Odp: Jaka szybka karta SD?
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
GoodRam miał dobrą serię która była zbrandowaną Toshibą (białe karty SD Class 10)
Same Toshiby (białe!) też są niezłe, używam 8GB i 16GB w E-M5 i Pentaxie K-5 od kilku lat i nie ma żadnych problemów. Z Sandiskami Extreme 45MB/s zresztą też nie.
Ach jaka wyczerpująca odpowiedź :) W końcu z wybieraniem karty było tak że jak tylko dostałam aparat i pobiegłam do sklepu i bez zastanawiania się kupiłam pierwszą najtańszą class10, żeby już mieć już coś a aparacie: wypadło na sandisca 8gb.
O tym jak się sprawuje mój luby piszę (na razie mało, bo w plenerze nie byłam) w wątku o xz-2 (ale opiniotówrcą dobrym nie będę, bo to mój pierwszy aparat nieanalogowy który posiadam faktycznie a nie pożyczam od czasu do czasu...więc porównać nie mogę dobrze)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2
Skąd pomysł i moda na pisanie Sandisc, skoro producent nazywa się SanDisk?
GoodRam to firma Polska, ale karty nie są produkowane u nas. Amerykański Transcend jest tani i dobry. Mam sporo SanDisków i po awarii CF ich produkcji mam do nich mniejsze zaufanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Skąd pomysł i moda na pisanie Sandisc, skoro producent nazywa się SanDisk?
z wymowy? ;)
Aż wyciągnełam z aparatu żeby zobaczyć i teraz będę pamiętać do końca życia. Choć kto wie... pasty do zębów używam codziennie a i tak nie każdej nazwę producenta pamiętam jak się zapisuje:P
Do mnie dotarł Samszajs z promocji xkoma. Wygląda ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
Ach jaka wyczerpująca odpowiedź :) W końcu z wybieraniem karty było tak że jak tylko dostałam aparat i pobiegłam do sklepu i bez zastanawiania się kupiłam pierwszą najtańszą class10, żeby już mieć już coś a aparacie: wypadło na sandisca 8gb.
O tym jak się sprawuje mój luby piszę (na razie mało, bo w plenerze nie byłam) w wątku o xz-2 (ale opiniotówrcą dobrym nie będę, bo to mój pierwszy aparat nieanalogowy który posiadam faktycznie a nie pożyczam od czasu do czasu...więc porównać nie mogę dobrze)
https://forum.olympusclub.pl/threads/83862-Olympus-XZ-2
Zosieńko droga, Karta powinna być tak szybka jak szybki jest Twój aparat. Z XZ-1 jest mi obojętne , ale już z OM-D w trybie seryjnym , ma to znaczenie.
:) Mój maluch wydaje mi się szybki, aż strach pomyśleć co się dzieje w takim razie w słynnym OM-D :D
Hmm... a class10 to miała być szybka, a przy filmach w niekórych trybach tnie się - aż do teraz myślałam że to aparat się nie wyrabia, a nie karta.
nie wiem czy tu gdzieś było. Może się komuś przyda
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/...deli?page=0,14
---------- Post dodany o 10:17 ---------- Poprzedni post był o 10:16 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
:) Mój maluch wydaje mi się szybki, aż strach pomyśleć co się dzieje w takim razie w słynnym OM-D :D
Hmm... a class10 to miała być szybka, a przy filmach w niekórych trybach tnie się - aż do teraz myślałam że to aparat się nie wyrabia, a nie karta.
czy chodzi o tryb diorama?
filmowanie się zacina przy wszystkich trybach artystycznych... nawet przy sepii (choć akurat jak sepię się wybierze nie z menu art tylko jako tonację monochrome to już jest spoko) - ale to jednak jest sprawka aparatu a nie karty, ktoś to rozgryzł już w innym wątku :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zosia
filmowanie się zacina przy wszystkich trybach artystycznych... nawet przy sepii (choć akurat jak sepię się wybierze nie z menu art tylko jako tonację monochrome to już jest spoko) - ale to jednak jest sprawka aparatu a nie karty, ktoś to rozgryzł już w innym wątku :)
dokładnie tak, daje to czasem fajne efekty, ja używam tego z dioramą