A możecie zamieścić jak wam to wyszło czyli jakieś foto i czym. ( jakim programem )
Wersja do druku
A możecie zamieścić jak wam to wyszło czyli jakieś foto i czym. ( jakim programem )
Ja swoje panoramy robię trzema programami: Hugin, Englend i Autopano-Sift.
Hugin służy do łączenia zdjęć. Autopano do automatycznego tworze punktów kontrolnych a Enblend "wygładza" panoramę na sam koniec, aby nie było żadnych przejść między zdjęciami. Wszystkie te programy są darmowe i do zgrania z sieci. Poza tym używam też demonstracyjnej wersji PTgui - bo skleja panoramy szybciej niż te wsześniejsze.
Był taki krótki wątek o tych programach, który duzo mi wyjaśnił, więc polecam się zapoznać:
hugin - okiełznanie bestii
Tu jest link do mojej galerii z panoramami:
Panoramy Ficka
Wszystkie zdjęcia do panoram robię w rawach na manualnych ustawieniach aparatu. Potem zdjęcia wywołuję, sklejam huginem, enblendem i autopano i zapisuję jako tiff o maksymalnej rozdzielczości. Następnie jak trzeba to docinam, konwertuję i pomniejszam, a na koniec ciut wyostrzam. I gotowe!
Pozdrawiam
a nie prościej użyć jednego progrmu np: Autopano Pro, albo auto-stitch ?Cytat:
Zamieszczone przez Ficek
Autopano i Enblend uruchamiają się automatycznie z poziomu Hugina gdy tylko są potrzebne, więc de facto wszystko działa jak jeden program.
a to nie wiedziałem - myślałem że lubisz sobie komlikować życie. Jednak spróbuj programu: Autopano Pro może zmienisz zdanie.Cytat:
Zamieszczone przez Ficek
pozdrawiam
Aż się nie mogę nadziwić, jak wy szastacie na lewo i prawo tymi setkami euro i dolarów za programy.Cytat:
Autopano Pro is reasonably priced at 99 Euros
Hugin jest za darmo, działa, wystarczy poćwiczyć. Chyba, że ktoś do pracy zawodowej potrzebuje program komercyjny.
po coś wymyslili shareware :]Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Bardzo prosty i dobry programik:Cytat:
Zamieszczone przez gladiator
http://rapidshare.com/files/51400806...al_english.exe
Ja na razie składam PSem CeeSem 3, jeszcze przez kilkanaście dni będę :P IMHO najlepiej składa trudne panoramy, gdzie jest dużo drzew, gałęzi - reszta [Autostich, Panorama Maker] się myliły.