Zrób sobie test - to samo ujęcie z cieniami i różne gradacje, porównaj jak szumi w cieniach. Wtedy sam dojdziesz czy i kiedy używać. Osobiście mam stale na NORMALNA.
Wersja do druku
po założeniu sigmy WB jakieś takie ,,cieplejsze":wink: się robi niż z ZD, a tak w ogóle często przy ZD korzystam z własnych ustawień temperatury barwowej (np. w słoneczny dzień zamiast piktogramu ze słońcem ustawiam tak 6000-6400 i jest ok.)
...ot takie sobie uwagi :grin:
Każda uwaga jest dla mnie cenna...:grin:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No cóż nikt nie jest Alfą i Omegą.....staram sie uzyskać pomoc. Za to bardzo dziekuję....Czytam ksiażki i staram sie je wdrozyć w życie czasami mam wątpliwości i dlatego pytam....Patrząc na inne ujęcia nietylko z olka, zastanawiam sie i dlatego pytam, to przecież nie jest grzech....Przyroda jest piekna i chciałbym ją pokazać bez kombinacji w programach........, bo to już nie jest naturalne....., a chciałbym pokazać, to co widzę tym, którzy tego nie widzą.....
Witam !!
Też trochę amatorsko pstrykam przyrodę, Używałem tele ZD teraz używam N.Zasada jest prosta każde długie tele trzeba przymknąć,aby uzyskać odpowiednią GO (szczególnie ptaki) i pilnować czasu.Jeżeli będzie zbyt długi to najlepsze szkło nie rysuje, zawsze "poruszysz" fotkę :/
Pozdrawiam !!