Po pierwsze witam i pozdrawiam Jack :) Po drugie zaraz odsyłam do książek mojego zawziętego przedmówcę :) --miałem to zrobić wczoraj, ale nie wyszło... Za godzinę zdjęcia przykładowe, które wykonałem dla voovoo2....
Wersja do druku
Oczywiście zdjęcia robione jedno po drugim (bez konwertera i z konwerterem) bez manipulacji natężeniem światła --w exifie jest f2,6 dla obu --pisałeł wczesniej 2,8 --to mój mały błąd... Czyżbym miał coś jeszcze dodawać? :)
ps: Uzupełniam, że odległość między białą, a czarną wieżą na szachownicy wynosi 15cm... scena była fotografowana z odległości 180cm... Liczę na to, że marwis zacznie wierzyć w garbate diabełki ( mnie pytał uprzednio o wiarę w garbate aniołki :) )
Bardzo Ci Irku dziękuję za poswięcony czas i zamieszczone tu fotki.Juz teraz wiem na czym "stoję".Pozdrawiam:-) no i pkt. do rep.:-) Punkty dostaniesz za kilka dni bo zgodnie z regulaminem musze najpierw dac punkty innym.
Nawzajem, dziekuję za dobre słowo --nie chce mi sie pisać teorii optyki w tego typu przednich konwerterach --niech się o to marwis zatroszczy :)
@irek
nie będę się bawił w złośliwości, chyba, że bardzo chcecie :wink:
jeśli chodzi o test na razie jestem nieprzekonany...
brakuje mi w serii zdjęć bez konwertera z odległości ok. 1,0 m tak żeby było takie same pole widzenia
myślę, że taki sam efekt jak z konwertera można uzyskać po prostu podchodząć bliżej, o czym już pisałem
rozumiem, że zdjęcia wykonano dla ekwiwalentu ogniskowej 60mm... jeśli nie to ciekawe byłoby porównanie zdjęć z mniejszym i większym zoomem...
pozdrawiam
Zrobię wg życzenia:) Z telekonwerterem ekwiwalent wynosił ok 200mm --Ależ Ty jesteś uparty :)
ps: Moja żona się śmieje, że sam nie wiesz, o co Ci chodzi ... (to bez złośliwości) --Naprawdę trzeba być ślepym, aby nie widzieć na powyższych przykładach różnicy w GO, o co głównie toczy się spór :) Ponadto oceń jasność zdjęć... wg Twojej teorii powinna być różnica prawie dwóch stopni przysłony :)
po prostu ciężko mi uwierzyć w cuda - fotograficzne też :wink:
1. 200 mm? to jakiego aparatu używasz? Bo myślałem, że LX3....
2. pytanie jest istotne bo 'liczona" GO dla LX3 z takim konwerterem dla EFL 60/2,6 na 180 cm to 0,7m dla EFL 108/4,0 na 180 cm to 0,3 m i dla 60/2,6 na 100 cm 0,25 m.... wiem, wiem znowu nudna nauka...
w obliczeniach zakładałem, że mówimy o LX3 z konwerterem Raynoxa 1,85x...
generalnie, może macie rację, bez sensu się wcinam, bo jak voovoo2 kupi sobie ten konwerter to mu się będzie lepiej zdjęcia robiło.... psychika też dla efektu istotna jest.
Pisałem wcześniej na czym to próbowałem: kompakt Olympus C-5050 w pozycji tele ... rzeczywista ogniskowa ok 21mm x 1,85 teleconverter.