Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
Głównie chodzi o cenę. Nie wiem czy te aparaty przypadną mi do gustu i dlatego nie chciał bym inwestować kupę kasy. Co do wspomnianego E-PM1 jest on fajny, lecz nie ma gripa. Wiem, że jest to akurat mała wada, ale miałem w ręce E-PL1 oraz E-PM1 i zdecydowanie lepiej się trzyma ten pierwszy.
Odp: Użytkownicy Olympusa Pen jakie są wasze wrażenia jak oceniacie jakość zdjęć it
TO jak Ci odpowiada e-pl1 to kupuj. Nie ma co roztrząsać. ;)
No odpowiada. Teraz tylko pytanie czy wybrać E-P1 czy E-PL1? Czy obiektywy do tych aparatów pasują też do innych modeli z serii PEN?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
No odpowiada. Teraz tylko pytanie czy wybrać E-P1 czy E-PL1? Czy obiektywy do tych aparatów pasują też do innych modeli z serii PEN?
Wszystkie obiektywy systemu m.4/3 będą pasować. E-P1 jest solidniej zbudowany i wygodniej się go obsługuje, ale E-pl1 daje lepszy obrazek (ilość szczegółów) i ma możliwość wpięcia wizjera elektronicznego i innych akcesoriów. Poza tym aktualna cena E-pl1 jest świetna.
W sumie ten E-PM1 jest całkiem ciekawy. Cena nie jest aż tak dużo większa od E-PL1. Co o nim sądzicie? Jak się ma do E-PL3?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
W sumie ten E-PM1 jest całkiem ciekawy. Cena nie jest aż tak dużo większa od E-PL1. Co o nim sądzicie? Jak się ma do E-PL3?
Jest mniejszy ;)
http://www.dpreview.com/products/com...ducts=oly_epm1
W skrócie - matryce cała trójka ma te same. E-pl3 wygrywa nowszym procesorem i ruchomym ekranem i wraz z e-pm1 maja lepsze filmy i lepszy lcd, oba też są mniejsze i mają szybsze zdjecia seryjne.
E-pl1 ma za to wbudowaną lampkę co przy amatorskim pstrykaniu ma jednak duże znaczenie;)
Możesz wydać więcej -> e-pl3
Ma być jak najmniejsze -> e-pm3
Ma być dobrze i oszczędzić kieszeń -> e-pl1
Kamol3 - grizz to ładnie rozpisał, można jeszcze dodać kilka szczegółów - szybszy AF w nowszych aparatach, inny (niekoniecznie lepszy) kit, E-PL1 jest niestety jedynym z wymienionych, gdzie ISO jest skalowane od 100. Mniej lub bardziej subtelnych różnic jest cała masa, bardzo polecam ściągnięcie (ze stron Olympusa) i przeglądniecie instrukcji obsługi aparatów, które Cię interesują. E-PL3 ma kilka całkiem fajnych ficzerów w sofcie, niedostępnych w E-PL1.
A propos lampki, to w przypadku E-PL3 (nie wiem, jak E-PM1) dostaniesz w zestawie małą lampkę wsuwaną na sanki. Jak nie używasz elektronicznego wizjera, to w sumie ci to przeszkadzać nie będzie.
Lampkę widać np. tutaj http://www.dpreview.com/reviews/Olympusepl3/page3.asp
Pozdrawiam
W E-PM1 również dodają lampkę do zestawu. Co sądzicie o Lumixach? GF1, GF2 albo GF3? Nie ukrywam że wygląd aparatu też jest dla mnie ważny. Z Olków to najmniej podoba mi się E-PL1, a znowu z Lumixów to GF3.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
W E-PM1 również dodają lampkę do zestawu. Co sądzicie o Lumixach? GF1, GF2 albo GF3? Nie ukrywam że wygląd aparatu też jest dla mnie ważny. Z Olków to najmniej podoba mi się E-PL1, a znowu z Lumixów to GF3.
TY tak od ściany - do ściany.
Podobna matryca, od GF2 dotykowy ekran, GF-3 ma lampkę i nie ma portu na wizjer i jest najmniejszy z tej trójki. Wszystkie nie mają stabilizacji w body.