Odp: Canon G7X - kolejny 1-calowiec
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wszystko co dobre, musi kosztować :wink:
Tak. Nawet dlatego, aby wydawało się wszystkim, że jest tak dobre(psychologia:))
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wszystko co dobre, musi kosztować :wink:
Witam !
Ogladalem foty (JPG) z tego aparatu i niestety... rozmywa detale, silne aberracje pod swiatlo
pod wzgledem ostrosci nie trzyma rowno kadru.
Zakres 24-100/1.8-2.8 jest fajny ale obiektyw nie poradzil sobie z jakoscia obrazu.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Ogladalem foty (JPG) z tego aparatu i niestety... rozmywa detale, silne aberracje pod swiatlo
pod wzgledem ostrosci nie trzyma rowno kadru.
Zakres 24-100/1.8-2.8 jest fajny ale obiektyw nie poradzil sobie z jakoscia obrazu.
Pozdrawiam
Mnie się wydaje że, Canon trochę olewa optykę w klasie kompaktów i stąd te aberracje w klasie sXXX też poszerzono zakres ogniskowych dając na krótkim 24mm ale aberracja jest spora.
Co do fotek to proponuję poczekać na RAW-y i przepuścić je przez dedykowany soft Canona, widziałem kiedyś porównanie (zdjęcia z kompaktów) LR vs dedykowany soft Canona i różnica była spora zwłaszcza detale w gorszym świetle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Mnie się wydaje że, Canon trochę olewa optykę w klasie kompaktów i stąd te aberracje w klasie sXXX też poszerzono zakres ogniskowych dając na krótkim 24mm ale aberracja jest spora.
Co do fotek to proponuję poczekać na RAW-y i przepuścić je przez dedykowany soft Canona, widziałem kiedyś porównanie (zdjęcia z kompaktów) LR vs dedykowany soft Canona i różnica była spora zwłaszcza detale w gorszym świetle.
Witam !
Zastanawia mnie, ze XZ-2 z matryca mniejsza od 1" produkuje bardzo dobrej jakosci JPG-i o RAW-ach juz nie wspominajac
a konstrukcje kompaktow z matrycami 1" i wiekszymi daja na JPG-ach zauwazalne mydlo.
To moze niech Olek doradzi innym jak TO SIE ROBI ;)
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Zastanawia mnie, ze XZ-2 z matryca mniejsza od 1" produkuje bardzo dobrej jakosci JPG-i o RAW-ach juz nie wspominajac
a konstrukcje kompaktow z matrycami 1" i wiekszymi daja na JPG-ach zauwazalne mydlo.
…bo aparat cyfrowy to nie tylko sprzęt, ale i oprogramowanie.
W porównaniu z przeostrzonym jpegiem z Olka to wszystko wygląda jak mydło, nawet rzeczywistość ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W porównaniu z przeostrzonym jpegiem z Olka to wszystko wygląda jak mydło, nawet rzeczywistość ;-)
Witam !
Nie ma sensu generalizowac i pisac bzdury bo JPG z XZ-2 jest bardzo dobrej jakosci a obraz z tego aparatu jest bliski rzeczywistosci.
Material wejsciowy jest szczegolowy z detalem + bardzo dobry WB.
JPG-i nadaja sie wprost do labu i na odbitkach wychodza naturalnie oddane obrazy.
Pisze to jako uzytkownik tego aparatu a nie pseudo teoretyk... czy fotograficzny bajkopisarz ;)
Pozdrawiam
co kompletnie nie wyklucza, że owe jpgi nie są bardziej wyostrzone od jpgów konkurencji.
:lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
co kompletnie nie wyklucza, że owe jpgi nie są bardziej wyostrzone od jpgów konkurencji.
:lol:
Witam !
https://copy.com/uRF6u8gS2sgwBJvO
https://copy.com/A0VbzEt7HpRavfvP
Po lewej masz foty z XZ-2 a po prawej z RX100 II.
Zrobilem cropy 100% jpg-ow ktore wyprodukowaly oba aparaty na domyslnych ustawieniach.
Czy widzisz aby Olympus mocniej wyostrzal foty (JPG) od konkurencji ?
Pozdrawiam
Nie ma wizjera, dziękuję ;)