ładne to ostatnie, ale obróbka nie bardzo :roll:
Wersja do druku
ładne to ostatnie, ale obróbka nie bardzo :roll:
Kiedyś moje pierwsze na tym forum:
Spprzedawcy światła
https://galeria.olympusclub.pl/album...light_shop.jpg
Dziś w zupełnie innej wersji...
Może wersja inna, ale jednak po raz trzeci :mrgreen:
Jak dla mnie - to ostatnie trochę zbyt pstre...
Rocco - No to chyba pojechałeś po bardzo grubym. Z tego co napisałeś o kobietach dzielą sie na te i tamte. Ja kiedyś zastanowiłem sie nad tym jak jest norma "ładnego", a jak "nieładnego". Nie udało mi sie znaleźć odpowiedzi. Niestety. Pewnie jeszcze nie doszedłem do sedna. Jednakże nie zgadzam się z takim twierdzeniem. Bowiem ono może sugerować, że nie istnieją dobre zdjęcia bez obróbki. To w takim razie jak to było, kiedy jej nie było. Oczywiście mały retusz zawsze się przydał. Można było wykorzystać różne "cuda" jak na czasy "bez". Tylko ja zaryzykuję inne twierdzenie - nawet super obórka nie zastąpi dobrego zdjęcia. Bo jak są błędy w kompozycji, jak jest źle zastosowane światło, jak nieostrość ratuje sie ziarnem, a tło zastępuje innym? To czy mówimy o tym samym? Uważam, że za pomocą różnych programów można tworzyć kompozycje, niektóre nawet bardzo interesujące. I to jest normalne. Malarz też widział i malował z natury. Tylko w wielu przypadkach trudno sobie odpowiedzieć ile jest w tej naturze natury, a ile wizji. I tak to już bezwarunkowo jest. Dla jednego ładne, dla drugiego nie i nie jest to wina Photoshop'a.
Pozdrawiam
PS. Wiem, że żartujesz ;)
To dobrze, bo to sedno tego stwierdzenia ;) Kobiet nie dzielę na te i tamte, dla mnie wszystkie są piękne :)Cytat:
Zamieszczone przez marwik
W przeciwieństwie do zdjęć.
Krzyszcz, to temat zdjęcia jest pstry.
Ale i bardzo egzotyczny, chciałbym u nas móc poprzebierać wśród podobnych lamp, niestety stamtąd nie miałem szans przywieźć ani jednej. Samolotem nie dowiózłbym w całości nie mowiąc już o nadbagażu.
A szkoda bo jedna z nich mogłaby być ozdobą mojego ganku :)
Nie powiem która ;)
Wg mnie - niepotrzebnie starałeś się wygasić światła w tych lampach (mam na myśli zdjęcie "Sprzedawcy światła"). To spowodowało, że światło z lamp nie jest czyste, a postaci ludzi są prawie niezauważalne.
szczerze mowiac, to brakuje mi troche oleryka, znaczy jego klimatow, (kurcze no) jego zdjec dokladnie :) nie mam nic przecwko-trzeb aprobowac, kombinowac, przymierzac, cudowac.... ale czasami wrzuc cos w swoim stylu, takie swoje, no :)
Może masz rację, Stefan kiedyś obrobiłem to tak:Cytat:
Zamieszczone przez Stefan
http://img122.imageshack.us/img122/9076/lampypx1.jpg
K@czy, na Olerykowe klimaty potrzeba światła i wyjazdu.
Najlepiej gdzieś daleko :)
Teraz mi się podoba bardziej. Popróbowałbym jeszcze gammą wyciągnąć postaci z cienia. Ale to kwestia gustu.