Odp: Jaki jasny obiektyw do E520
ZD50 i bedziesz zadowolony, inne zuiko jakie mam to ZD 14-54, ZD 70-300, ZD 35 czy ZD 9-18, od dluzszego czasu uzywlaem juz tylko ZD 50
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Wcale bym się nie zdzwił gdyby ZD35 miał ładniejszą głębię od tego Samyanga - a i AF (wolny bo wolny ale ... ) czasem się przydaje (w końcu wizjer w E-520 nie rozpieszcza ....)
Generalnie jak rozważasz manuale, to za cenę Samyanga miałbyś kilka fajnych i jasnych OM'ów + ZD35 - taki set byłby bardziej uniwersalny.
Poza tym 85mm x 2 dla małego obrazka to już się robi mała lornetka - w ciasnych pomieszczeniach mógłbyś mieć problem ze zrobieniem ładnego ujęcia.
Może lepiej zerknij na 35 F1.4 od Samyanga?
--
85mm x2 jest za długi do portretów, ale 35mmx2 jest z kolei za krótki jak na mój gust :)
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
--
85mm x2 jest za długi do portretów, ale 35mmx2 jest z kolei za krótki jak na mój gust :)
To prawda - 35 to albo do "popiersi" albo bardzo dużych zbliżeń - same twarze wychdzą nieco zniekształcone ...
Ale za to głębia ostrości jest super :)
Czyli budżetowo to OM50 + ZD35 ewentualnie nieco dołożyć i zamiast tych dwóch kupić używanego ZD50
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
To prawda - 35 to albo do "popiersi" albo bardzo dużych zbliżeń - same twarze wychdzą nieco zniekształcone ...
Ale za to głębia ostrości jest super :)
Czyli budżetowo to OM50 + ZD35 ewentualnie nieco dołożyć i zamiast tych dwóch kupić używanego ZD50
-------------
35x2 nie polecałbym do bardzo dużych zbliżeń... Co prawda ogniskowa 70mm należy do zakresu portretowego, ale normalny (klasyczny) wygląd twarzy uzyskujemy w zakresie odległości 1,7-2m... Przy mniejszej odległości od twarzy powiększa się nos, a przy większej powiększają się (odstają) uszy i spłaszcza się bryłowatość (trójwymiarowość) głowy :). Przy podejściu klasycznym ogniskową 70mm należy używać do portretów w szerszym planie... (Przypominam, że ogniskowa nie powoduje tych zniekształceń, ale odległość od motywu...)
Wydaje mi się, że ztymi zbliżeniemi, to chodziło o to, żeby detale twarzy fotografować.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Wydaje mi się, że ztymi zbliżeniemi, to chodziło o to, żeby detale twarzy fotografować.
----------
Jeśli o to chodziło, to oczywiście popieram ZD-35 to jest żyleta ...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Dokładnie tak - pięknie wychodzą nim np oczy, brwi, rzęsy - po prostu żyleta :)
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertW3D
Wcale bym się nie zdzwił gdyby ZD35 miał ładniejszą głębię od tego Samyanga - a i AF (wolny bo wolny ale ... ) czasem się przydaje (w końcu wizjer w E-520 nie rozpieszcza ....)
Mozesz mi to rozwinac, najlepiej na przykladach?
Bo tak sobie niebardzo potrafie wyobrazic jak GO moze byc na jednym brzydka, a na innym ladna.
pozdro
W końcu stanęło na PENTACON PRAKTICAR MC 1:2.8 f=28mm.
Ale dzięki za sugestie, jak coś trafię urzywanego to będę wiedzia już nieco więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
wroc777
W końcu stanęło na
PENTACON PRAKTICAR MC 1:2.8 f=28mm.
Ale dzięki za sugestie, jak coś trafię urzywanego to będę wiedzia już nieco więcej.
Nie żebym się czepiał, ale wydaje mi się, że 28 mm (56 mm) to trochę za mało do portretu...