Odp: winnetou vs. Bodzip vs. Saboor
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie mogłem podjąć wyzwania, bo OV nie otwiera pliku który zaproponowałeś.
OV otwiera inne RAW-y poza olkowymi?
Edit: piszę to w kontkście tego, że gdybym dał np. NEF-a, to też powstałby problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
...Ale kto "zróbcie"? Przecież nikt nie podjął tematu. ...
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział. Najprawdopodobniej od czwartku mnie nie będzie na 4,5 dni.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nawet gdyby otworzył, musiałbym po wywołaniu, obrabiać dalej w Gimpie a to już niezgodne z Twoim założeniem::razz:
Musiał albo nie musiał:)
Darmowy RawTherapee4.1.1 otwiera plik .dng i ma całkiem duże możliwości. ZPS 15 (ma moduł do wywoływania RAW) też daje rade z .dng
Z drugiej strony posiadacze LR i ACR (PS) sa na uprzywilejowanej nieco pozycji bo .dng to format stworzony przez firmę Adobe.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Z tego co wiem to nie, tylko .orf
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Szczerze mówiąc, sam jesteś temu winien. Powiedziałeś kilka słów za dużo. Te słowa, to nazwy wymienionych programów, co dało jasno do zrozumienia, że oczekujesz wykorzystania jedynie wskazanych przez siebie narzędzi.
Przecież co chwile słyszę, że nikt nie czyta instrukcji... ;)
Tak, wydawało mi się, że wystarczy wspomnieć kilka tytułów programów by wyjaśniać o jaką klase oprogramowania chodzi :). Człowiek uczy się całe życie. Będę precyzyjnieszy.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Nie :)
Załącznik 124161
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Będę precyzyjnieszy.
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Właściwie to myślałem, ze wybierzesz sam 2 osoby do pojedynku:) bo to chyba na tej zasadzie powinno się odbyć? (Patrząc na pierwszy post w tym wątku.)
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Teraz jak zmienisz .dng na .orf to nie wiem czy wezmę udział.
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post był o 16:38 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Podasz tylko jeden program :mrgreen:
Paint :).
---------- Post dodany o 16:44 ---------- Poprzedni post był o 16:39 ----------
Dobra wrzućmy na luz. Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie. Czekam na zgłoszenia pierwszych dwóch osób, ale jeśli nie zamierzacie wrzucać opisu procesu nawet nie podejmujcie wyzwania.
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Rzecz w tym, że nie mam pojęcia, kto ma rozeznanie w takich narzędziach. Zakładam, że rzuconą rękawice podnoszą przygotowani i nikt nie dyskutuje na warunkami wejściowymi, tylko kombinuje jak sobie poradzić z zadaniem.
Może i masz racje. Kto pierwszy ten lepszy w takim razie, a nie więcej niż 2 osoby z tego co pisałeś wcześniej:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
ORF czy DNG, będąc pod ścianą wszystko można sprowadzić do TIFF-a 16-bit.
To już będzie się nieco kłóciło z Twoim założeniem, że zabawa ma polegać na jak najlepszym wywołaniu RAW-a (dng można powiedzieć, że to taki uniwersalny RAW) i w programie do tego przeznaczonym.
Edytowałeś widzę:)
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wszystkie programy dozwolone. Wyciągnijcie najwięcej jak się da. Ma być ładnie.
Wchodzę w to :)
Tez wchodzę:) Gotowca gdzie zamieszczać? W tym wątku czy powstanie jakiś drugi z ankietą do głosowania? Rozmiar 900pix w pionie wystarczy?
Jeszcze tylko: gdzie, jak i do kiedy :)