Wstawiam detal - sęk w desce ściennej.
Pzdr, TJ
Wersja do druku
Wstawiam detal - sęk w desce ściennej.
Pzdr, TJ
Ostatnie cztery bardzo mi się podobają. Uderzająco piękne światło. Lampa dzięki zabezpieczeniom ścian znakomicie wyeksponowana. Zresztą, na pierwszy rzut oka, to zabezpieczenie tworzy niesamowite tło. Świetne zdjęcie lin cumowniczych, znakomite nasycenie barw, no i ten pięknie oświetlony sęk. Tadeusz - przekonujesz, że w detalu może tkwić niesamowity potencjał na ciekawe fotki.
Pozdrawiam.
Zainteresowal mnie tytul watku i... faktycznie, detale - male, ale piekne :)
Podoba mi sie wieza koscielna, ale ze wzgledu na to, ze ona jest czarna, a zegar - przeciwnie :)
Sęk też ładny, ale "okucie na drzwiach" - super! Wszystko pieknie oswietlone i ostre, mniam :)
Dog_Master,
Dziękuję za zabranie głosu.
Zwróciłaś uwagę na kontrast między czarną wieżą, a białym zegarem. Przyznam, że po mojej myśli.
Wieża mogła by mieć trochę więcej szczegółów w tej czerni, ale mi to się nie udało.
Chyba potrzebna by była tu lustrzanka S5 firmy FujiFilm, która jak dotychczas, jest niedościgniona w dynamice, czyli oddawaniu rozpiętości tonalnej. Lustrzanki amatorskie mają zwykle dynamikę w RAWach w granicach do 8 EV z kawałkiem, a S5 ma 12 EV z kawałkiem. Różnica szalona. Porównanie jest co prawda trochę nieadekwatne, bo S5 jest aparatem prawie zawodowym, przynajmniej jeśli chodzi o jeden zawód - fotograf ślubny, ale myślę, że jednak bardziej dla ambitnych amatorów (czyli dla nas) oraz tzw. półzawodowców. Poza tym S5 wg testów jest w JPEG równie lepsza od lustrzanek amatorskich, jak w RAWach, i sądzę, że maszynka ta umozliwiłaby bez większego wysiłku związanego z ekspozycją i późniejszą obróbką łapanie dość dużej rozpiętość tonów, takiej jak np. na moim zdjęciu z czarną wieżą.
Cieszę się, że zakcentowałaś w swojej wypowiedzi rolę światła w fotkach.
Piotr Grześ,
Dziękuję za opinię o fotkach. Cieszę się, że zwróciłeś uwagę na światło, szczególne na fotce przedstawiającej lampę uliczną.
Rad bym był przeczytać także jakieś uwagi krytyczne, a jeśli by były podparte argumentami, to pełna satysfakcja. Nic tak dobrze nie rozwija, jak ścieranie się argumentów.
Pzdr, TJ
Bardzo mi się podobają te cumy. Uwielbiam takie zestawienia kolorystyczne... :D Z daleka te białe pachołki przypominają mi jakieś oczy ;)
Mysikrólik,
Dziekuję za zabranie głosu. Mam taką prośbę, jeśli znajdziesz chwilkę czasu, to czy mogła byś dokonać króciutkiej krytycznej oceny ostatnich detali? Może być nawet w formie wypunktowanej, co się podoba / co się nie podoba.
Pzdr, TJ
Spróbuję ;)
W desce podoba mi się kolorystyka, może zastanowiłabym się nad kwadratowym kadrem, gdzie w centrum będzie sęk?
Z architekturą mam zawsze problem. Chyba najbardziej podoba mi się czarno-biała... ale naprawdę nie wiem. Na pewno ogromny plus to wyłapywanie takich elementów, które często są niewidoczne lub niezauważane (wyjątek stanowią słynne kamienice promowane na każdej wycieczce). Na pewno zgromadzenie dużej ilości architektonicznych detali - tutaj mam na myśli rzeźby itp byłoby ciekawe i może to jakiś pomysł na serię?
Mysikrólik,
Jeśli chodzi o deskę, to miałem takie same wątpliwości, jak Ty - gdzie ma być sęk. Czy kompozycja centralna, statyczna, z poziomym układem linii, czy jakieś przesunięcie kółeczka sęku bliżej mocnego punktu lub na przekątną oraz obrót motywu po to, aby kompozycja była bardziej dynamiczna. Niestety obrót nie był możliwy, bowiem za mało motywu jest na zdjęciu i przy obrocie istotne części zostały by ucięte.
Stąd wytyczna na przyszłość - robić więcej ujęć, w tym kilka szerszych, aby mieć swobodę wycinania na komputerze oraz stosować statyw, aby wyciągnąć maksimum ostrości i głębi ostrości poprzez stosowanie dłuższego czasu i zamknięcie przysłony (fotka z sękiem u góry jest mniej ostra - obiektyw był zadarty - odruchowo, bowim ja byłem pochylony odruchowo) i góra wyszła z ostrości, wysoki statyw umożliwiłby uniesienie o kilka cm wyżej aparatu i ustawienie osi obiektywu prostopadle do ściany.
Jeśli chodzi o elementy architektoniczne, to bardzo ważną rolę gra oświetlenie - powinno być intensywne, bo materiały budowalne mające za sobą jakąś przeszłość na wolnym powietrzu - kamień (piaskowiec) lub tynk, gips - mają słabą zdolność odbijającą i zdjęcia mają tendencje do bycia nijakimi, szarymi.
Poza tym satyr na moim zdjęciu jest ciut za ciemny.
Pzdr, TJ
Wklejam detal architektoniczny - plafon na ścianie zewnętrznej. Wygląda jakby nieukończony był. Fotka mogłaby być bardziej kontrastowa, gdybym odczekał na pełne słońce. Tego typu detale lubią ostre światło ponieważ ich zdolność odbicia światła jest na ogół mizerna.
Pzdr, TJ
Dorzucę coś od siebie. Ozdoby na ścianie jednego z domów w moim miasteczku.