Odp: Sigma 19mm f/2.8 EX DN MTF
Nie kracz. Jeżeli to szkiełko jest takie dobre, to 17/2,8 będzie mało ciekawą opcją. Mam nadziej, że Sigma dalej będzie rozbudowywać szklarnie m4/3 i da jakieś fajne makro i szeroką jasną stałkę, jakieś 12 lub 14/1,x no i oczywiście jakiś jasny zoooom :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
"Mimo szerokiego kąta, obiektyw pozwala "wycinać" fragmenty obrazu sprawiając wrażenie trójwymiarowości dzięki dużej jasności..." :shock:
Niezłe. Na fotozakupach jest normalniejszy opis. Ciekawe czyjego autorstwa jest ta poezja eksperymentalna - sklepu czy dystrybutora?
PS - jest osłona w standardzie, do razu widać, że to niższa półka niż Olympus:twisted:.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
PS - jest osłona w standardzie, do razu widać, że to niższa półka niż Olympus:twisted:.
Osłonę Sigma chyba zawsze dołączała, rozpieszczają pod tym względem.
Dobrze ze to nie klasyczny naleśnik generujący tylko wady w postaci dystorsji, choć różnie to bywa, ale jest szansa że beczki nie robi.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Hihi, ostatnio Nikon na przekór Cwanonowi i widać Olkowi też dołącza nawet do tańszych obiektywów osłonę przeciwsłoneczną i futerał :-)
Czy ktoś już może kupił to szkiełko i chciałby pochwalić się wrażeniami? Poważnie rozważam jego zakup - głównie ze względu na cenę. Sigma jest prawie połowę tańsza od Panasonica 20mm i tańsza od Olka 17mm, natomiast z tego co widziałem to jedyną poważną wadą (poza wymiarami) jest CA. Zastanawiam się czy czekać na nową wersję 17mm... niestety póki co ani widu ani słychu.
Ja czekam, aż Sigma/Tamron zrobią coś jasnego w zakresie 12-50 lub 12-35...