A widzieliście Canona G5X? Jest super - ale cena zwala z nóg. LX100 w cenie jest...
A widzieliście Canona G5X? Jest super - ale cena zwala z nóg. LX100 w cenie jest...
Jeśli chodzi tylko o większą matrycę to na pewno warto też dopłacić do FF a nawet do Hasselblada, jeśli akurat jest potrzebny...
A jak dobrze się będzie komponował....
Jest też kompaktowa Leica jak ten tytułowy LX. Też świetnie wygląda.
A na marginesie sądzę, że trzeba na początku określić budżet, wielkośc matrycy i optykę. Potem wybór jest już znacznie prostszy
Jeśli do średnioformatowego Hasselblada wystarczy dopłacić 500 zł, to biorę w ciemno. Nie potrzebuję, ale chętnie odsprzedam drożej :)
Ale już w pierwszym zdaniu MikolajN napisał, że szuka kompakta z jasnym obiektywem. Żaden bezlusterkowiec się nie wpisuje w kryteria.
Bardzo ciekawa propozycja, tylko funkcja dzwonienia jest trochę zbyt kosztownym wodotryskiem, a właściwości fotograficzne jednak w innych aparatach bywają ciut lepsze.
No i zakupiłem X30 Fuji :) Dzisiaj w Saturnie we Wrocławskiej Galerii Grunwaldzkiej, pozwolono mi pstryknąć po dwa trzy zdjęcia Fuji X30, Sony RX100 I, Coanon G7X oraz Panasonic LX100. Zdjęcia zrobiłem sobie w RAW na jedną kartę pamięci na najkruszej i na najdłuższej ogniskowej na maksymalnej przysłonie. Po tym szybko do domciu, wrzutka na LR i wnioski:
1. Każdy z tych aparatów robi świetne zdjęcia,
2. Canon najmniej mi leżał w ręce, ma tę samą matrycę co Sony, w sumie to takie same aparaty. Pomimo większej matrycy GO z nich nie jest tak płytka jak z Fuji. Wina może tu leżeć w bliskiej odległości matrycy od obiektywu w tak płytkich konstrukcjach.
3. Panasonic LX100 to mega hit ale nie czułem go. Zdjęcia na najkrótszym końcu w mojej ocenie mocno zwinietowane a drugi koniec znowu leży w rozdzielczości.
Wybór padł na Fuji bo:
1. Wziąłem ostatnią sztukę i dostałem 200zł rabatu (Zakup za 1590).
2. Matryca Xtrans jest super - pięknie odwzorowuje kolory a jej wielkość 2/3 jest wystarczająca do zastosowań tego aparatu (spacerofoto :) )
3. Obiektyw też daje radę - nie zauważyłem wad
4. bardzo łatwe i intuicyjne menu, dużo pokręteł i możliwości ingerencji szybkiej w nastawy,
5. gibany ekran i wizjer
Jestem zadowolony. Jutro coś powrzucam w gołych RAW dla ogółu poglądu :)