witam
    Jestm nowym uzytkownikiem forum. Od kilku tygodni systematycznie je sledze poniewaz jestem zainteresowany zakupem nowego aparatu. W tej chwili posiadam Minolte A1. Chcialbym "przesiasc sie" na lustrzanke. Camera Olympusa sprawia na mnie najlepsze wrazenie. Aczkolwiek chcialbym zwrocic uwage na porownanie z innymi aparatami. A wiec mam pytanie do forumowiczow:
    Jaka jest alternatywa dla zestawu : Olympus E3+ZUIKO DIGITAL 12-60 mm f/2.8-f/4.0 ED SWD-60 + ZUIKO DIGITAL 50-200 mm f/2.8-f/3.5 ED SWD ?
    Cana na dzien dzisiejszy tego zestawu to ok 12 000 zl brutto
    Przy propozycjach prosze nie uwzgledzniac ceny tylko parametry obiektywow i body.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    dla tego zestawu w tej cenie to alternatywy specjalnie nie ma...

ew. 40d + 17-40 f4 + 70-200 f4 (ale to to ciemniej i krócej, oraz bardziej wąsko zarazem, również bez stabilizacji, ale za to jakieś 2k taniej... choć jak stabilizację w 70-200 dodasz, to cena się zrówna)

Nikon... d300 + 70-200 f2,8... kłopoty z krótszym obiektywem będą w tej cenie... chyba, zeby wspomóc się sigmą czy tamronem... ale to sigma i tamron :/
    Stabilizacji też nie będzie...

haa ceny nie uwzględniać ;p

no to d300 + Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2,8G IF-ED + Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2,8G IF-ED hihi zestaw MZ lepszy od e-3 (poza tym, ze krócej!) ale cena ca 16tyś...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Jeżeli zależy Ci na mocnej, uszczelnionej konstrukcji to Canon daje to dopiero przy jakimś smarku więc cena za samo body to ~13 000 zł, jeżeli na stabilizacji w body to musisz szukać u Sony lub Pentax/Samsung, jeżeli na na uszczelnionych szkłach to tylko Canon coś takiego daje, jeżeli na czyszczeniu matrycy to bez Nikona, jeżeli na sprawnym AF to bez Sony i Pentaxa/Samsunga - IMO alternatywy nie ma bo tylko E3 łączy wszystkie cechy w przystępnej cenie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz

ew. 40d + 17-40 f4 + 70-200 f4 (ale to to ciemniej i krócej, oraz bardziej wąsko zarazem, również bez stabilizacji, ale za to jakieś 2k taniej... choć jak stabilizację w 70-200 dodasz, to cena się zrówna)

Nikon... d300 + 70-200 f2,8... kłopoty z krótszym obiektywem będą w tej cenie... chyba, zeby wspomóc się sigmą czy tamronem... ale to sigma i tamron :/

no to d300 + Nikkor AF-S DX 17-55mm f/2,8G IF-ED + Nikkor AF-S VR 70-200mm f/2,8G IF-ED hihi zestaw MZ lepszy od e-3 (poza tym, ze krócej!) ale cena ca 16tyś...
    Dlaczego klopoty z krotszym? 17-55/2,8 za 4500 zlociszy. No troche drozej, ale Fragles pisze ze cena go nie rusza. Wiec troche drozej, ale za to jasno w calym zakresie, niewiele ale zawsze jakis bonus za krotsza ogniskowa, mimo wszystko.
    No takie porownanie jest trudne bo Olympus ma wyjatkowo dobre te obiektywy, jasne, dosc lekkie ( szczegolnie pierwszy) i w szerokim zakresie ogniskowych. U innych to musi byc pokryte przez 3 szkla.
    Czesc.ch.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Cytat Zamieszczone przez grizz

Dlaczego klopoty z krotszym? 17-55/2,8 za 4500 zlociszy. No troche drozej, ale Fragles pisze ze cena go nie rusza. Wiec troche drozej, ale za to jasno w calym zakresie, niewiele ale zawsze jakis bonus za krotsza ogniskowa, mimo wszystko.
    No takie porownanie jest trudne bo Olympus ma wyjatkowo dobre te obiektywy, jasne, dosc lekkie ( szczegolnie pierwszy) i w szerokim zakresie ogniskowych. U innych to musi byc pokryte przez 3 szkla.
    Czesc.ch.
    Dopisałem o 17-55 ;p już wcześniej
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Trudno będzie obiektywami innych firm pokryć zakres 28mm-400mm dwoma obiektywami tak, jak to jest w Olku. Ponadto E-3 ma stabilizacje w body, więc każdy podpięty obiektyw do niego będzie ją miał. Ponadto E-3 jest naprawdę pancerny (uszczelnienia, konstrukcja), nie to co 40D

Nikon: D300 + 17-55/2.8 + 70-200/2.8 (tylko tu stabilizacja) lub 80-200/2.8.

Canon: 40D (kijowe uszczelnienia, niepancerna puszka w przeciwieństwie do E-3) + 17-55/2.8 IS lub 17-40/4 (ciemniej i brak IS) + 70-200/2.8 IS.

Może być jeszcze Fuji S5Pro z obiektywami takimi, jak do Nikona.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    alternatywy w tej cenie nie ma, bo:
    - Nikon = uszczelnione body i nieuszczelnione obiektywy
    - Canon = nieuszczalnione body i uszczelnione obiektywy
    - Sonolta = pomijam milczeniem, bo obiektywy stare i drogie albo nowe i ciemne (masówka)
    - Pentax = słaby AF, mniej FPS, bodajże nieuszczelnione obiektywy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pytanie jest troche przewrotne. Ale juz tych kilka pierwszych postow wskazuje ze najtanszym rozwiazaniem jest E3 plus w/w obiektywy. Bo jesli chcemy pokryc cala ogniskowa w canonie i nikonie musimy miec 3 obiektywy (wiecej przepinania) a jesli chcemy miec jescze do tego jasno to musimy wiecej zaplacic za obiektywy nie wspominajac juz o stabilizowanych obiektywach. Mysle ze wniosek jest oczywisty. Kto poszukuje aparatu ktory mu pokryje ogniskowa 24-400 to najtanszym rozwiazaniem jest E3.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fragles123
    Kto poszukuje aparatu ktory mu pokryje ogniskowa 24-400 to najtanszym rozwiazaniem jest E3.
    Raczej nie samego aparatu, tylko zestawu z dwoma obiektywami. Oczywiście, zawsze pozostaje jeszcze kwestia jakości obrazu.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fragles123
    Pytanie jest troche przewrotne. Ale juz tych kilka pierwszych postow wskazuje ze najtanszym rozwiazaniem jest E3 plus w/w obiektywy. Bo jesli chcemy pokryc cala ogniskowa w canonie i nikonie musimy miec 3 obiektywy (wiecej przepinania) a jesli chcemy miec jescze do tego jasno to musimy wiecej zaplacic za obiektywy nie wspominajac juz o stabilizowanych obiektywach. Mysle ze wniosek jest oczywisty. Kto poszukuje aparatu ktory mu pokryje ogniskowa 24-400 to najtanszym rozwiazaniem jest E3.
    bez sensu...

a jak poszukuje 28-300 ?

albo 16-300

16-200

?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów