Dzięki - nie o to dokładnie chodziło, ale jest względnie OK.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Więc przeprowadziłem taki "teścik" co prawda u mnie stabilizacja jest w obiektywie i tylko 45mm ale w menu mam także opcję, że ma działać po naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Wniosek mam u siebie jednoznaczny. Stabilizacja działa non stop gdy jest włączona, a wyłączona opcja "W połowie spust z IS" (u mnie to Stabilizator/MODE2 w menu).
Najlepiej to zaobserwować patrząc przez wizjer i delikatnie przesuwając kadr wzdłuż jakiejś krawędzi (segment np.). Przy wyłączonej stabilizacji są drgania przy włączonej (nie naciskając spustu migawki) obraz jest o wiele bardziej stabilny.
OK. przyjmuje do wiadomości, ze w Olympusach OMD jest inaczej.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Ma to sens. Po co by miała działać cały czas? Teraz jak wciskam spust do połowy i mocno poruszam aparatem, to stabilizacja aż chrobocze. Nie wiem, czy by się nie zepsuła, jakbym tak robił non stop. Jednak podczas fotografowania nie wykonuje się takich ruchów.
Nie wiem po co ale w panasonicu jest tak jak napisałem. Z tym, ze korzystam z MODE2 więc działa mi dopiero po wciśnięciu spustu migawki do połowy.
Jakbym miał teoretyzować to może aby aby szybciej (płynniej) wykonywać zdjęcia. Bywa pewnie, ze i przy czasach 1/200s potrzeba jest stabilizacja (bo ogniskowa 400mm czy więcej).
Zgodnie z Twoją teorią po wciśnięciu spustu do końca aparat najpierw stabilizuje obraz, a później naświetla przez 1/200s, a może stabilizacja wyrabia się w tych 1/200s?
Podobno w lustrzankach opóźnienie od momentu naciśnięcia spustu migawki do wykonania zdjęcia praktycznie nie występuje, a stabilizacja też przecież działa.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg