Mnie się taka Toskania nie widzi, nic a nic :roll:
Wersja do druku
Mnie się taka Toskania nie widzi, nic a nic :roll:
Moze dlatego Ci sie znudzila,ze jestes zafascynowany nowa zabawka..Ja mysle ,ze do irenek nie nadaja sie wszystkie kadry tak jak w tradycyjnej fotografi.Odpowiedni uklad(swiatlo,cien,i barwy) jest co najmniej niezbedny,zeby tooto sie dalo ogladac.Pamietaj ze irenki to ostrosc na granicy przegiecia,wszelakie niedoostrzenie i pokazanie "mydelka" w kadrze to odrzut.Oczywiscie mozesz inaczej uwzac,wszak o gustach sie......:mrgreen::mrgreen:
Te troche podostrzylem bo osobiscie mi "mydelko" nie pasowalo:-P
Załącznik 66240
Masz rację, można to podostrzyć - poprawię.
Miałem dwie nowe zabaweczki aparat do IR i E-M5, miałem też pożyczone E-5, ale nie wyjąłem go ani razu. Za dużo nowości na raz. Masz rację co do światła i cieni. Próbuję się ze zdjęciami z rożnych dni , robione przy rożnym świetle i uczę się szopa, korzystam z ACR-a w zakresie w jakim nigdy dotąd go nie wykorzystywałem.
A co do samego ostrzenia - na moich zdjęciach przyzwyczaiłem się ostrzyć oszczędnie, może stąd ten brak wyczucia...
A co do znudzenia - tam jest zabytkowy prawie każdy dom, z malutkich mieścinach pobudowano przez wieki po kilka kilkanaście katedr i kościołów, w srodku swiatło liche, poczerniałe kopie malowideł , jedyne co imponuje to sztuka kamieniarzy, ich kunszt.Masa pięknego rękodzieła , to mozna faktycznie podziwiać , a krajobraz - w zasadzie cały region jest pusty chociaż uprawiany, potęzne pola z pozwijanemi belami siana, ludzie mieszkają w większości w górach lub na wzgórzach, pola i wzgórza i jary, pieknie wygląda przez w pięknym świetle po półtorej godziny rano i wieczorem , gdyby nie spotykane z rzadka bydło i barany jest jak wypalone słońcem pustkowie pocięte drogami z licznymi mknącymi samochodami, w miastach tłok , w miasteczkach podobnie. wcześnie rano spotykalem rolnikow w ciągnikach na białych toskańskich drogach.
Pozdrawiam AP.
Kurczę.. ja nie wiem. Z jednj strony rozumiem fascynację pewną tymi fotami IR, ale z drugiej wydaje mi się, że ich fajność polega jedynie na tym, że to IR. Czyli takie widzenie normalnego świata tylko inaczej, sztucznie, zbyt sztucznie, zbyt inaczej. Poza moją granicą przyswajalności. Dla mnie takie zdjęcia wyglądają jak proby odwracania barw w PSie i zabawy z kolorystyką i kurde no, nie widzę w nich nic "łał!" :(
Sam jak nabędę coś nowszego niż E-30, to E-30 przerabiam na full spectrum i będę się bawił fotami full spectrum.. może to o tę zabawę chodzi? No nic, czas pokaże. :)
Wolę apzie twoje klasyczne, zamglone pejzaże i pejzaże w ogóle i liczę, że z Toskani pokażesz coś normalnego, klasycznego, a nie tylko IRenki? Na razie uraczyłeś nas tylko zdaje się 2 widoczkami. Ja czekam na jakąś fajna foto-relację z użyciem OM-D :)
T.
A myślisz , że to pełne widmo będzie bardziej strawne? Przy moich IR-enkach nauczyłem się o kolorach i szopie więcej niż do tej pory, coś musisz przygasić , by resztki koloru wydobyć, nasyceniem i balansem kolorów musisz poszukać faktury, wciągnęło mnie to fascynujące zajęcie nie ukrywam, a nie chce produkować obrazków wyłącznie biało-czarnych, biało-miodowych czy biało-niebieskich Jakaś 1/3 moich zdjęć z Toskanii zrobiona jest w IR, często w tych samych miejscach i z tego samego statywu, taki przyspieszony kurs zastosowania IR w mojej fotografii.
Pozwolę sobie podziękować w tym miejscu Mirkowi , za bezcenne dla mnie uwagi.
Ciąg dalszy moich poszukiwań:
09.Boczna uliczka w Pitigliano
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1341164753
10.Moja wizja -Obrazka z drogi
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1341164760
11.Prawie nie ruszony jpg z aparatu:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1341164763
12.Jeden z najsłynniejszych żywopłotów w okolicy Pienzy tym razem w IR. Mam też w kolorze , na razie nie doszedłem...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1341164772
To jest frajda, nie? A jak to przełożysz na "normalne" foty, o ... wtedy dopiero będzie zabawa!Cytat:
Zamieszczone przez apz
A mnie znowu architektura się podoba.
Ta uliczka w Pitigliano- fajna :)
Jak mam być szczery to Twoja wizja "Obrazka z drogi" mi się nie podoba. Dałeś zbyt dużo kontrastu, drzewa w oddali dużo straciły na szczegółowości. Sama funkcja auto-kontrast, czy auto-kolor i wyglądało by lepiej mz. Co do tego jpg. z puszki mam tylko jedną uwagę. Zbyt kompresujesz zdjęcia. Przy dłuższym boku 1200pix ma zaledwie 220KB.