Odp: mZD 12-40 vs Lumix G 12-35X
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Poprawka 6:20.
Mam wrażenie Chomsky ze panasia to ty widziałeś tylko na zdjęciach ...
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
O Boziu, czy tak trudno przejrzeć recenznę Minga Thein? Podpowiem, jakość rozmycia zrobi zauważalną różnicę.
No z samego rana nieźle mnie rozbawiłeś :-) Czy trudno przeczytać? Tak bo po pierwsze trzeba na taką recenzję trafić, a po drugie jak by to powiedzieć ona trochę w obcym języku jest ;-) I najważniejsze, a co jak nie będzie rozmycia? Tak patrzę na zdjęcia i tak w chyba ponad 90% rozmycie jest pomijalne bo w zdjęciach przeważnie o coś innego chodzi niż rozmycie.
Z tym łatwym rozpoznawaniem to przeważnie bywa tak, że jest osoba, która stwierdza, że rozpozna, to druga mówi sprawdzam i wstawia dwa zdjęcia i prosi o wskazanie które jest z jakiego aparatu/szkła. Na to ta pierwsza odpowiada, ze nie będzie na podstawie takich pstryków cokolwiek wskazywać. Moim zdaniem lepiej robić zdjęcia niż bawić się w przeglądanie dziesiątek testów i recenzji.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
...Moim zdaniem lepiej robić zdjęcia niż bawić się w przeglądanie dziesiątek testów i recenzji.
Na końcu takiej dyskusji pojawia się osoba, która kończy boje co lepsze takim zdaniem, ale wszyscy zapewne i tak dalej będą się ekscytować testami ;) Ja będę :D
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Wszyscy tutaj rozpatrują obiektyw jako pojedynczy produkt.
Mam 12-35 i 35-100 panasa. Mam jedną średnicę mocowania filtrów. Na dodatek dokładnie taką samą jak 75-300.
Nie będę ukrywał, że olek musiałby zaryć moją szczęką w ziemię, żebym chciał wymienić. Niestety zakres o 5mm dłuższy mnie nie rusza.
12-60,12-50 mogło by być z f/3.5 albo f/4 na końcu i bez problemu bym zmienił. A tak ...
Atak może nastąpić z zupełnie innej strony. Jeśli 12-60 będzie rozsądnie pracował na E-M1 to używki są znacznie tańsze, a zyskuje się dużą uniwersalność.
Oczywiście kosztem wielkości i wagi ale zawsze jakaś trzecia droga. Ja czekam ze swoim egzemplarzem na osobisty test z nową puszką.
Gdybym miał taki zestaw panasa to nawet bym nie myślał o zmianie ale w moim przypadku jestem przed kupnem i im więcej możliwości tym lepiej a może i taniej. Jednak to drogi sport jest i bardzo podatny na nowości (czyt. marketing) a nie zawsze odwdzięcza się lepszym efektem końcowym. Miejmy nadzieję ze będzie dobrze z nowym oly i wszyscy będą szczęśliwi - kieszeń też.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
I najważniejsze, a co jak nie będzie rozmycia?
Trzy rzeczy: ZERO, rozdzielczość na brzegach i jeśli próba była przeprowadzona na korpusie Oly dużo mniej aberracji chromatycznej a nawet jeśli będzie to te obwódki mają trochę inne kolory.
---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Mam wrażenie Chomsky ze panasia to ty widziałeś tylko na zdjęciach ...
Dokładnie, ja nie chciałem komentować.
Jedno zastrzeżenie: nie wiadomo czy gumowe pierścienie zumu/ostrości z czasem nie zflaczeją (jak u kumpla w dwóch mocno nadużywanych 14-140 I).
Jeszcze jedno: u Oly jest mf ring, się przydaje :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
MARSCooL
Gdybym miał taki zestaw panasa to nawet bym nie myślał o zmianie ale w moim przypadku jestem przed kupnem i im więcej możliwości tym lepiej a może i taniej. Jednak to drogi sport jest i bardzo podatny na nowości (czyt. marketing) a nie zawsze odwdzięcza się lepszym efektem końcowym. Miejmy nadzieję ze będzie dobrze z nowym oly i wszyscy będą szczęśliwi - kieszeń też.
Ale jak ktoś nie ma a chciałby kupić również coś dłuższego to ten argument zgodności filtrów też istnieje.
Polara się używa, UV też warto mieć nawet jeśli rzadko będzie zakładany. Przy tej klasie szkieł w tanie filtry nie ma sensu się bawić. Więc każdy nowy obiektyw to kilka dodatkowych stówek na filtry. No i więcej trzeba nosić.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Ale jak ktoś nie ma a chciałby kupić również coś dłuższego to ten argument zgodności filtrów też istnieje.
Polara się używa, UV też warto mieć nawet jeśli rzadko będzie zakładany. Przy tej klasie szkieł w tanie filtry nie ma sensu się bawić. Więc każdy nowy obiektyw to kilka dodatkowych stówek na filtry. No i więcej trzeba nosić.
Słusznie prawisz.
Nie znam nikogo, kto kupowałby obiektyw pod kątem średnicy posiadanych filtrów. To tak, jakby kupować taki, a nie inny samochód, żeby pasował do kompletu opon, które mamy w garażu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie znam nikogo, kto kupowałby obiektyw pod kątem średnicy posiadanych filtrów. To tak, jakby kupować taki, a nie inny samochód, żeby pasował do kompletu opon, które mamy w garażu.
To proste, opony rzadziej osiągają 20% wartości nowego samochodu.