Robi wrazenie ten repotraz z zataniecie tego statku , to musza byc naprawde niezwykle emocje widziec to na wlasne oczy.Podziwiam i zazdroszcze. :)
Wersja do druku
Robi wrazenie ten repotraz z zataniecie tego statku , to musza byc naprawde niezwykle emocje widziec to na wlasne oczy.Podziwiam i zazdroszcze. :)
nie wiem jak to się stało, znikły załączniki, może za długo opisywałem albo przez scalenie :-?
Dla porządku podam tylko link do już poprawionego postu
jeśli chodzi o kolory to w teorii zalecają użycie filtra pomarańczowego np "magic filter" i manualnego balansu bieli. W systemie Olka trzeba pokombinować jak taki filtr zamontować od tyłu. Niektóre Nikkory mają szynę na filtr. Chodzi mi oczywiście o WA bo przypadku macro i tak się robi ze sztucznym światłęm i nie ma to znaczenia.
Tonacja to kwestia gustu, ja nadal nie wiem jaka powinna być :-)
Natomiast sam aparat wystarczająco przekłamuje pod wodą, że trudno mówić o naturalnych kolorach.
Niestety przegapiłem Solę. Kupiłem Inon LE550-W. Tyle, że mi zależało na focus light. Inon jest wystarczający (może nawet za mocny, ale nie zdążyłem użyć dyfuzora) dla ZD 50mm który z poprzednią lampą za diabła nie chciał ostrzyć.
Na pewno Sola świetnie się sprawdzi do filmowania. Ma też światło czerwone, które co sprawdziłem z czerwonym filtrem na Inonie dobrze wpływa na zwierzęta. Liliowce się nie zwijają.
Niestety na tym wyjeździe nie było mi dane dokładne przetestowanie rożnych konfiguracji. Padła mi jedna lampa błyskowa i odwołano resztę nurkowań nocnych :-(.
Pokazujesz rzeczy , dla mnie niedostępne. Dzięki Ci za to.
Ciekawe zdjęcia.
Pozdrawiam AP.
No wlasnie, u mnie problem jest taki, ze ja glownie pstrykam ludzi pod woda i podejrzewam, ze Sole jak i inne tego typu zabawki po prostu moge lekko razic po oczach, sa jednak bardzo mocne, kat rozsylu wydaje mi sie idealny...
Dobas ma ufl2 ale nie chce sie dzielic spostrzezeniami tudziez akurat nie nurkuje:) ta z kolei lampa ma zooma, ktory skutecznie poprawia zasieg lampy w skupionej wiazce pod woda i wydaje mi sie idealnie rozwiazuje sprawe portretowania pod woda jak dla mnie....
Sam uzywam Sea&Sea ys110 przewaznie na 1/5 mocy max, potem juz sie robi straszne mleko na paru metrach...
Co do WB, to przy nurkowaniach na roznych glebokosciach generalnie bez rawa nie podchodz zmienia sie to drastycznie...
Reasumujac nie dosc, ze fotografia podwodna to dosc trudne zagadnienie, to sprzet taki juz profi kosztuje kosmiczne pieniadze wiec nie jest dla wszystkich, a szkoda, jak raz sie wlezie pod wode, to wciaga i ciezko napompowac jacket:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Fotki pierwsza klasa, zazdroszcze! dawaj jeszcze!
Ależ wspaniale pokazane podwodne kadry , prosimy o więcej - ciężko gdziekolwiek w necie spotkać tak ciekawy materiał .
Ciężko - ale jesli lubisz fotografię UW polecam poszperac za twórczością takich Panów jak Alexander Mustard albo David Doubilet.
można nacieszyć oczy...
http://www.amustard.com/
http://www.daviddoubilet.com
Mimo, że wrakowe nurkowanie mnie nie ciągną zbytnio bo zdecydowanie wolę życie i przyrodę to zdjęcie 15 uważam za superanckie !! widać ogrom statku...
Generalnie po tych zdjęciach czuć że kawałek historii został na dnie i ma się ochotę coś takiego zobaczyć..
Świetne zdjęcia Droplet. Zazdroszczę Ci tego nurkowania.
Jeśli chcesz zobaczyć co można zrobić Olympusem E-1 i E-3 to Carlos Martinez
Z powodu jego zdjęć zachorowałem na ZD 7-14 :-)
Och facet, ale Ci zazdroszczę, chciałbym mieć takie dylematy czy zielone, czy niebieskie :wink: moim marzeniem jest ponurkować w takich miejscach i popstrykać portretówki takim dziwnym stworzeniom morskim :) Mi w odróżnieniu od większości bardziej się podoba klimat niebieskiego , bo te zielone takie ... glonowate :grin: , tak czy siak - NIEZŁE