Według tego co Ci napisałem poprzednio po wysunięciu rozpraszacza to wyświetlane GN powinno wynosić tyle co dla najkrótszej ogniskowej czyli wg tego co podales GN18. Zgadza się?Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Wersja do druku
Według tego co Ci napisałem poprzednio po wysunięciu rozpraszacza to wyświetlane GN powinno wynosić tyle co dla najkrótszej ogniskowej czyli wg tego co podales GN18. Zgadza się?Cytat:
Sorki, ale trochę niejasno to napisałem - bez rozpraszacza najkrótsza ogniskowa to 12mm. 8 i 10mm jest dostępne tylko po wysunięciu go. Niezależnie jaki byłby ustawiony zoom, wysunięcie rozpraszacza powoduje przestawienie go na 10mm, a przyciskiem Zoom można przechodzić tylko pomiędzy wartościami 8 i 10mm.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
dog_master - gratuluję :-) Powodzenia w dalszych bojach :-) A zdjęcie możesz pokazać - my nikomu nic nie powiemy ;-)
No właśnie Robert - to jest potwiedzenie tego co napisałem.
Chyba Ciebie nie rozumiem ... skoro przy najniższej "normalnej" ogniskowej jest GN28, to wg tego co piszesz, tyle samo powinno być przy 8mm ....Cytat:
Zamieszczone przez rodia
a ile jest?
Tyle ile napisałem - GN18@8mm :)Cytat:
Zamieszczone przez rodia
To zgłupiałem. Moja FL-36 pracuje wg tego co pisałem. Widocznie w FL-50 jest inaczejCytat:
W ostatni weekend wymęczyłem trochę FLkę i nie mogę złego słowa powiedzieć o tej lampie - jest naprawdę super :-) Co nieco spostrzeżeń:
- w domu jest rewelacyjna - przy ISO100-200 pięknie rozświetla duże pokoje tak, że na zdjęciach nawet nie widać ostrych cieni.
- do delikatnego doświetlania portretów jest rewelacyjna (postaram się jutro wrzucić parę zdjęć do działu ocena ... :-) )
- w kościele ... hmm .. to zależy. Przy KITowym 14-45 cudów nie można się spodziewać.
Fociłem w nieoświetlonej Bazylice Mniejszej w Niepokalanowie i tylko co któreś zdjęcie spełniało moje wymagania (aczkolwiek rodzince prawie wszystkie pasowały ... )
Generalnie:
- próbując zrobić jakąś panoramę, lepiej ustawić dłuższy czas i robić bez lampy - dużego kościoła miękko się nie oświetli nawet na ISO800 ...
- bez mydelniczki ani rusz - podniesienie głowicy nie jest wystarczające - w białym kościele efekt jest taki, że część ścian/sufity gdzie jest skierowana głowica zostaje prześwietlona, a pozostała część kadru niedoświetlona
- przy robieniu zbliżeń osobom czasami jest ciężko o prawidłowe doświetlenie tła - sufit był na tyle wysoko, że nie miałem za bardzo od czego odbić. Przy 45 stopniach już coś się uzyskiwało, ale tutaj po raz kolejny dawał się we znaki brak dyfuzora.
Tak czy inaczej przede mną jeszcze dużo nauki w tym zakresie :-) A ja póki co zaraz biorę się za szukanie jakiegoś w miarę taniego i dobrego rozwiązania - ma ktoś jakieś sprawdzone aukcje/produkty za rozsądną cenę?
[przeczytałam ponownie ten temat, foto.jasiu.pl - nawet nie raz i nie dwa... ale nadal mi srednio cos idzie :( a niedlugo 100dniowka = foty z błyskaczem...]
Jak mierzycie naświetlenie tła...? Ja jak dotąd zoomuję jak mogę i wtedy matrycowy, ale ze stałką wtedy jest problem. Przestawiać modela to też kiepskie rozwiązanie ;) Na pomiar punktowy muszę bardzo uważać - nie umiem trafić w taki element tła, który byłby średnio naświetlony :/
Od czego zależy kompensacja błysku...? Wiem, że gdy flesz ma "musnąć" to minus [i to mi nawet wychodzi :)], a plus? Gdy jest glownym zrodlem swiatla? Kiedy uzywamy +? Czy jezeli mam lampe w TTL to kompensacja blysku uzywana jest analogicznie do kompensacji ekspozycji w pomiarze matrycowym? [duzo bialego +, duzo czarnego -]?
Na stronie foto.jasiu.pl napisane jest, ze "w pewnym zakresie, czas otwarcia migawki nie ma wpływu na zarejestrowanie błysku flesza" - w jakim...? ;) od poruszenia do synchronizacji? [ok.1/20-1/180]?
Last but not least... Gdy mam np. tlo w miare tak samo slabo oswietlone jak obiekt [powiedzmy twarz], to niedoswietlam tlo o powiedzmy -2EV i blyskam lampa w ttl. Jaka powinnam ustawic korekcje blysku, zeby nie przepalic twarzy? Probowalam wszystkich mozliwych kombinacji, ustawienia sa losowe, wyniki tez, powtarzalnosc zerowa, nie wiem, co robie ;)
A w ogole to robiac zdjecia bez lampy robie zazwyczaj na matrycowym i steruje korekcja ekspozycji [w przypadku ludzi] w zaleznosci od tla. Z lampa... Mam zlo i mrok a nie portrety :/ No chyba, ze jest jasno i przypadkowo mam lampe, co by lekko rozswietlic przy jasnym tle ;).
Na razie to chyba tyle ;) jakby ktos wiedzial i powiedzial, to bym byla wdzieczna :)
Buu nikt mi nie pomoże...? :(