Sprawdź czy styki w lampie są ok.
Częstą wadą tej lampki jest to, że nie wszystkie styki wystają jednakowo, zdarza się że któryś nie styka. Trzeba go wtedy troszkę wyciągnąć pincetką.
Acha i TTL działa jedynie kiedy palnik jest na wprost.
Wersja do druku
Sprawdź czy styki w lampie są ok.
Częstą wadą tej lampki jest to, że nie wszystkie styki wystają jednakowo, zdarza się że któryś nie styka. Trzeba go wtedy troszkę wyciągnąć pincetką.
Acha i TTL działa jedynie kiedy palnik jest na wprost.
a trybie auto nie masz przypadkiem wyłączonej lampy w menu aparatu ?
Witaj, pewnie nudzę ale w tym jestem słaby. Jeszcze raz po kolei.
Lampa po podłączeniu do aparatu E30 w trybie manualnym działa i tu nie ma problemów.
Natomiast gdy lampę przełączę na TTL, słychać jak lampa współpracuje z aparatem, po
naciśnięciu migawki "czasam" widać jak czerwona lampka z przodu lampy miga jakby synchronizowała się z aparatem i po wyzwoleniu migawki aparat robi zdjęcie ale lampa nie błyska.
Styki przemyłem spirytusem, pensetą je wyciągałem nawet kilkakrotnie i nic to nie dało.
Najgorsze że obecnie jestem na wsi i mam małe pole manewrowania. Podjadę do Sącza i spróbuję w Vobisie założyć lampę do innego Olka i wtedy będę miał jasność.
Mimo to dalej liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
@ DIONIZY - w menu aparatu (nie lampy) prawdopodobnie masz ustawione "Auto". Ustaw na błyskawicę i wtedy sprawdź.