Problem w tym, ze ciezko cos znalezc, co odpowiadaloby ogniskowymi tej Sigmie... Jesli ktos chce miec taki przedial ogniskowych, to chyba nie ma alternatywy dla tej Sigmy 135-400.
Wersja do druku
Problem w tym, ze ciezko cos znalezc, co odpowiadaloby ogniskowymi tej Sigmie... Jesli ktos chce miec taki przedial ogniskowych, to chyba nie ma alternatywy dla tej Sigmy 135-400.
Dokładnie. Jedyna alternatywa to 50-500 w dwukrotnie wyższej cenie albo Zd300 ;)Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Sigma 135-400 jest obiektywem amatorskim i doszukiwanie się ostrości na poziomie zd50 jest nie na miejscu. Obiektyw ten daje frajdę i po lekkim podostrzeniu fotki są na akceptowalnym poziomie.
pzdr
Tez tak uwazam. Alternatywy nie ma, a to co mamy wcale nie jest takie zle. Pamietajmy, ze to szklo za ~2200zl. Biorac pod uwage, jakie to ogniskowe mysle, ze z ta jakoscia zdjec nie jest to duze przeplacenie, o ile w ogole. Oczywiste jest, ze brakuje szkla, ktore mialo by ten sam rozstaw ogniskowych, ale byloby lepsze optycznie i choc troche jasniejsze. Tyle, ze wtedy nie ma co liczyc na taka cene. Okolo 2000zl to jeszcze cena bardziej amatorska.Cytat:
Zamieszczone przez johan
Dlaczego zd 300 jest takie drogie ? Pytam poważnie bo ilekroć spogladam na jego cenę to mdleję. Wiem, że to stałka i swiatło 2,8 ale czy cena jest adekwatna do tego co może zaoferować ten obiektyw?
kwestia ze ten "akceptowalny poziom" kazdy ma ustawiony gdzie indziej :)Cytat:
Zamieszczone przez johan
wazne ze Tobie pasuje, ja wyrazilem tylko swoje zdanie, wolalbym 200mm i cropowac z matrycy
pzdr
Wpadnij do Poznania jutro i sie przekonaj :) Nie wiem, w zyciu nie mialem go w reku. Mam nadzieje, ze w Wawie bedzie. Patrzac, jakie to ogromne bydle, musi byc to kawal swietnego szkla. Poza tym takie obiektywy to raczej rynek niszowy. Bardzo malo ludzi to kupi, stad tez pewnie bierze sie tak wysoka cena.Cytat:
Zamieszczone przez matzone
Widzę Johan, że masz zdrowe podejście do tematu. Najważniejsze jest nasze zadowolenie ze sprzętu.
Pozdrawiam i popieram
chyba sobie jaja robicie. ZD300 to zawodowy obiektyw, którego od początku nie ma do czego podpiąć w E-Systemie... myślę, że coś w stylu E-510, ale zbudowane bardziej jak E-1 by się nadawało, ale poza tym to zima.
ekwiwalent 600mm bez stabilizacji to lekki niefart. taki słoik wymaga poważnego korpusu i grubej kasy... to jest stałka czyli jakościowo pewnie zabija.
po takim zdaniu "Też bym chciał jakość zd 300 w cenie 135-400 ;) " to logiczne jest ze chodziło o ZD 70-300mm 1:4.0-5.6. No a jesli nie to johan ma dziwne poczucie humoru :mrgreen: