Odp: [malutki] Canon EOS 100D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a co Ci szkodzi pobrać plik i samemu spróbować podostrzyć? ciekawe rzeczy czasem wychodzą...
Niby nic mi nie szkodzi samemu wyostrzyć, tyle że często słyszę różne opinie wydawane właśnie na podstawie tego co pokażą "Optyczni", a z samplami "Optycznych" to już różnie bywa, a odkąd z któregoś Nexa robili je przez szybę to już mi się nie chce brać poważnie tego typu zdjęć z ich strony.
Ich testy optyki dają mi sensowną informację, ale sample...
Cytat:
W tych linkach które podałem powyżej wyostrzanie jest chyba jakoś normalniej ustawione... więcej powiem, wydaje mi się że Canon coś pokombinował z filtrem AA... z dobrym obiektywem zdjęcia są (moim zdaniem) dosyć szczegółowe jak na Canona
Obrazki ze strony Canona są ok. Z drugiej strony byłoby głupio gdyby producent jako oficjalne sample pokazywał coś kiepskiego (choć w sumie Sony tak zrobiło).
Nie umiem na ich podstawie stwierdzić czy matryca jest lepsza niż w poprzedniku, czy też jak się ma do aparatów konkurencji, ale wygląda że tragedii nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a co Ci szkodzi pobrać plik i samemu spróbować podostrzyć? ciekawe rzeczy czasem wychodzą...
A ja wzielem po dwa pliki z jednego i drugiego.
Obrabiane gdyby byly identycznie to te z literka b byly by przeostrzone.
Wiec z tego gornego linka(literka a) sa ostrzone dwukrotnie i te nocne jest odszumiane.Te z dolnego (literka b) sa raz ostrzone tylko i oczywiscie wszystkie sa pomniejszone.
Obrabiane za pomoca gotowej akcji.Załącznik 84263Załącznik 84264Załącznik 84265Załącznik 84266 tak jak ja bym je wstawial na forum
no ale Ty wziąłeś sample Canona, a jakbyś to zrobił z samplami z Optycznych? (kurcze, nie wiem czy Cię do złego nie namawiam i czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc
Pewnie nikt się do tych zdjęć nie przyznaje, bo jakoś trudno mi uwierzyć, żeby ktoś mógł się pod nimi podpisać ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
no ale Ty wziąłeś sample Canona, a jakbyś to zrobił z samplami z Optycznych? (kurcze, nie wiem czy Cię do złego nie namawiam i czy to nie będzie naruszenie ich praw autorskich etc)
Myslisz o tych paniach w bialych lekarskich ......No tez se wzielem i zaznaczam,ze nie jestem autorem tego zdjecia i nigdy nie bede chcial byc.Tylko pomniejszylem,wyostrzylem,odszumialem i zrobilem balans wg ucz mych. Wyszedlo to mnie takZałącznik 84271
i wyprałeś przy okazji dziewczynkom fartuszki :) bo na oryginalnym zdjęciu takie pożółknięte już były