Odp: [Fotopolis] Olympus OM-D E-M10 - opinia Michała Barańskiego
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Jan_S testował 14-150 z E-P5. W E-M10 stabilizacja działa przy tych czasach tak samo? Hmmm
Nie wiem, nie testowałem. Taki skrót myślowy. Można by też zrobić test czy stabilizacja włączająca się już po połowicznym naciśnięciu spustu migawki jest bardziej efektywna. Te testy stasznie nabijają przebieg aparatu, stąd jakoś mi się do nich nie pali :) Faktem jest, że stabilizacja w em10 jest dobra.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Można by też zrobić test czy stabilizacja włączająca się już po połowicznym naciśnięciu spustu migawki jest bardziej efektywna.
Tak, przynajmniej pośrednio. Jak człowiek widzi stabilizowany obraz w wizjerze to widzi też na jak długi czas mniej więcej sobie może pozwolić. Mało tego, w pewnym stopniu pozwala to wyćwiczyć technikę trzymania aparatu.
Zrobiłem sobie test po ok. pięć zdjęć na 1/5 s jednym i drugim aparatem fotografując ten wątek na monitorze. Użyłem mZD75. Powiedziałbym, że oba aparaty mają stabilizację na podobnym poziomie z lekkim wskazaniem na em5 (dwa zdjęcie mi wyszły żyleta). Reszta ma delikatne rozmazanie. Aparat trzymałem na zombie jedną ręką bez podpierania łokcia. Bez stabilizacji wychodzi totalna kaszanka. Wrzucę w wolnej chwili porównanie i zabawimy się, kto zgadnie które zdjęcia są z jakiego aparatu :)