Akurat to:ma sie jak piernik do wiatraka, chyba żę mówimy o grze w szachy.Cytat:
brak stabilizowanych obiektywów.
Wersja do druku
Akurat to:ma sie jak piernik do wiatraka, chyba żę mówimy o grze w szachy.Cytat:
brak stabilizowanych obiektywów.
?Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Mi 12 Rawów w serii wystarcza ;p
A więcej niz 3fps to już troszkę kosztuje :/ camunia 20d trzeba by przynajmniej.
Rafał najlepiej podsumował temat. E-System i sport nie pasują do siebie póki co. na tym polu niepodzielnie rządzi kamuń, na upartego najkon też może być. OLEK raczej jako ciekawostka, na upartego; na pewno nie zarobkowo.
tak samo z koncertami jazzowymi i wszystkim co foci się w zastanym: tutaj, podobnie jak w sporcie, OLEK nawet nie wypadł z gry, bo nigdy do niej nie wszedł...
Dobrze mówisz, ale jak ktoś robi coś zarobkowo, to wie czego konkretnie potrzebuje.
Jeżeli chodzi o zastosowania ogólno-amataorskie, to każdy z systemów radzi sobie dobrze :)
Michu, echhh... a już myślałem ze jesteś bardziej liberalny, a tu puszka konserwy ;)
Kaarool, a co jest w tych koncertach dżezowych, ze olki nie dają rady? Mi tam e-500 prawie b. dobrze się foci koncerty. Ze sportem na hali to kurde, nie jest najlepiej. Kitowy 40-150 to ślimak.
No tak, ale inne systemy w tej cenie tez nie mają nic dobrego...Cytat:
Zamieszczone przez blady
U camunia musisz 2,5k rzucić na 70-200 f4 rzeby mies szybki AF
u nikona też nie mniej... 2,5-3k za używane 80-200 2,8
Nie chcial bym byscie odebrali to jak zarty, jesli jednak nie mozna focic koszykowki to moze jednak te szachy, o ktorych ktos wspominal.
Jasne szklo 50-200/2,8-3,5 da Ci 1,5 EV, czyli czas nie 1/80 jak piszesz a 1/240 a to powinno starczyc. Dodatkowo kup monopod, zlikwidujes troche drgan wlasnych. Widze, ze wszYscy focacy sport posiadaja monopody. To razem pozwoli Ci focic koszykowke.
Czesc.Ch.
Coś Ty, Blady, ja beton jestem...
Bez przesady, akurat na brak jasnych szkieł userzy Olka narzekać nie powinni. I dlatego ciekaw jestem, co wg. słów RE pokaże Olek na wiosnę.
Z drugiej strony, ostatnio zaczeły nachodzić mnie takie dziwne myśli tyczące stabilizacji matrycy - czy czasami nie jest to moda tymczasowa. Teoretycznie najwięcej daje teraz K10D - 4 działki EV (wiadomo, w praktyce róznie to bywa). Nie sądzę, by można było zejść niżej z takim wynikiem. Za to wciąz, w dość szybkim tempie poprawia się jakość zdjęć uzyskiwanych na wysokich ISO. Plotki głoszą, że nowe Canony mają mieć ISO 12800. Ale nawet niech mają używalne 6400. Poprawa co dwa lata jakości zdjęć z coraz wyższych czułości jest bardziej efektwne, niż stabilizacja. Walka z obrazem na wysokich czułościach, to elektronika i soft, a tu ograniczeń jak na razie nie ma.
Dzieki chomsky, sklaniam sie do takiej decyzji. Pewnie jednak poczekam na pierwsze specyfikacje nastepcy E1. Chociaz to pol roku... Pojde do sklepu i poogladam jakies monopody, by zobaczyc, jak to dokladnie dziala i czy mi sie przy koszykowce przyda.. A co do tego, ze wszyscy focacy sport maja monopody, to nie jest to do konca prawda. Na pilce noznej tak, maja dokladnie wszyscy, a do tego Canony i wielkie L-ki. Jednak na koszykowce, a chodze juz drugi sezon, nigdy nie widzialem monopodu. Zazwyczaj siedzi sobie taki czlowiek-fotograf na ziemi, kolo kosza, ma przy sobie dwa body, jedno z szerokim katem, a drugie z tele, oczywiscie... Canona. Jest to ogromne bydle, ten obiektyw tele. Aparaty to, patrzac z pewnoscia jakies 1D. To pokazuje, jaki sprzet trzeba miec, by focic takie imprezy zarobkowo. Ja jednak zarobkowo nie foce, chce tylko dobre fotki dla siebie samego, a obecny sprzet mi tego nie umozliwia. Niestety.
C+, chetnie obejrze efekty tego focenia, wiec jak pojdziesz, to wrzuc do tego tematu jakies fotki i mala recenzje mozliwosci tego szkla w kontekscie sportu.
Stabilizacja matrycy ma wiele zalet dla użytkownika i wszystkie marki poza Nikonem i Canonem będą szły tym tropem. Jak kiedyś zauważył Cra3y, stabilizacja matrycy ma jednak jedną poważną wadę, nie pomaga autofocusowi - stabilizowane szkło pomaga zaś wyśmienicie. Dlatego zapewne profi będą dalej używać LISów zamiast Zuików.Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Na zwiększanie czułości matryc to bym znów tak bardzo nie liczył. Canon ze swoją kosmicznie odległą od konkurencji technologią może postanowił odskoczyć od reszty peletonu z pomocą ISO 12800. Nie sądzę, by inni bazujący na technologii CCD bez aktywnego chłodzenia matrycy dali radę kosmicznym wafelkom od kamunia.
Pozdrawiam