To jest pomysł na serie EKO, zielona obudowa i napis ze zrobione z butelek PET, 1% ze sprzedaży zasili fundacje Polsatu
Wersja do druku
Tak, tylko Leica to Leica, prawda? :wink: (Nie, że zła czy coś, tylko to już inny sprzęt).
W ogóle jeszcze na chwilę pociągnę OT, bo powiem szczerze, że bardzo mnie zaskoczyło w tym dokumencie opisanie jak ta tania siła robocza tania aż tak bardzo nie jest. Oczywiście nie wnikam czy tak jest naprawdę, ale w filmie przedstawiono na podstawie m.in. firmy Adidas, że ona wypłaca właścicielowi fabryki takie pieniądze, które mają zapewnić w miarę godziwe pensje pracownikom. Nie kontroluje jednak przy tym, czy faktycznie te pieniądze w takich stawkach są właściwie rozdysponowane. I od strony Adidasa to niby wszystko wygląda OK - płaci mniej niż w Europie, ale nie tak mało, aby to był wyzysk. Tymczasem właściciele fabryk zamiast kontraktowych 200 osób, zatrudniają mniej, na mniejszych pensjach i dłuższych czasach pracy. Nie wiem czy to nie jest wybielanie korporacji, ale tak to w filmie przedstawiono. Już kończę OT.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No właśnie tak się łudzę. :wink: Ale powiem szczerze, że po tym co obejrzałam to w to zwątpiłam. :wink:
A wracając do tematu, dychotomia analog/cyfra wydaje się być przestarzała.
Niektórzy focą już bez aparatu :-)
http://forums.cgsociety.org/showthre...2&page=1&pp=15
Wlasnie bawie sie w skanowanie 6x6, na 2400dpi czyli ok 25mpix jest jeszcze ok, powyzej wychodzi ziarno. Skanowalem provie 100.
Dla zabawy analogiem foce, ale do zarabiania to juz wiekszosc wybrala cyfre.
Z tego co wiem analog dobrze sie trzyma w zdjeciach lotniczych ;)
Ciekawa dyskusja i zapewne ile osób, tyle zawsze znajdzie się opinii na temat cyfrówek i analogów.
Wiem jedno analog uczy pokory, cyfra rozrzutności :)
W dzisiejszych czasach każdy może iść do MM i kupić cyfrówkę, z niezliczoną ilością "wodotrysków" do tego oczywiście jak największą kartę pamięci, żeby pomieściła setki zdjęć. Ciekawe tylko (nie obrażając nikogo) co taki "fotograf" zrobi jak dostanie do ręki analoga z full manualem i będzie miał wykazać się na 36, czy 24 klatkach... albo na 12 w średnim, nie mówiąc już o zastąpieniu ciemni XXI wieku (photoshop) ciemnią tradycyjną. Nie ujmując fotografii cyfrowej, bo może kogoś akurat anal nie pasuje. Tak po prostu luźno rzucam myśli :)
Pozdr.
Mnie to bez roznicy,nie nacisne dopóki nie mam obrazu w glowie.Nawet zona czesto mi mowi ,ze przymierzam sie jak pies do jeża zanim cos sfoce.
Na temat anala sie nie wypowiem,bo nie mam doswiadczen w tych sprawach,ale chetnie poczytam innych(inne) -doswiadczonych(e):grin: