Robię OM 55/1,2 ( 700zł)z G1, robiłem też C5 D i wiem , że takie czyste matematyczne przeliczenia nie zawsze mają sens.
Wersja do druku
Hmmmm, ja tam zawsze dźwigam ze sobą 15kg sprzętu w plecaczku (chyba, że mnie poniesie fantazja, to jeszcze 2kg statyw), raczej nie dlatego że lubię. W mojej okolicy modne jest okradanie mieszkań, więc ustanowiłem zasadę "po moim trupie" jeśli chodzi o ewentualną utratę sprzętu.
Wracając jeszcze do tematu, to zamiast 50ki moim zdaniem lepiej by było zakupić 85 1.8. 50ka jest taka jakaś nudna na FX, natomiast z 85ki można wycisnąć więcej. Kapitalnie uzupełnia właśnie 35kę 1.8. Właściwie na FX można się ograniczyć do tych 2 szkieł -absolutną radość da jeszcze coś szerokiego, może być to np. nadchodzący Samyang 14 2.8.
W plecaczku/torbie wtedy mamy stosunkowo lekko......
rodzyn, zgadza się. Jednak złodziei można w pewnym stopniu po prostu unikać.
Tak czy inaczej można mieć FF i się zbytnio nie nadźwigać. Można też dźwigać więcej, tak jak ja........... zaciskając zęby ;-) Jedyne co mnie w tej wersji cieszy, to że jestem przygotowany prawie na każdą fotograficzną akcję........
Pięknie dziękuję :-) Tobie i wszystkim userom tego forum zdrowia i szczęścia w Nowym 2010 Roku :-)
Żeby do końca OT nie było, to w przypadku 5D Mk II zaproponowałbym podobne szkła, czyli 35 1.4L oraz 85 1.8 (w obu przypadkach lepsze niż w systemie Nikona).
;-)
szkła świetny wybór , ew. przy skrajnie korzystnym budżecie takiego Zeissa 85/1,4 np: http://www.allegro.pl/item858283638_...r_uv_wawa.html