Odp: Zielonogórski street
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
tak, to prawda. Niestety zupelnie nie czuje i nie rozumiem Zielonej Gory, wiec wlocze sie bez celu z aparatem, na sile szukajac kadrow z nadzieja, ze miasto w koncu do mnie przemowi. W tym momencie tak na prawde nie mam nic do powiedzenia na temat tego miasta.
Zajrzyj na targ wcześnie rano, pod kościoły, do parków, zaprzyjaźnij się z miejscowym Związkiem Hodowcow Golębi, Zajrzyj na orliki, pod i do hal sportowych gdy trenują tam młodzi ludzie, na baseny, biegi masowe, maraton?, pod komendę uzupełnień w czasie, gdy werbują żołnierzy. zajrzyj do kolejarzy, drogowców zimą, gdy wychodzą ludzie z zakładów pracy, gdy wyjeżdżają autobusy z zajezdni tamtejszego MPK. na festyn wiosenny i jesienny , dożynki w sąsiednich gminach, tam znajdziesz prawdziwe życie i świetnych modeli. W południe, na tych ulicach po których chodzisz tego życia nie ma. I podejdź bliżej do tych wszystkich ludzi jak to ma być dobry street.
A teraz już sobie idę , gdzie indziej...
w 5 jak dla mnie jest potencjal , bez przechodnia i z ciasniejszym kadrem ,pozdr
apz, nic dodać, nic ująć. Szkoda że nie jestem streetowcem, ale może kiedyś.... Twoje rady będą jak znalazł.:grin:
Łap emocje ludzi a nie ludzi w kadry...pięknie powiedziane, trudniej zrobić, może dlatego Magnum Photos to nie moloch z 50 000 fotografami.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zajrzyj na targ wcześnie rano, pod kościoły, do parków, zaprzyjaźnij się z miejscowym Związkiem Hodowcow Golębi, Zajrzyj na orliki, pod i do hal sportowych gdy trenują tam młodzi ludzie, na baseny, biegi masowe, maraton?, pod komendę uzupełnień w czasie, gdy werbują żołnierzy. zajrzyj do kolejarzy, drogowców zimą, gdy wychodzą ludzie z zakładów pracy, gdy wyjeżdżają autobusy z zajezdni tamtejszego MPK. na festyn wiosenny i jesienny , dożynki w sąsiednich gminach, tam znajdziesz prawdziwe życie i świetnych modeli. W południe, na tych ulicach po których chodzisz tego życia nie ma. I podejdź bliżej do tych wszystkich ludzi jak to ma być dobry street.
Moim zdaniem nic na siłę.
Pewnego dnia idąc ulicą hellbike zauważy kilkanaście świetnych motywów. Następnego dnia znów. Dziś przechodzi tamtymi miejscami ale wydają mu się nijakie. To normalne, jak śpiewał klasyk:
http://www.youtube.com/watch?v=2UnpGSRk4hQ
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
Foty z dzisiejszego spaceru.
samsung nx10 + 30mm
1.
Zdjęcia nie tak dobre jak ostatnio przez Ciebie wrzucane, ale jeśli wziąć pod uwagę, że pochodzą z jednego spaceru to są więcej niż niezłe. Potwierdzają, że masz instynkt i od niechcenia robisz to, co wielu innym nie wychodzi mimo usilnych starań. Najlepsze moim zdaniem są 1 i 3.
Rozbawił nie bardzo komentarz o smyczy. Akurat ten efekt "cięcia" jest najciekawszy w tym zdjęciu. Gdyby na zdjęciu był tylko ten Pan z tą "uciętą smyczą" i tło byłoby bardziej jednolite i abstrakcyjne to zrobiłaby z tego się fota, że hej.
O tej porze roku nawet w weekend w dużym mieście teoretycznie wieje nudą... (przykład z Poznania)
Aczkolwiek jak się dobrze rozglądnąć to da się poszukać.
PS.
rok temu zimą jak nie miałem pomysłu gdzie iść robić zdjęcia to w sobote robiłem rajd po muzeach (soboty są darmowe) albo spędzałem kilka godzin w Muzeum Narodowym, sporo można się nauczyć i zrozumieć oglądając stare obrazy, dodatkowo fajne miejsce do fotografowania ludzi...
dodatkowo ciepło jest i na głowę nie pada (ciepły płaszcz można zostawić w szatni więc jest wygodniej)
reasumując jak troszkę pokombinować i poznać życie swojego miasta to nieda się nudzić ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
...
Rozbawił nie bardzo komentarz o smyczy. Akurat ten efekt "cięcia" jest najciekawszy w tym zdjęciu. Gdyby na zdjęciu był tylko ten Pan z tą "uciętą smyczą" i tło byłoby bardziej jednolite i abstrakcyjne to zrobiłaby z tego się fota, że hej.
Tu się zgadzam, ale gdyby.... Zdjęcie przedstawione na forum nie posiada zalet , o których piszesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zajrzyj na targ wcześnie rano,[...]
W Zielonej niezłym miejscem mogą być też dworce (PKP, PKS), przystanki MPK przed uczelniami, w niedziele okolice kościołów, perspektywa deptaka, okolice klubów w sobotni wieczór, szybowisko czy okolice fontanny w słoneczny dzień. odeskowani reklamiarze (kredyty, chwilówki), okolice sklepu AS koło ratusza (ciekawi ludzie, ale bądź ostrożny), wreszcie wspomniany przez zulkę szlak bachusików i Bachusa.
Dziś - pierwszy śnieg w tym roku, utrzymuje się do teraz, a poza tym, hellbike, zaglądaj około 18-tej w piątki na róg Drzewnej i Sowińskiego ;-). Za zimno już na grajków ulicznych, ale w okolicach 1 listopada, jak co roku, nastąpi wysyp malowniczych ludzi z kartonikami opisanymi kulawą polszczyzną... :-(.
Trza poczekac do winobrania.Jak pouczestniczy to pozniej wszystko bedzie sliczne i warte obiektywu.A jak nie to ....moze koronkarstwo,tez niezle hobby:-P:mrgreen::mrgreen::-P:-P