Odp: ciemna plama w zdjęciach pomocy
zauważyłem też, że przy mniejszych przesłonach plamki są coraz mniej widoczne, mam tylko nadzieję że uznają to w ramach gwarancji
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
To jak stabilizacja jest wyłączona a robi "trrrr" przy włączaniu aparatu to coś nie teges - SSWF nie słychać (przynajmniej nie słyszałem w E-450/520/620/30). Rozumiem że teraz który obiektyw byś nie podpiął jest to samo? W takim razie proponuję serwis Olka, jeżeli masz jeszcze gwarancję - inaczej można coś popsuć a 2 tygodnie bez puszki może jakoś wytrzymasz.
E-620 terkoce krótko przy włączaniu nawet jak stabilizacja jest wyłączona. W E-510 tak nie było i też myślałem, że coś nie tak, ale kilku Kolegów z Forum (w tym Kolega Moominek, który już nie pamięta ;-) ) też tak ma, więc chyba to normalne w tym modelu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
E-620 terkoce krótko przy włączaniu nawet jak stabilizacja jest wyłączona.
Jeśli stabilizacja jest wyłączona, to nie powinien terkotać. Może chodzi Ci o dźwięk autofocusa, który się resetuje przy każdym wyłączeniu aparatu?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jeśli stabilizacja jest wyłączona, to nie powinien terkotać. Może chodzi Ci o dźwięk autofocusa, który się resetuje przy każdym wyłączeniu aparatu?
Nie, to takie krótkie grzechotanie przy włączaniu. Cichsze i delikatniejsze niż to przy włączonej stabilizacji. W plenerze trudno to dostrzec. Pięciu Kolegów z Forum też tak ma, więc chyba to normalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Potwierdzam, 620 terkocze krótko przy WŁĄCZANIU, niezależnie od ustawienia IS.
Chcę tylko przestrzec wszystkich przed używaniem aptecznych gruch. Mają one czasami w sobie talk i efekt końcowy czyszczenia może kwalifikować się do serwisu.
Kupiłem ostatnio specjalną gruchę z filtrem powietrza do foto za niecałe 4 dolary (przesyłka darmo) - jak widać cena nie uzasadnia innych eksperymentów.
Zawsze można gruchę z apteki przepłukać i wysuszyć.
zauważyłem też że te plamki są widoczne praktycznie tylko przy przesłonie 22 i troszkę widoczne przy przesłonie 16
Cytat:
Zamieszczone przez
Wesoły Miś
E-620 terkoce krótko przy włączaniu nawet jak stabilizacja jest wyłączona. W E-510 tak nie było i też myślałem, że coś nie tak, ale kilku Kolegów z Forum (w tym Kolega Moominek, który już nie pamięta ;-) ) też tak ma, więc chyba to normalne w tym modelu.
Aż sprawdziłem - faktycznie :oops:. Jak to mówią - pamięć dobra ino krótka...
Dobra przyznam się, miałem jakiś czas temu paproch na matrycy E-3, objaw jak w tym wątku, wzionem gruszkę a Allegro, taką hiper super foto najtańszą, migawkę w bulb i dmuchłem. Paproch zniknął. A teraz czytam że nie wolno :shock: Znaczy miałem też szczęście? Czy też może tak też się da?
A dla przestrogi - dmuchałem także w matówkę, paprochy mi się po tym eksperymencie rozmnożyły w stosunku 1:5