Odp: Dylemat przed zmianą na mikrusa
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrlg
Jaką to szybkość na mikrusie tracisz? AF jak słyszę jest równie dobry co w DSLR. Szkła jasne. ISO możę trochę niższe, ale jak widzę opinie to DSLR Olimpusa w zawodach iso marny jest na tle innych marek, tak więc mikrus w tej kategorii wiele nie traci do E systemu.
P.
Jaką szybkość? Guzikologię, wizjer optyczny, AF ciągły. Śledzenie i seria to nie domena mikrusów Olka (na razie - bliska nadzieja w OM-D). Poza tym kiepsko się trzyma z tele (a E-PL3 kiepsko mi się trzymało z czymkolwiek). Wiem, są puszki pokroju G/GH, ale gabarytami zbliża się to już do małej lustrzanki. Ja fotozłom noszę w małej torbie, nigdy nie taszczyłem więcej niż puszka plus dwa szkła i lampa (a to ostatnie wyjątkowo) więc pewnie dlatego nie odczuwam wagi mikrusów. W porównaniu do E faktycznie niewiele tracimy (poza ergonomią i AF z takim choćby 12-60). W zasadzie - zależy co masz w tej chwili i jakie szkła (ogniskowe) cię interesują. Chodzi mi o to, że lepszy (bardziej mobilny) może być kompakt o jasnym obiektywie niż kolejny system. I mniejszy koszt.
Mały edit: W tej chwili masz wielką ciężką uszczelnianą puchę. Może mniejszy Pentax? Może uszczelnienia nie są potrzebne? Jeżeli poza manualami brak konkretnych szkieł nie mających odpowiedników w mikro, to jednak E-P3 lub coś z Panasa.
Mniejszy edit: Do dzieci trzecie Peny są już ok pod względem AF, fajne jest ostrzenie na oczy. A ekran w E-PL/M jest "pod filmy" - 16:9 - da się przyzwyczaić.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Czy 14-45 od Panasa jest istotnie lepsze optycznie od kitów Olka?
Powiem tak, wydaje mi sie, ze najlepszym z kitow mikro jakie wyszly jest wlasnie Panasonic 14-45...
piotrlg,
Nie patrz przez pryzmat stare/nowe. Ot np Panas w 100% 100-400 nowy panas 160-640 iso, co tak na prawde daje to samo.
Moze sciagnij sobie pare rawow z G1, G2 i G3 oraz Olka i porownaj, wybierz tego, ktory wg Ciebie Ci pasuje.
Roznica w obrazkach jest jak dla mnie pomijalna wiec po co przeplacac?
AF smiga, iso 800 ujdzie, robie nawet 3200, kwestia sytuacji...
pozdrowionka
G1 jest fajny. Ale często przydaje się możliwość filmowania. G1 nie filmuje. Warto pamiętać. Dziś filmowanie to w zasadzie standard i można się zdziwić po zakupie.