dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.
Z lamp poleciłbym Metz 48.
Wersja do druku
dlatego ja wskazałem najlepsze rozwiązanie, czyli nauczenie szanownej małżonki uzywania aparatu poprzez kogoś znającego się trochę na robieniu zdjęć lustrzanką. Zawsze to przyjemniej niż czytanie instrukcji.
Z lamp poleciłbym Metz 48.
Ja uważam, że kompakt będzie lepszy. Po co zmuszać do używania czegoś, czego nie lubi i twierdzić, że lampa czy obiektyw to zmienią? Osobiście uważam, że nie zmienią. Nie każdy chce się uczyć fotografowania lustrzanką, która nawet w trybie auto wymaga jednak większej wiedzy niż kompakt.
Nie wdając się już w przepychanki okulistyczne, lampa nie lampa, obiektyw nie obiektyw.
Dziekuje wszystkim za pomoc ...teraz to dopiero zrobil sie dylemat.
Jesli chodzi o zonke, to choc nie ma zaciecia do technicznej strony fotografowania, to ma duza intuicje; ladnie kadruje, potrafi wyzwolic migawke w odpowiednim momencie co jest niekiedy przy niezwykle ruchliwej corci trudnym zadaniem. Stad tez o ile swiatlo pozwala zdarzaja sie jej ladne fotki.
Zanim wyjechalem probowalem jej co nieco wpoic, jak chociazby poszukanie sensownego balansu miedzy czasem otwarcia migawki a przyslona. Mam kilku znajomych, ktorzy mogli by jej co nieco jeszcze podpowiedziec ale niestety brakuje jej checi. Tak ze kurs foto nie jej
raczej dla niej :( dzemski to sie nie uda
Teraz z innej beczki, aparat choc uzywany przez nas oboje jest moim konikiem, wiec to co do niego dokupie ma zaspokoic moje potrzeby. Z tego powodu juz zdecydowalem ze 14-54 kupie na 100%
Jak myslicie czy po wejsciu kolejnej wersji cena starej wersji jeszcze spadnie??
Teraz kwestia lampy; ktos wczesniej wspomnial ze jej uzywanie wymaga doswiadczenia. No wlasnie ...mnie go brakuje. Wczesniej mimo korzystania z analogowych lustrzanek nie mialem nigdy lampy blyskowej. Czy rzeczywiscie uzywanie jej to taki problem ...czy po prostu wymaga troche wprawy ...kilkunastu nieudanych strzalow i temat po prostu sie lapie ??
Dzemski ...czemu akurat M 48 ?? ...w tej kwestii to juz w ogole jestem zielony. Myslalem jednak o jednej z systemowych.
...aha !! ...co do blyskania po oczkach - nigdy tego nie robilem mimo ze corcia ma juz 7 m-cy. Sam w zasadzie wbudowanej lampy nie uzywam ...chyba ze jest potrzeba by zdjecie po prostu bylo - nie wazne jakie np. obiadek u tesciow ;)
Przepraszam za brak polskich znakow ...korzystam z amerykanskiej kawiarenki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Oczywiscie masz racje i to rozwiazanie rowniez biore pod uwage. Tym sposobem moglbym miec teraz aparat dla siebie. Przed wyjazdem z domu byly jednak inne sprawy do zalatwienia. :)
Nie zmuszać, tylko uprzyjemniać. Próbowałaś kiedyś zrobić kompaktem zdjęcie brykającemu dziecku? Często zanim AF złapie ostrość, ono jest już w innym pokoju.
Bez przesady z tą wiedzą - budżetowa lustrzanka w trybie Auto jest b. prosta w obsłudze.
Mimo iż zdecydowałeś się w 100% to i tak coś od siebie napiszę.
Jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniach to lepiej lampę. Też nie wiedziałem czy najpierw szkło czy lampa ale wybrałem lampę. Gdyby nie to na pewno nie miałbym tylu fot ile teraz mam, szkło na pewno by mi nie pomogło.
Imo na początek dużo bardziej opłaca się kupić lampę.
A używać jej w końcu kiedyś się nauczysz... ja pewnie kiedyś też :grin:
Szklo postanowione. Doradzcie prosze lampe. Import z US juz chyba sie w ogole nie kalkuluje (14-54 + zakladam najdrozszy wybor FL-50 = 800 $), choc tu przynajmniej nie musialbym sie martwic o clo. ...a moze zainteresowac sie uzywkami?
Nawiasem mowiac ...jaka lampa rozwiazala twoje problemy ??