Odp: Enchanted... by aenye :)
Dokumentacyjno-albumowe zdjęcia dzieci rzadko przykuwają moją uwagę. W technikaliach jestem cienki bolek więc się nie wypowiem. Zatrzymałam się tu jednak, bo pierwsza wrzutka (tak, ta z okropnym napisem ;)) zainteresowała mnie. 2, 3 i 4 - relacja z jakiegoś miejsca, pewnie urlopu. Może te skały najmniej. Obróbka wcale mnie nie razi, dobrze się komponuje z klimatem miejsca. Podoba mi się również to przedostatnie zdjęcie dziecięcia po ukosie podane.
Chyba rozumiem o co Ci chodzi z obróbką i filtrami. Mirek pisał Ci o crossie - poczytaj, może to to co Cię zadowoli :D
Patrzę niefachowo, albo coś mnie zatrzyma, albo nie. Myślę że masz oko do klimatów. W sprawach technicznych słuchaj rad chłopaków, wiedzą co piszą.
Powodzenia i witaj na Forum.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
aenye
A to drugie zdjęcie, o którym mówiłam ? W wyróżnionych, tam gdzie jest 10 mniejszych zdjęć, po prawej stronie, na polu? Co to za zabieg?
W tym drugim obróbka siakaś tam była:) Patrząc na to zdjęcie przerobiłem Twoje nie wiem czy podobnie.Załącznik 88431
To było zrobione w Lightroom4. W PhotoScape możesz spróbować na krzywych. Tam gdzie masz Jasność Kolor wybierz (klikając na ten trójkącik) Wykres koloru. To są tzw. krzywe.
Masz trzy (RGB) czerwony, zielony, niebieski. Na dole zaznaczasz którą chcesz operować. Dolny zakres krzywej to cienie, środkowy tony średnie, górny zakres to światła. Klikając na krzywej stawiasz punkt np. na środku i przeciągając krzywą (do góry) w dolnej części uwydatniasz dany kolor w dół osłabiasz. Podobnie z rozjaśnieniem (zakładka u góry luminancja) możesz rozjaśnić tylko cienie lub przyciemnić światła.
Poczytaj o krzywych i krosowaniu. Gotowe ustawienia krzywych możesz zapisać i później zastosować na innym zdjęciu. Po użyciu filtrów także możesz jeszcze na krzywych lekko sobie coś tam skorygować.
Dość zbliżony efekt do mojego można w tym zdjęciu uzyskać programem PhotoScape przy mniej więcej takich ustawieniach krzywych: Załącznik 88432
W oknie krzywych strzałkami prawo lewo możesz cofnąć lub ponowić daną zmianę. Klikając prawym myszy na punkcie znajdującym się na krzywej usuwasz go.
bufetowa - oj, dziękuję za miłe słowa!! bardzo miło przyjmujecie nowych na forum, fajne to. nie wszędzie tak jest :)
andtor - bardzo dziękuję!!! w wolnej chwili stestuję twoje instrukcje :) choć wydaje mi się to na razie czarną magią, to Twoja obróbka faktycznie trochę przypomina efekt tamtej foty. coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu :D po powrocie na pewno was zasypię fotami :D
Cytat:
Zamieszczone przez
aenye
... coś czuję, że moje paryskie zdjęcia będą znakomitym polem do popisu :D
Czy to ważne, że paryskie? Gdyby były z innego miejsca, to byłyby nic nie warte?
Chyba się czepiasz :) Jakaś zerojedynkowa logika. Dla mnie to świetna okazja zmiany scenerii i w ogóle treści zdjęć. Dla mnie to ważne, że zdjęcia będą przedstawiały co innego niż na codzień łapię. Ale pewnie dla Ciebie, który, być może, będziesz je oceniał (będzie mi bardzo miło) nie będzie to miało znaczenia żadnego. Chociaż mam nadzieję zrobić takie, które będziesz oglądał z zainteresowaniem. Po prostu :)
A gdzie tam sie czepia.Z drugiej strony to zawsze zaleci wielkim swiatem.Sama przyznasz,ze inaczej brzmi jak madam Cristine robi photografy w Londynie jak Kryska fotografuje w Sokolowie podlaskim.Wielki swiat to wielki swiat. Albo taki Jozek 23.Jochny 23 to zawsze lepiej brzmi:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mirek, niekoniecznie. Kiedyś np. coś ruskiego było synonimem wiochy, teraz zaś w świecie foto - ruskie i bułgarskie portale są bardzo trędi. Może więc zamiast "photography" coraz częściej będziemy oglądać "фотография" :D Zresztą dużo lepiej brzmi, jak napiszemy: modelka Nadieżda, Marija, Tamara.
Musisz iść z duchem czasu.
Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aenye
Oj tam, oj tam. Aenye się nie da przerobić po wielkoświatowemu ;)
No,chyba,ze wyczaruje cos:mrgreen:
---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post był o 16:56 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Musisz iść z duchem czasu.
Toz ide,juz nawet za kumplami tesknie.
zawsze możesz wpaść na piwo......